Sverige
5 februari 2018 17:10
Ridsportplus

Expertens råd om höbristen

AlternativDet är brist på hö och hösilage på flera håll i Sverige. Enligt en del rapporter går det knappt att få tag på. Att fodra med grovfoder som skördades 2016, halm och lusernhack kan vara några alternativ.

Expertens råd om höbristen
Ett smakligt och bra hö eller hösilage är vad de flesta vill fodra sina hästar med. Men om det inte går att få tag på finns det alternativ. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har kommit rapporter i flera medier om att bristen på hö och hösilage är stor, framför allt i mellersta Sverige. Många privata hästägare och hästföretagare vittnar om att de inte får tag på det viktiga grovfodret till sina hästar.

    Nu blir grovfoderanalysen ännu viktigare för att veta hur man ska komplettera foderstaten med halm och lusernhack eller både ock. Eva Dahlström, foderrådgivare. 

    Foderleverantörer och rådgivare bekräftar bristen.
    – Nu får man ta det som finns på marknaden, och eventuellt leta längre bort, säger Eva Dahlström som driver företaget Oberoende foderråd.

    Fodra med annat
    Att kunna ge sina hästar ett väl anpassat och hygienskt bra hö eller hösilage är förmodligen de flesta hästägares önskan, men nu får man utgå från det man har och komplettera med annat.
    –  Nu blir grovfoderanalysen ännu viktigare för att veta hur man ska komplettera foderstaten med halm och lusernhack eller både ock, säger Eva Dahlström.

    Havre- och vetehalm är de sorter som brukar fungera bra till hästar, men även kornhalm kan fungera.
    – Som vanligt när det gäller foder till hästar är den hygieniska kvaliteten jätteviktig. Halmen ska vara gyllengul, absolut inte missfärgad, gråsvart, klibbig eller prickig. Så det gäller att få tag på bra halm, fortsätter Eva Dahlström.

    Gräsfröhalm och baljväxthalm
    Gräsfröhalm och baljväxthalm kan också fungera, men kan kräva lite mer tillvänjning hos hästarna. Det är restprodukter från fröodling, sök på Internet för att se om det finns några fröodlingsföretag i närheten av dig.

    Ett annat alternativ är att fodra med grovfoder som skördades 2016. Här är det extra viktigt att det har lagrats bra.
    – Om man har hö får man lukta och ruska i det för att se att det inte dammar. Det kan vara mögelsporer som har spridit sig, säger Eva Dahlström.
    Därför är det bra om man kan ta bort översta lagret när det gäller hö. Om grovfodret är bra lagrat finns energi, protein och mineraler kvar från föregående säsong. Däremot är mycket av vitaminerna borta, men dessa går att ersätta med till exempel ett vitaminpreparat.

    Inte brist i hela landet
    Det är inte heller brist på hö och hösilage i hela landet, ett alternativ kan vara att köpa från de områden där det finns, till exempel södra Sverige. Räkna dock med att transporterna kan bli dyra.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden