Hoppning
14 november 2017 17:24

Söderstrand: ”Du ska inte kunna köpa dig rankningspoäng”

Ledande hoppryttare kräver nu att de penningstinna GCT-tävlingarna inte ska ge samma rankningspoäng som andra stora tävlingar, eftersom ryttare kan köpa sig platser på GCT-tävlingarna. Ridsport bad Henrik Ankarcrona och Sylve Söderstrand ge sin syn på frågan, som kommer upp på FEI:s generalförsamling i nästa vecka.

Söderstrand: ”Du ska inte kunna köpa dig rankningspoäng”
GCT- och GCL-tävlingarna är i fokus. Foto: Stefano Grasso

Under 2017 har FEI tagit in tävlingarna i Global Champions Tour under sitt paraply. Därmed har placeringar där gett samma rankningspoäng som alla andra CSI5* hopptävlingar, samtidigt som de startande väljs ut på ett helt annat sätt än vid vanliga FEI-tävlingar.

I GCT-tävlingarna består 60 procent av ryttarna av lagdeltagare. För att ta plats i ett lag krävs en penningkista att ösa ur eller en generös sponsor, eftersom anmälningsavgiften för ett lag är två miljoner euro.

Bara 30 procent av ryttarna på GCT-tävlingarna bjuds in utifrån FEI:s rankinglista.
Internationella hoppryttarklubben har lyft frågan om lättförtjänta rankningspoäng genom kampanjen ”Yes to equal chances”. Steve Guerdat, Kevin Staut och Malin Baryard Johnsson är några av ryttarna som har protesterat.

− Jag tycker att alla ryttare ska få delta i tävlingar utifrån sina meriter. Systemet måste vara rättvist, säger Kevin Staut, och Malin Baryard påminner om FEI:s snart 100 år gamla stadgar som deklarerar att individuella ryttare och lagryttare ska tävla under rättvisa och jämlika förhållanden.
− FEI måste respektera sina egna stadgar, säger Malin Baryard Johnsson i en film som Internationella hoppryttarklubben har publicerat.

Filmen med toppryttarna:

”GCT-tävlingarna ska ge färre poäng”

− Det är jättebra att frågor om ett rättvist och sportsligt tävlande lyfts, säger Sylve Söderstrand, som under sin tid som förbundskapten i hoppning började driva de här frågorna i Europeiska Ridsportförbundet, EEF, tillsammans med Henk Nooren.
− Du ska inte kunna köpa dig rankingpoäng. Vi har sett hur ryttare som Athina Onassis och mexikanen Jose Hernandez har fått värdefulla rankingpoäng genom GCT-tävlingar, poäng som de inte skulle ha fått med en annan konkurrens.
Sylve Söderstrands recept är att GCT-tävlingarna ska ge färre rankningspoäng.
− Det gör att rankingpoängen får tillbaka sin trovärdighet.

171114sylvert
”Det är jättebra att frågor om ett rättvist och sportsligt tävlande lyfts”, säger Sylve Söderstrand Foto: Roland Thunholm

Aktuellt inför mötet

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona menar att rankningspoängen vid GCT-tävlingarna är ett problem som borde gå att lösa i ett i övrigt väldigt bra förslag.
− Jag tror att man kan hitta ett system där tävlingar ger färre rankingpoäng om de inte följer FEI-reglerna om hur ryttare bjuds in att delta, säger han.

Förslaget som ligger på bordet inför toppmötet nästa vecka innebär att FEI för första gången är på väg att skapa ett enhetligt system för vilka som ska få delta i internationella tävlingar på olika nivåer.

Om nuvarande regler...

…och det nya förslaget

•Nuvarande FEI-regler ger arrangören en stor frihet att bestämma hur många hemmaryttare som ska bjudas in, respektive hur stor andel av ryttarna som ska vara särskilt inbjudna, på tävlingar från CSI4* och nedåt.
•På CSI5* krävs det i dag att 70 procent av ryttarna kommer från FEI:s rankinglista.
•Det nya förslaget innebär att CSI5*-deltagarna bjuds in enligt 60-20-20-regeln, med 60 procent från rankinglistan, 20 procent hemmaryttare och 20 procent för arrangörens inbjudna.
•För CSI4* ska fördelningen vara 50-25-25, för CSI3* 40-30-30, och för CSI2* 30-30-40.
•Serier är enligt FEI:s förslag undantagna från kvoteringskraven.
•Det råder inga delade meningar om att Nations Cup- och World Cup-tävlingar ska få dela ut ordinarie rankingpoäng.
•Protesterna gäller enbart GCT-tävlingarna.

Expandera

I en CSI5* ska fördelningsprincipen 60-20-20 gälla enligt förslaget, och det innebär att 60 procent av deltagarna bjuds in utifrån FEI:s rankningslista, 20 procent av platserna är vikta för värdnationens ryttare och 20 procent av platserna disponeras av arrangören. Även på lägre nivåer blir det mer uppstyrt.

− Det här förslaget innebär att det blir mycket bättre än innan. Det innebär bland annat att färre platser viks för hemmaryttare på 2*, 3* och 4* tävlingar jämfört med tidigare, och det ger våra svenska ryttare större möjligheter att få tävla internationellt, säger Henrik Ankarcrona, som menar att rankningspoängen kan användas som både morot och piska.
− Jag tänker mig att inte bara GCT, utan alla tävlingar som inte följer de här principerna när ryttare bjuds in ska få färre rankingpoäng, säger Ankarcrona.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden