Träningstips
30 december 2017 07:57
Ridsportplus

Framgång är ingen slump

Dressyr med Kerstin André, del 1 2017Kerstin André har fortsatt sin uppskattade serie om dressyr. Nu publiceras hela serien på webben och alla har en tillhörande film. Den här delen handlar om vinterträning.

Framgång är ingen slump
Bommar och cavaletti gör arbetet varierat och ger en motiverad, stark och mjuk häst. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Vinterträning

    • Bommar och cavaletti.
    • Långskritt ute.
    • Teknikträning i skritt.
    • Länga formen.
    • Sitsträning, balans och inverkan.
    • Arbeta från marken.

    I glappet mellan höstens och vårens tävlingssäsonger, när hästarna vintervilar, är det tid för eftertanke. För ryttare med ambitioner att utvecklas kan analys och planering göra stor skillnad för framtida resultat.

    – Ryttaren bör göra en sammanfattning för året som gått, säger Kerstin André. För sig själv, för sin häst och för sina resultat. Här kan man lista bra händelser, överraskningar och förbättringspotential. Genom att strukturera och planera  kan du minska slumpens inverkan.

    Utrymme för förbättring

    För dig som vill utvecklas finns alltid utrymme för förbättring, men det gäller att fokusera på det som är relevant och rimligt.

    – Var ärlig när du funderar på vad du behöver förbättra hos dig själv och din häst. Ta hjälp av din tränare, läs dina domarprotokoll och tänk på att ge det tid.

    – Fundera på vad som är realistiskt att uppnå under året, framför allt för den unga hästen, när du ska träna in nya rörelser för att följa utvecklingsplanen.

    I årets dressyrserie får du råd och verktyg för att slipa på detaljerna som gör skillnaden.

    Kerstin André
    Kravlösa skritturer brukar uppskattas. I skritten kan du även teknikträna de rörelser du vanligen visar i andra gångarter. Foto: Lottapictures

    Varierad träning

    När vintern är som mörkast och kallast kan det vara svårare att variera träningen. Genom roliga bom- och cavalettiövningar och mer utomhusarbete när väder och underlag tillåter, hittar du inspiration och motiverar din häst.

    De flesta uppskattar en kravlös långskrittning ute. När du rider alla rörelser i skritt som du vanligen visar i trav och galopp, får du ett kvitto på lösgjordheten och bjudningen och du hinner lättare med hjälpgivningen.

    – Passa på att förbättra tekniken i enskilda övningar som du ska visa upp under våren.

    För alla hästar är det bra att kunna länga formen och sänka halsen och nu ingår överstrykning och längning av formen i många lätta program.

    Den medvetna ryttaren hittar alltid möjligheter att förbättra sin tajming och inverkan.

    – Be din tränare fokusera på din sits – rid utan stigbyglar och balansträna på lina. Genom att rida utan sporrar kan du känna hur väl du använder din skänkel och hur den ligger intill hästens sida.

    Fakta

    Vad kan förbättras?

    •  Ryttarens och hästens hälsa.

    •  Fysisk förmåga hos ryttare och häst: kondition, balans, finmotorik, smidighet och styrka.

    •  Mental förmåga hos ryttare och häst, hur ekipaget klarar påfrestningar.

    •  Samarbetet och kommunikationen mellan ryttare och häst.

    •  Tekniken hos både ryttare och häst, för att kunna utföra rörelserna.

    •  Erfarenheten hos ryttare och häst. Ryttarens tävlingsrutin och förmåga att hantera oväntade situationer. Hur hästen presterar på tävling och klarar att vistas i ovana miljöer bland andra hästar.

    •  Upplägg inför träning och tävling. Vilken mängd träning och tävling är optimal? Hur mycket återhämtning behövs?

    • Omvärldsfaktorer: Får hästen rätt sort och mängd foder? Går hästen på rätt underlag? Fungerar teamet kring ekipaget?

    Expandera

    Avslöjande från marken

    När du arbetar hästen från marken ser du hur hästen använder och balanserar sin kropp i olika rörelser. Den kan skifta balans och mjukhet, både med och utan ryttare, eftersom tyngdpunkten ändrar sig beroende på gångart. Genom att titta på vilken gångart hästen väljer i hagen ser du var den har bättre medfödd balans.

    – En dressyrhäst måste ha alla gångarterna med sig. Därför är det viktigt att låta hästen slappna av i den lätta gångarten, inte bara träna på den svåra.

    Från marken kan du se vad du känner i sadeln och upptäcka eventuell stelhet, svaghet eller rytmproblem.

    Hästens ålder, byggnad, rörelseschema liksom arv, mentalitet, kondition och vikt, utrustning och skoning kan påverka hur den rör sig. Finns det problem ska en sakkunnig utvärdera vad det beror på.

    Se även över utrustningen så att den är korrekt avpassad och felfri. Det påverkar både säkerheten och lösgjordheten. Ibland behöver man prova ny utrustning för att avlasta tryckytor och öka hästens komfort.

    Stort tack till fotomodellerna Yvonne Österholm och Dorina (f -11 e Belissimo-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson).

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 26 januari, i Ridsports pappersutgåva nummer 2/2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden