Dressyr
27 januari 2018 15:23

Wavavoom Weihegold-Werth segrade i Amsterdam

Världscup i AmsterdamPatrik Kittel tog fjärde platsen efter minsta möjliga marginal till pallen, bara 0,04 procent, och holländsk publik gav honom en stående ovation på ärevarvet. Oslagbar i topp - Die Queen med sin Weihegold.

Wavavoom Weihegold-Werth segrade i Amsterdam
Weihegold och Isabell Werth är vana segrare i världscupen. Här i Neumünster, arkivbild. Stefan Lafrentz

Amsterdams världscupkval att det var säsongens skarpaste startfält inte bara i teorin utan även i exekvering. Världesettan Isabell Werth med Weihegold segrade utan att ha ens lagt i sista växeln.  Med kür och utdelning av poäng var det skarpt läge för resten av startfältet. Isabell Werth är direktkvalificerad som regerande mästare men behöver rida två kval med den häst hon vill starta i Paris-finalen i April.
”Jag vill ha valfrihet med vilken häst jag tar till finalen därför gör jag två starter med både Don Johnson, Emilio och Weihegold, allt för att ha ett bra läge i april. Vi har ett VM att tänka på senare i år så det gäller att matcha klokt”, sa Isabell Werth i Stockholm.

Lördag bjöd på Grand Prix kür CDI-W dömd av hemmadomarna Mariette Sanders-van Gansewinkel vid C och Adriaan F. Hamoen, Andrew Ralph Gardner, Isabelle Judet och Maria Colliander. I startfältet fanns inte ett enda ekipage som i normalfallet presterar under 70 procent för det tekniska. Med systemet Degree of Difficulty, DoD, där ryttarna presenterar sitt program och får poäng efter svårighetsgraden och hur väl de lyckas med rörelserna, blir det annorlunda resultat. Det blir helt enkelt mer rättvist eftersom ett program satt svårighetsgraden och den blir lika för alla.  Utan ett svårt program är det inte lätt att hävda sig endast på en tekniskt fläckfri test.

Först ut var Danmarks nyaste toppekipage Daniel Bachmann Andersen, till vardags beridare på danska stuteri Blue Hors. Tillsammans med Blue Hors Zack (KWPN f -04 e Rousseau-Jazz) fick de till en verkligt bra runda med bättre kontakt och flyt. Det är ganska otroligt vilken utveckling de haft sedan den internationella debuten i Herning i Oktober, idag 77,625 procent.

Zack
Daniel Bachmann Andersen och stämpelhingsten Zack under en hingstvisning hemma på Blue Hors. Foto: Kim C Lundin

”Jag är så glad för att det gick riktigt bra här, nu har jag en särskilt bra känsla med mig till Neumünster. Jag hoppas det kommer att räcka för att komma med till finalen i Paris” sa Daniel till Clipmyhorse brittiske kommentator Ed .

Ett ekipage som tycks gå lite bakåt i utveckling är Madeleine Witte-Vrees och Cennin (KWPN f -07 e Vivaldi Donnerhall). Hingsten är otroligt begåvad men det är svårt att frigöra sig från känslan av att det gått lite för fort fram, speciellt i gårdagens Grand Prix. För att bli framme i fronten och uppe samt lättare i kontakten krävs fortfarande mer styrka. Det gör att det ibland blir en kort form och orolig kontakt samt små missförstånd. Ett år till med mer arbete på styrka och övergångar så blir de en verklig tillgång för Holland. Witte-Vrees har redan laddat på med ett mycket svårt program till dramatisk musik med många markeringar. Det gav utdelning då högre svårighetsgrad har koefficient 4 och de fick mellan 8,5-9,1 från de fem domarna, totalt 79,975 procent och ny ledning.
”Igår gick det inte alls bra så idag gjorde vi ett helt annat upplägg på framridningen och det fungerade mycket bättre för Cennin. Det är härligt när du gör en förändring som slår väl ut”, sa ekipagets tränare Anky van Grunsven till Dirk Willem Rosie från Clipmyhorse.

Fabienne Lütkemaier red sin blivande stjärna Fabregaz (DSP f -07 e Florestano-Ragazzo), ung svart vacker valack som dansade till soundtracket från Gladiator. Svårighetsgraden är otrolig och poängen ligger mellan 9,6-9,8, det ger procent på slutraden. De är ännu inte uppe på samma nivå som D’Agostino men med tid blir detta fantastiskt och Fabienne var överlycklig över sin fina ritt med Fabregaz. Totalt 79,765 procent och hade inte den samlade skritten spruckit hade det blivit ledning och över 80 procent.
”Jag är så stolt över både Fabienne och Fabregaz, det här är en arena med mycket atmosfär och han har inte så mycket erfarenhet, en verkligt fin runda” sa mamma och tränare, Gina Capellman Lütkemaier, själv olympier.

Det är sällsynt med skimmlar inom dressyren men väldigt speciellt när det är bra. Zanardi är en Rubinstein I-ättling, skimmelanlaget har han från sin far Rubels mödernelinje. För några veckor sedan blev det rabalder i holländska medier när Hans Peter Minderhoud för första gången på flera år, ställdes utanför det holländska landslaget. Då hade han inte tävlat vare sig världscupvinnaren Glock’s Flirt, Glock’s Romanov, Zanardi  eller första hästen Glock’s Johnson alls sedan juni 2017. Själv tog Minderhoud uppståndelsen med ro.
”När jag har hästar igång igen så kanske jag kan rida i laget, där kan man inte vara på gamla meriter”, sa han till Horses.nl.
Sagt och gjort, Minderhoud debuterade för någon vecka sedan i nationell Grand Prix på en bra bit över 70 procent med godkände hingsten Dream Boy. Om det är han som blir satsningen mot VM eller Zanardi återstår att se. I dagens kür blev det 76,305 procent.

Emile Faurie på Delatio (Hann f -04 e De Niro-Rubinstein I) rider till en pampig ljudkuliss, vackert med markerade övergångar men utan ridbar takt. Hingsten dyker lite i fronten i de inledande piafferna men har ett starkt travprogram. Delatios exteriör, med en väldigt välvd nacke på grund av stora tornutskott, gör det svårt att konstant ha nacken som högsta punkt, det blir då och då fysiskt omöjligt även när nosen är i lod. Hingsten är en av många som delar läpparna och leker lite med munnen trots att han ser helt tillfreds ut. Fauries program är svårt och en andra bra insats här tar ekipaget ännu närmare ett brittiskt landslag. Totalt 78,915 procent med
”Min häst är verkligen speciell, vi missade lite i halten och hade något missförstånd, men han är fantastisk”, sa Emile Faurie till Dirk Willem Rosie från Clipmyhorse.

Apache (KWPN f -05 e UB40-Krack C) som rids av Emmelie Scholtens är rent personligt en favorit i skönhetsavdelningen. De gjorde kanske sin bästa internationella ritt hittills.

Apache
Apache som 5-åring. Arkivbild: Kim C Lundin

Det blev 77,75 procent för ett program med ganska begränsad svårighetsgrad.

Apache
Emmelie Scholtens och Apache från 2015. Foto: Kim C Lundin

Edward Gal visade upp sin nästa mästerskapshäst med Glock’s Zonik (DWB f – 08 e Blue Hors Zack- Romanov) till sin mycket typiska musikval, dramatisk bakgrund med markerade övergångar.  Idag hade Gal alla växlar i och den avslutande ökade traven var såå mäktig, härligt att de är så i början av sin karriär. Det blev ett nytt personbästa för ekipaget på 81,905 procent. Långt innan dess gav publiken dem en stående ovation. Totalt andra plats i slutställningen.

Zonik
Zonik i Amsterdam 2016. Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittel är klar för världscupfinal och plockar hem mer poäng här i Amsterdam  med Deja (SWB f -04 e Silvano-Don Schufro). Den härliga küren ”Isn’t she lovely” till Stevie Wonders musik är så bra till det vackra stoet som är uppfödd och ägd av Marie Haward. De verkligen dansar i ett fantastiskt travprogram med underbara skolor och en helt magnifik passage, den första piaffen och övergången är dock lite problematiskt. Allt annat är ”simply lovely” som serier, piruetter och allt är i takt med musiken, helt perfekt, en liten malör i ettorna. Piaffen mot slutet fungerar bättre, ska det räcka tro? Passageslutorna kan få vem som helst att drägla och Patrik Kittel är glad efteråt, berömmer Deja och skrittar avslappnat ut på lång tygel till ett otroligt jubel från publiken. Totalt 81,155 procent, ettorna blev dyra men svårighetsgraden ligger på 9-9,5 poäng.

Deja Rt
Patrik Kittel och Deja Foto: Roland Thunholm

Gratulationer är på sin plats till Helen Langehanenberg  Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal-Ritual) oavsett dagens resultat. Den tyska landslagsryttaren ska ha sitt andra barn under början på året. I dagens ritt stoppar Damsey FRH tungan över bettet och hingsten sticker ut tungan på höger sida och harmonin är borta delvis. Helen tittar ner mot munnen och bort mot sin tränare, stanna kvar inne eller gå ut innan poängen ges? Helen gör några rörelser till men skrittar sedan ut och klappar om Damsey. De väljer att själva utgå.

Jessica von Bredow-Werndl och godkände Unee BB (KWPN f – 01 e Gribaldi-Dageraad) har gjort några magnifika kürritter  i sina dagar, skulle de kunna komma tillbaka till den form som placerat dem på pallplats i tre världscupfinaler? Silhuetten är skarpare idag, allt mer precist och Unee är med på noterna. Jessica har ett svårt program, en fin piaffpiruett mitt framför domarna vid C går bra, utmanande, samma sak vid A. Idag är hjälperna lätta och samspelet härligt, Unee piafferar med lätthet och fin rytm. Jessicas leende säger allt: ”Det här gick bra!” Totalt 81,195 procent, svårighetsgrad 9,1-9,5 poäng, totalt tredje plats i slutställningen.

Dagens segrare Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB hade en het hingst att hantera idag.
Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB Roland Thunholm

Att se världsettorna tillsammans i kür, Isabell Werth och Weihegold OLD (Old f -05 e Don Schufro-Sandro Hit), är en av det här arbetets absoluta höjdpunkter. Idag var koncentrationen på topp och att se hur Werth är med sin häst, sjunger och kuttrar, är inget mindre än härligt parat med Weihegolds vippiga öron. De gör inte ett misstag och svårighetsgraden är otroligt hög, allt exekverat med otrolig precision och så mjukt och harmoniskt. Totalt 88,54 procent och sex stycken 10:or utdelade, svårighetsgraden blev 9,6-9,7 poäng. En solklar segrare.
”Hon var så fin idag och klarar atmosfären otroligt bra. Hon är min once in a lifetime häst, hon är min förevigt och jag kommer aldrig att sälja henne, det är underbart att få ha en häst som henne.” sa Christine Arms Krogmann som äger stoet.

Viva Weihegold och Werth
Viva Weihegold och Werth, arkivbild från 2016 Kim C Lundin kim@witnet.se

Resultat
Ställning i världscupen (ej uppdaterat av FEI ännu, har Patrik mer än 74 poäng är det uppdaterat)

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden