Sverige
27 november 2017 21:41
Ridsportplus

Djurförbud: Snarlika händelser men olika påföljd

BonusmaterialI senaste numret av Ridsport tittar vi närmare på fenomenet djurförbud, bland annat genom att granska fallet Jörgen Folkesson. Att bedömningarna kring utfärdandet av djurförbud kan variera mellan länsstyrelser, är alldeles uppenbart.

Djurförbud: Snarlika händelser men olika påföljd
I ett fall som har flera likheter med Jörgen Folkessons, har de båda inblandade länsstyrelserna valt att, tvärtemot i Folkessons fall, inte utfärda djurförbud. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Snarlika händelser har ibland gett upphov till djurförbud, ibland inte. Bedömningen tycks variera mellan landets olika länsstyrelser. I våras revs ett utdelat djurförbud upp och domstolen slog fast att ett djurförbud ska prövas noga.

    I ett fall som har flera likheter med Jörgen Folkessons, har de båda inblandade länsstyrelserna valt att inte utfärda djurförbud.
    Till likheterna hör att även detta fall hade pågått i flera år, med otaliga anmälningar och förelägganden. Liksom i Folkessons fall handlar det också om att hästägaren har haft fler hästar än vad tillståndet medgett.

    Samtidigt finns en tydlig skillnad jämfört med Folkesson: i detta fall finns det flera fotografier som styrker magra hästar. Hästägaren har dessutom berättat i media att stona fölar utan tillsyn.

    Här ville länsstyrelserna dra in paragraf 16-tillståndet, alltså tillståndet för att bedriva verksamhet med hästar. Den ena länsstyrelsen ansåg att hästägaren hade kapacitet att kunna sköta hästar, men att det var antalet – över 200 stycken – som var problemet. Hästägaren överklagade beslutet om att dra in tillståndet och fick rätt.

    Domstol rev upp beslut om djurförbud

    I våras slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att även om en person är dömd för djurplågeri ska ett djurförbud prövas noga och vara proportionerligt till brottet. Den här domen är nu prejudicerande – vägledande – för andra domstolar och myndigheter och har redan börjat påverka bedömningarna.

    – Vi har justerat vårt bedömningsutrymme när det gäller större djurhållningar som bedrivits under lång tid utan anmärkningar, där någon trots det blivit fälld för djurplågeri för en enstaka händelse, säger Juha Toropainen, länsveterinär i Skåne.

    Det var 2014 som länsstyrelsen i Skåne län gav en lantbrukare djurförbud för att denne två gånger under sina 40 år som verksam skickat djur med felväxta horn till slakt.
    Han hade dömts för djurplågeri för detta och då utdelas djurförbud automatiskt. Lantbrukaren överklagade djurförbudet till kammarrätten som dock höll med länsstyrelsen. Men i Högsta Förvaltningsdomstolen blev beslutet alltså ett annat och djurförbudet upphävdes i våras.

    Djurförbudet upphävdes

    Domstolen menade att de felväxta hornen var enstaka händelser och att djurförbudet inte stod i proportion till brottet. Det var lång tid mellan de här båda tillfällena och gården hade inga anmärkningar för övrigt. Domstolen tyckte inte heller att det fanns någon risk för upprepning av det som hade hänt eller att det fanns någon risk för övriga djur på gården.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden