Distansritt
17 november 2017 13:18

Texasbon Cecilia satsar svenskt inför WEG 2018

DistansrittDet har varit oklart för svenska distansryttare om förbundet vill ge dem möjlighet till en WEG-biljett i Tryon, North Carolina nästa år.
Den svenska, texas-baserade, distansryttaren Cecilia Stråhle-Engquist har trots det siktet inställt på att vara med, allra helst i ett svenskt lag.

Texasbon Cecilia satsar svenskt inför WEG 2018
Good Luke Charm och USA-baserade Cecilia Stråhle-Engquist klarade sitt VM-kval på 160 km i USA och satsar mot ett svenskt deltagande i World Equestrian Games i Tryon nästa år. Foto: Becky Pearman

Cecilia Stråhle-Engquist och Maria Hagman Eriksson var de två distansryttare som tävlade för Sverige under World equestrian games, WEG, 2010 i Kentycky, USA. De genomförde loppet som nr 42 respektive 28 av runt 100 startande från 29 nationer.
Sedan dess har Maria främst fokuserat på nationell och internationell arabgalopp med stora framgångar som ägare och amatörtränare. Maria har även fortsatt att tävla distansritt och har, som den enda i Sverige, rutin från totalt 22.640 genomförda tävlingskilometer.
Cecilia har fortsatt tävla distansritt hemma i USA vid sidan av sitt arbete som egenföretagare, men har också tävlat marathon och ultramarathon till fots.

Satsar svenskt inför WEG

Nu satsar Cecilia igen på att kunna ta en plats i ett svenskt lag i distansritt under WEG i Tryon.
Good Luke Charm är en åttaårig arab som på 17 starter och 840 km aldrig blivit utesluten och gjorde sin första 160 km. Han ägs av min vän Cynthia Mettes och jag har tävlat hennes andra hästar också, säger Cecilia som har planer på att försöka kvala även en reservhäst, säger Cecilia och fortsätter;
– Vi genomförde loppet som sexa av 27 starter på 10.59,49 tim/ tim/14,55 km/tim. Bakom oss hade vi Cheryl van Deusen som är en av topp tre i USA och trea på FEI:s rankinglista.

Vann överlägset med 40 minuter gjorde FEI:s ranking-etta Pilar Saravia, Uruguay, på 10.00,34 tim/15,98 km/tim. med en häst från tvåfaldiga världsmästaren Valerie Kanavys stall.
– Banan var platt och snabb, men teknisk med delvis väldigt snåriga och många svängar. Det gällde att se till att byta till rätt galopp för att klara de skarpa svängarna. Det var 7 plusgrader vid starten och 20 mitt på dagen.

Vad krävs för svenskt deltagande i WEG?

Det har under året funnits spekulationer bland distansrittsfolket i Sverige om vad som gäller inför WEG i USA.
Räcker en EM-medalj eller inte, och vad krävs för att distansryttare ska bli anmälda/nominerade?
I VM och EM i distansritt tar man inte ut ett lag på förhand. Maximalt fem individuella ekipage från varje land får starta och minst de tre bästa i varje nation med godkänd slutbesiktning efter målgång bildar laget. Det är just med ett lag som Sverige i dagsläget har sin enda troliga medaljchans på ett VM.

Det är med ett lag som Sverige i dagsläget har sin enda troliga medaljchans på ett VM.

Den 17 augusti red det svenska laget hem ett EM-brons i Belgien. Den 27 oktober vid Ridsportförbundets elfte möte med förbundsstyrelsen faställdes följande:
Förbundsstyrelsen fastställde, utifrån tidigare uppställda kriterier, att hoppning, dressyr, fälttävlan och distansritt kan anmäla lag, och Paradressyren en individuell ryttare, till VM under förutsättning att tidigare kriterier fortsatt bedöms kunna uppnås.

Ryttare tas ut grundat på resultat

– Förbundsstyrelsens beslut innebär att Sverige kommer att skicka ett distanslag till WEG förutsatt att laget fortsätter att ligga på samma nivå i högsta internationella konkurrens som i somras.
– Sammansättningen av laget ska hålla högsta internationella nivå. Vilket land ryttarna befinner sig i saknar betydelse då de kommer att tas ut på sina resultat, inte på var de bor, förtydligar Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Rdsportförbundets kansli.

På frågan om även svenska distansryttare bosatta i USA med FEI-kvalade hästar i distansritt ägda i USA kan tas ut blev svaret.
– Samma krav gäller för dessa ryttare som för ryttare bosatta i Sverige, säger Andrea Barth.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden