Sverige
27 februari 2018 06:30
Ridsportplus

”Viktigt att se skillnad mellan mobbning och konflikt”

MobbningLivet i stallet kan förvandlas från lycka till elände, för den som drabbas av skitsnack och mobbning. ”En vanlig konflikt löses. Mobbaren är inte ute efter att lösa något”, säger psykoterapeut Kristina Östberg-Eriksson.

”Viktigt att se skillnad mellan mobbning och konflikt”
En studie från 2007 undersökte ett antal ridskolor och där förekom mobbning på hälften av dem. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stall är inte alltid en fristad från fenomen som mobbning. Nyligen har dressyrryttaren Patrik Kittel tagit till orda och uppmanar mobbare att tänka efter. För drygt ett år sedan stöttade han en ung mobbad ryttare i sociala medier. Oavsett ålder är mobbning en allvarlig kränkning som kan skapa djupa sår. Det finns flera vittnesmål på nätet från ryttare som i vissa fall har slutat rida för att slippa undan sina plågoandar. En studie från 2007 undersökte ett antal ridskolor och där förekom mobbning på hälften av dem.

    Kristina Östberg-Eriksson, psykoterapeut och författare, har stor kunskap om hur mobbning uppstår och kan motverkas. Enligt henne är mönstret för mobbning detsamma oavsett var det äger rum.

    Vad kännetecknar mobbning?
    – Det är viktigt att se skillnad mellan mobbning och konflikt. En vanlig konflikt löses. Mobbaren är inte ute efter att lösa något. Mobbaren tar sig ett större utrymme, det handlar om maktutövning.
    – I början kan det vara subtilt, i det första stadiet, då ser ingen det. Mobbaren är omväxlande trevlig eller otrevlig där syftet är att klämma till någon. Personen kanske säger att det handlar om ”humor”. Men om någon skämtar med dig ska det kännas bra i magen, om det fryser till i magen känns det inte bra. En gång kan vara ett misstag, men om det fortsätter är det ett mönster. Verbal mobbning är vanligast.

    Hur uppstår mobbning?
    – Den uppstår där den kan uppstå, där det finns utrymme för någon att ta för sig, till exempel där det kan uppkomma informella ledare, vilket är en väldigt stark grogrund för att mobbning ska uppstå.
    – Ett sunt ledarskap, oavsett var, löser konflikter och täpper till luckor för mobbning.

    Ledaren tar kontakt, ser när något händer, ger inte upp, ordnar upp det. Det finns inga idealgrupper, men en ledare ska ha mer makt än andra, makten att ta tag i ett dåligt beteende.

    Kristina Östberg-Erikssons

    tänk på…

    • Att aldrig ursäkta den som
      mobbar.
    • Att skulden aldrig får läggas på den utsatte.
    • Att mobbning alltid är mobbarens ansvar.

     

    Vem mobbar?
    – Vem som helst kan bli mobbare, men alla blir inte det. En femåring vet att man ska vara snäll. Vi har alla tankar om and­ra människor, men allt är bara tankar och inga sanningar. Mobbaren skaffar sig en anledning att agera ut sina tankar och därför är mobbning alltid mobbarens ansvar.

    Vem blir mobbad?
    – Alla kan bli mobbade. Det finns inga belägg för att det finns några speciella egenskaper hos den som mobbas. Vi sätter ofta diagnoser på mobbningsoffer och den som blir mobbad kan så småningom brytas ner. För att få bort mobbning behöver vi fokusera helt på den som mobbar.

    Vad kan man göra för att förhindra mobbning?
    – I en grupp måste det finnas ett kreativt utrymme. Folk måste få tänka fritt. Mellan människor behöver det finnas ett gott syfte, ett gott hjärta. Skilj på den varma humorn och mobbarens, som har ett annat syfte än att värma.
    – Identifiera en mobbare och ha fokus på aktören. Ursäkta aldrig den som mobbar på olika sätt, att den har problem hemma, har sådan humor eller är rak i kommunikationen.

    En tystnadskultur kan omge mobbaren och andra blir medföljare. Den behöver brytas upp och bytas ut mot en nolltoleranspolicy. Skulden får aldrig läggas på den som utsätts.
    – I alla typer av organisationer försämrar mobbning kvaliteten. Goda människor tror på samspel, det gör inte mobbaren.

    Så jobbar Ridsportförbundet

    för att motverka mobbning

    Gisela Löfstrand, verksamhetschef på avdelningen för ridskola/ridklubb, säger att SvRF inte vet hur vanligt det är med mobbning eftersom man har fokuserat på förebyggande arbete.
    – Basutbildningen för ridsportens ledare är en del i hur ridsporten jobbar med värdegrund, att vara en god förebild, hur vi fungerar i samspel med andra och hur viktigt det är att våga agera om någon far illa.  

    Det förebyggande arbetet är även kopplat till ”Trygg i stallet” som ska skapa trygga förutsättningar för idrottare i ridsporten.
    – En ny kanal är kopplad till en medlemsombudsman som syftar till att ge stöd och rådgivning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden