Avelsnyheter
3 mars 2018 15:20

”Vår uppgift är att visa hingstarna till bästa förmåga”

LöshoppningLöshoppningen för 3-åringar är i full gång på bruksprovet i Flyinge. Pontus Carlsson och Martin Umaerus uppgift är att släppa hingstarna i löshoppningsmomentet. Här berättar de hur det är att hantera hingstar som de inte känner och vad de förväntar sig av hingstägarna innan en visning.

”Vår uppgift är att visa hingstarna till bästa förmåga”
Pontus Carlsson och Martin Umaerus hade på årets bruksprov i uppgift att lotsa in de 3-åriga hingstarna i hinderserien. Foto: Roland Thunholm

Under förmiddagen i dag har löshoppningen för 3-åringa hingstar gått av stapeln på bruksprovet i Flyinge. Nere i ringen har totalt nio hingstar visats i lösgalopp och löshoppning. Pontus Carlsson och Martin Umaerus har haft i uppgift att visa hingstarna i själva löshoppningsmomentet. Ett arbete som kräver en stor portion lyhördhet och mod.

–  Vår uppgift är att hantera och visa hingstarna till bästa förmåga och att ”temperera” själva släppet, därefter tar våra kollegor över och hjälper hästen genom hinderserien, berättar Martin Umaerus, lärare på Flyinge.
–  Målet är att alla hingstar ska få en sån jämn bedömning som möjligt och att alla ska ha samma förutsättningar. Detta är också anledningen till varför inte hingstägarna själva får visa sin häst i löshoppningsmomentet, säger Pontus Carlsson, elev på unghästprogrammet på Flyinge.

Viktigt med lyhördhet

Att hantera en individ som man inte känner kan ibland bjuda på en del klurigheter.
– Vissa kan vara svåra att läsa av, de är ganska taggade och vet vad de ska göra, samtidigt som de måste hålla sig lite lugna fram till hindret. Man kan känna en sak på vägen ner till hinderserien och när de ser de första hindret så blir de helt annorlunda. Den stora utmaningen är att temperera själva släppet, det vill säga när man ska släppa, så det blir rätt, berättar Martin Umaerus.

Åk iväg och öva på olika platser. Det hjälper hästen att inte bli så tagen av nya situationer.

Martin Umaerus

Martin och Pontus har  Gitte Johansson, stallchef och lärare på unghästprogrammet till hjälp. Hon fungerar som ett kommunikationsnav mellan hingsthållaren och de som arbetar i ringen. Genom hennes direktiv kan Martin och Pontus fokusera på sin uppgift och få konkreta tips, som ”släpp på halsen”, ”upp med huvudet”, ”gör halt”, ”spring” eller ”gå”.

Dressyr
Gitte Johansson, stallchef och lärare vid unghästprogrammet på Flyinge. Foto: Roland Thunholm

– Jag upplever att kommunikationen har fungerat jättebra i år. Och alla har gjort ett jättefint jobb med sina hästar, det märks att de tränat dem väl, säger Gitte Johansson.

Att hantera hingstar som befinner sig på en ny plats, för många för första gången, kan vara förenat med en del risker. Här vidhåller både Martin och Pontus att hingstägaren har ett stort ansvar.

– Åk iväg och öva på olika platser. Det hjälper hästen att inte bli så tagen av nya situationer. Något som gynnar både oss som ska hantera hästen, men såklart även hästens prestation, poängterar Martin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden