Dressyr
18 februari 2018 12:49

Langehanenberg och Damsey FRH segrade på personbästa

VärldscupkvalI en runda som kan gå till historien som deras hittills bästa tog Damsey FRH och Helen Langehanenberg hem världscupkvalet i Neumünster. På pallen gjorde landslagskollegan Dorothé Schenider och Daniel Bachmann Andersen henne sällskap, i Grand Prix som i kür. (Uppdaterad med video)

Langehanenberg och Damsey FRH segrade på personbästa
Damsey FRH och Helen Langehanenberg i Stockholm, nu segrare i Neumünster. Foto: Roland Thunholm

Det är världscupens sjunde omgång som avgörs i Neumünster med den stora Holstenhalle festpyntad för de fina tävlingarna med både internationell hopp och dressyr på programmet. Med bara två omgångar kvar, Göteborg nästa vecka och ’s-Hertogenbosch andra helgen i mars, är det jakt på poäng. Direktkvalade Isabell Werth och ryttarna i toppen som Patrik Kittel och Jessica von Bredow-Werndl har avstått denna omgång. Istället är det Dorothée Schneider och Fabienne Lütkemaier som kämpar om poäng eftersom de konkurrerar inte bara om poäng utan om några av Tysklands maximalt tre platser i en final. Justnu är det Jessica och Dorothée men en hög placering idag för Fabienne ändrar balansen inför Göteborg nästa vecka.

Enda svenska deltagaren är Charlotte Haid-Bondergaard med sin franska sportlusitano Roberto des Frettes (f -05 e Carinho des Noes-Boulou des Frettes, uppf Annie Augras, äg Björn Haid, Mathias Haid & Norre Hee Dressage). Charlotte börjar sitt program med en galoppserie direkt från halten men det blev tvåor där programmet dikterar byten i varje, dyrt i det nya Degree of difficulty-systemet. Med 21 poäng i potten hade Charlotte kunnat bärga poäng och komma i närheten av världscupfinalen. Men lite problem med kontakten och flera problem i bytesserierna placerar dem en bit ifrån placeringarna tyvärr, totalt 67,535 procent.

Roberto_des_frettes
Charlotte och Roberto Des Frettes Arkivbild: Kim C Lundin

I Neumünster blev det premiär för ett verkligt olyckligt läge. Morgan Barbancon Mestre som rider Sir Donnerhall II (Old f -06 e Sandro Hit-Donnerhall), delad sjua i tabellen inför dagens start, kom in och började på sitt program när sidodomaren Dietrich Plewa avbröt henne efter bara ett fåtal rörelser. Normalt bryter bara en C-domare av en ritt men något var uppenbart fel. Förvirringen i hallen var stor och domarna konfererade med varandra, Morgan såg alltmer förtvivlad ut och skickades ut. Felet var att det program som domarna hade i sitt datasystem för bedömning av svårighetsgraden visade ett helt annat program än det Morgan börjat visa upp och det var orsaken till att domaren avbröt ritten. Det rätt programmet skrevs ut på papper till domarna och delades ut. Efter få minuter fick Morgan och ”Sören” åter komma in i ringen och då upplevde nog hästen att med de mötande applåderna var det dags för ärevarv. Morgan gjorde ett gott jobb med att lugna ner sin häst och få honom fokuserad på arbetet, ett verkligt fint kürprogram, speciellt med tanke på omständigheterna. Ingen ryttare har särskilt lätt att komma tillbaka efter ett sådant avbrott. Det hade inte domarna heller, eftersom det här aldrig hänt förut. Det tog lång tid innan deras resultat presenterades, det återstår att se om något felavdrag skett eller hur det bedöms, totalt 73,225 procent.

Sir Donnerhall Ii
Thomas Sightenbjerggaard och Sir Donnerhall II tar silver på unghäst-VM 2012, arkivbild från Verden. Foto: Kim C Lundin

Marie Emilie Bretenoux och Quartz Of Jazz (SF f -04 e Lawrence-Urleven Pironniere) är det bästa franska ekipaget på flera år sett till harmoni och partnerskap på banan, totalt 76,30 procent. Till finalen har hemmanationen minst en plats och det vore spännande om den gick till Bretenoux.

För första gången på flera år så deltar britter i andra världscupdeltävlingar än den på Olympia. De två som satsar mest är Emile Faurie och Haley Watson-Grieves, båda med poäng så att final i Paris är möjligt. Faurie och expressive svarte hingsten Delatio (Hann f -04 e De Niro – Rubinstein I, uppf Reinhold och Ulrike Bosse, äg Elena Knyaginicheva,) fick till en nästan overklig fullträff på Olympia, i Amsterdam för några veckor sedan såg det annorlunda ut. I Holstenhallen var de bättre på det och fick till sina fina solfjädervändningar i piaff samt gjorde bra serier och mäktig ökad galopp, totalt 78,765 procent.

Danske Blue Hors beridaren Daniel Bachmann Andersen och avelshingsten Blue Hors Zack (KWPN f -04 e Rousseau-Jazz, uppf B. Wilschut, äg Blue Hors APS) ligger riktigt bra till i tabellen för att nå världscupfinalen i Paris som kanske enda danska ekipage. Zack har inte mycket tävlingsrutin men han ser så underbart samarbetsvillig och mjuk ut att det varit värt att vänta på. Hingsten glänser i både trav och galopparbetet, ser ut att ha en fin mun och det gör inget att Daniel rider som en dröm. Zack har trots massivt arbete som avelshingst behållit sin smäckra och eleganta silhuett. Han blir förmodligen en av avelns verkliga stämpelhingstar i framtiden, ofta med gängliga valpiga avkommor som gör sig bäst som lite mognare individer. Nytt personbästa i Holstenhalle på 81,475 procent.

Zack
Daniel Bachmann Andersen och stämpelhingsten Zack under en hingstvisning hemma på Blue Hors. Foto: Kim C Lundin

Madeleine Witte-Vrees gjorde comeback med avelshingsten Wynton (KWPN f -03 e Jazz-Matador II, uppf J.M. Jansen, äg N.F.Witte & Fam. Jansen) efter nästan ett år borta från tävlingsbanorna. Om Grand Prix klassen visade på viss ringrost var det så mycket bättre i kürprogrammet och de satte ett nytt personbästa på 77,655 procent. När Witte-Vrees rider Wynton är silhuetten mer harmonisk än när hon rider Vivaldi-sonen Cennin. På en delad sjundeplats i tabellen har hon en verklig chans att komma till final.

Wynton
Madeleine Witte Vrees på avelshingsten Wynton som nyligen utsågs till keur i KWPN. Foto: Kim C Lundin

Med en rätt uppenbar ”baby-bump” red Helen Langehanenberg och avelshingsten Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal-Ritual, uppf Hengsthaltung Dorit u.Hermann Kothe, äg Louise Leatherdale och Susanne Meyer) sitt bästa kürprogram hittills med nytt personbästa. Borta var problemen med spänning från Amsterdam där hingsten lade tungan över bettet, idag rådde bara harmoni på banan. Det ser fortfarande lite arbetsamt ut men ack så korrekt, totalt 83,88 procent och troligtvis en segerritt eller i alla fall plats på podiet.

Damsey Frh Rt
Helen Langehanenberg med Damsey FRH från Stockholm. Foto: Roland Thunholm

Det kanske inte räckte idag men Dorothee Schneider och Sammy Davis jr. (Hann f -06 e San Remo-Wenckstern, uppf Hans Volkert, äg Matthias Herbert,) är definitivt ett framtidsekipage med ett härligt suggestivt kürprogram. Deras ritt har den där airen av en ritt utan ansträngning och i verkligt fint partnerskap, Dorothe är tydlig med sina hjälper men de är fortfarande fina och lätta. Sammy Davis har ännu inte nått sin topp utan utvecklas från start till start, skillnaden från EM i augusti-2017 är markant till det bättre, totalt 81,565 procent.

Sist ut var Fabienne Lütkemeier med sin framtidshäst Fabregaz (Westf f -07 e Florestano-Ragazzo, uppf Mariele u.Karl Hofbauer, äg Gina Capellmann-Lütkemeier). De två kommer utan tvivel att göra en fin karriär även om de inte intog prispallen i Holstenhalle. Den unge Fabregaz kände av atmosfären och var spänd men Fabienne lotsade sin häst väl. Rörelserna höll hög kvalité men en del övergångar blev inte så mjuka på grund av spänningen. Totalt xx procent och en femte plats.

Segerritten

Dagens referat innehåller inga eller få referenser till ryttarnas musik helt enkelt för att FEI:s sändning kommenterades så intensivt att musikupplevelsen i stort gick förlorad.

Ställning inför finalen
Patrik Kittel är fortfarande i ledning med bara två poäng till godo på Dorothé Schneider som kan se framemot att åka till Paris med Jessica von Bredow-Werndl. TTinne Vilhelmson Silfvén och Daniel Bachmann Andersen ligger lika. Justnu ser det ut som om Madeleine Witte-Vrees, Emile Faurie och Morgan Barbancon Mestre ska ställa in sig på en final i Paris den 11 april.

Resultat Neumünster  

Ställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden