Avelsnyheter
3 mars 2018 19:43
Ridsportplus

Testryttarna hade ett enkelt uppdrag

AvelsvärderingTestridningen fick tre aspiranter till titeln bruksprovsvinnare och ytterligare tre hingstar att verkligen visa vad de går för. En liten grupp och en enkel match för testryttarna. Vem som tog hem matchen återstår att se men 5-åringarna Shizeido GJ och Bergsjöholms Valbonne förbättrade sig mest.

Testryttarna hade ett enkelt uppdrag
Testridning pågår inför Bo Jenå och Frenk Jespers. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Testridningen är utan tvekan bruksprovets populäraste moment. Gångartshingstarna avslutade lördagen och det var duon Theo Hanzon och Minna Telde som skötte testridningen efter AVN:s instruktioner via Bo Jenå och Frenk Jespers. Läktarna var glest besatta trots testridning men förmodligen glödde ledningarna till webb-tv-sändningen, nära 2000 unika tittare följde sändningen. Minna Telde brukar vara den som leder hingstar fram för testridning, nu var rollen den omvända.
    – Jag är mer än redo, deklarerade hon innan start.

    Fakta

    Bruksprov i SWB – så går det till 2018

    SWB:s bruksprov är en avelsvärdering med syfta att mönstra hingstar som kan, om de uppfyller hingstreglementets krav, godkännas för avel.

    Inför provet har hingstägarna fått skicka in ett antal röntgenbilder som ska säkerställa att hingsten de visar uppfyller Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:22). 

    När hingstarna anmälts och accepterats stallas de upp inför provstart på Flyinge. Stallarna är under bruksprovet stängda och endast ett fåtal ”anhöriga” till varje hingst kan gå in.

    Hingstarna visas i åldersklasser för 3-, 4- och 5-åringar med olika varianter för visning i hoppning. För äldre hingstar finns prestationsklass där sportmeriter kan ge möjlighet till prövning. För hingstar som genomfört avelsvärdering och flerdagarsprov i utlandet, enligt listan för erkända hingstprov, finns möjlighet att visas i klassen för direktkvalificerade hingstar.

    För samtliga hingstar gäller att de först genomgår en veterinärbesiktning före exteriörbedömning och gångarter vid hand. Ibland tar provet slut redan vid denna första besiktning. Visningen vid hand innehåller uppställning, skritt och trav inför domarna, medlemmarna i AVN – Avelsvärderingsnämnden. Sedan några år tillbaka visas hingstarna på ring i skritt om fem hingstar samtidigt efter sin exteriörbedömning.

    Efter dessa två första moment ser hingstarnas väg lite olika ut beroende på ålder och disciplininriktning. Samtliga hingstar bedöms i både gångarter och hoppmoment, löshoppade eller uppsutten hoppning. Visningarna inför AVN följer SvRFs tävlingsreglemente om inte annat anges,

    Moment för 3-åriga hingstar
    Treåriga hingstar går ett prov som består av löshoppning (två gånger för hopphingstar, en gång för gångartshingstar), samt gångartsbedömning (två gånger för gångartshingstar, en gång för hopphingstar) under egen ryttare.

    Moment för 4- och 5-åriga hingstar
    Bruksprovet är uppdelat på en fas I och en fas II, där fas II kan genomföras efter rekommendation från AVN eller för att hingstägaren väljer att låta sin hingst gå vidare för testridning och fler visningar.
    Fas I består av löshoppning eller uppsutten hoppning samt gångartsbedömning under egen ryttare. För gångartshingstar är det valfritt att visa antingen löshoppning eller uppsutten hoppning. För hingstar som godkänts som dressyrhingstar vid 3 års ålder är hoppmomentet valfritt, se aktuellt hingstreglemente.

    Fas II består av uppsutten hoppning alternativt gångarter i avdelning under egen ryttare, samt testryttare i gångarter/hoppning. Hingsten rids av testryttare i den gren som hingstägaren valt som inriktning i fas II.

    Moment för prestationshingstar 
    För de hingstar som anmäls i denna klass är de ingående momenten varierande beroende på ålder och disciplin. Moment  och svårighetsgrad bestäms av AVN. I Fas II visas hingsten en gång under egen ryttare. Prestationshingstar skall som grundregel ridas av testryttare.

    Ingående moment

    Gångarter under ryttare
    Gångartsbedömningen sker både enskilt och i avdelning, något som ibland visat sig nog så svårt. Ryttarna ges instruktioner, ofta från sportdomaren, om vad som ska visas och önskat tempo. De 3-åriga gångartshingstarna visas två gånger i avdelning, hopphingstar endast en (gångarter I). När de 4- och 5-åriga hopphingstarna visas i gångartsmoment ingår markbommar med 21 m emellan, där hopphingstarna får komma på sex respektive sju galoppsprång.

    Löshoppning
    De 3-åriga hopphingstar löshoppas två gånger, gångartshingstar endast en gång. Hoppningen sker över tre hinder, en hjälpbom, två låga hjälphinder följt av en oxer utan fyllnad vid hoppning I. Vid det andra löshoppningstillfället för hopphingstar kan fyllnad av oxern förekomma.

    Lösgalopp på ”åtta” samt löshoppning för gångartshingstar
    Utgångsläget för 3-, 4- och 5-åriga hingstar som anmälts som gångartshingstar är att de ska löshoppa max 1.10 m. Domarna har dock frihet att ändra och/eller sänka hindren efter hingstens förmåga. Domarna skall se hingsten övervinna löshoppnings-serien av egen kraft.

    Hela löshoppnings och lös-galoppsmomentet sköts av SWBs personal, ofta från Flyinges unghästprogram. En representant för hingsten får närvara, men ej delta i visningen. Lösgalopp sker på s.k. ”åtta”. Hingstarna galopperar på stor volt och SWBs personal styr byte av varv.

    Uppsutten hoppning
    De 4- och 5-åriga hingstar som ska gå hoppning i fas II måste hoppas uppsuttet i fas I. De prestationshingstar som ska visas i hoppning testas över bana motsvarande den svårighetsgraden de meriterat sig i. Gångartshingstar rids på en enklare bana med lägre krav. Domarna skall se hingsten över ett antal hinder i följd utan avbrott. Karaktärshinder så som plank, grind och liknande kan förekomma.

    Testryttare
    Testridningen sker inför publik i Stora Ridhallen. Hingstarna startar två och två och leds in i ridhuset, den egna ryttaren sitter upp och rider fram under några minuter. Därefter sitter första testryttaren upp, testrider  och sedan skiftar de hingstar. Ingen framhoppning görs av egen ryttare. Äldre prestationshingstar testrids endast av en testryttare enskilt.

    Poäng – omdöme – vidareanmälan
    Inga skriftliga omdömen ges under provets gång. På torsdagkvällen under provveckan publiceras om hingsten rekommenderas vidare till fas II eller inte, alternativt rekommenderas till möte med AVN för ett kortare samtal om hingsten. Samtalen brukar kallas ”kvartssamtal” och sker i år på fredag förmiddag. För hingstägare som vill att deras hingst ska fortsätta vidare gäller det att betala in en ny startavgift, för ett godkännande finns inget annat val.

    De slutliga betygen sätts provets sista dag och offentliggörs därefter. Omdöme för hingstar som ej deltar i fas II publiceras inte av SWB men hingstens ägare får ta del av omdömet.

    Framridning
    All framridning sker i Crafoordhallen där longering är tillåten och i Lilla Ridhuset. Vid gångarter II för 3-åriga gångartshingstar tillåts framridning i maximalt 30 minuter. Longering är tillåten i uppvärmningssyfte i maximalt 15 minuter. För 4- och 5-åriga hingstar, samt prestationshingstar tillåts under tisdag till och med lördag en maximal framridningstid av en timme. Enbart markarbete utförs på banan avsedd för framridning. Liggande bommar får användas vid framridning efter anvisningar från bedömningsledaren eller kontrollanten. All framhoppning sker inför domarna. Inför lördagens testridning är det framridning under 15 minuter, därefter leds hästen in i Stora Ridhallen. Det finns en kontrollant med vid all framridning.

    Övrig motionering
    Det är tillåtet att efter kontakt med bedömningsledare eller stallchef, motionera hingst även under annan tid än ovan angiven. Detta får dock ej ske inom tre timmar före aktuell bedömning. Tillåtet är lätt ridning och longering. Vid longering är vanlig inspänningstygel och chambon tillåten. Övrig motionering får endast ske på av bedömningsledaren anvisad plats och efter dennes tillåtelse. Lilla Ridhuset och Crafoordhallen kommer att vara kamerabevakat.

    När är det klart?
    Tillkännagivande av vilka hingstar som godkänts sker söndag eftermiddag efter avslutat prov.

    Domarsammansättning Avelsvärderingsnämnd Varmblod (AVN) under bruksprovet:
    Christina Olsson (ordförande, domare exteriör och gångarter)
    Frenk Jespers (domare exteriör och gångarter)
    Mikael Nolin (domare hoppning)
    Pieter Kersten (sportrepresentant hoppning)
    Bo Jenå (sportrepresentant gångarter)
    Malena Behring (veterinär ledamot)
    Emma Thorén Hellsten (administrativt ansvarig)

    Bruksprovsveterinärer
    Malena Behring
    Axel Wallman

    Expandera

    Under fas 2 kommenterar Ridsports frilansskribent samt återger testryttarnas omdöme efter bästa förmåga, inget av de omdömena kan betraktas som slutgiltiga.

    Faithful Boy (SWB 165 cm f – 14 e Floricello -Highlander, äg Malin Myrman) fick börja med Minna medan Theo tog hand om Dortheasmindes Rockey (DWB  166 cm f -14 e Blue Hors Rockefeller u Dortheasmindes Safir e Sam-Sam, äg Gunnarlunda stallions). Faithful Boy hade lite bekymmer med kontakten och ville inte riktigt komma till ro från start. Det blev allt bättre, speciellt i galoppen. Med Theo glänste hingsten i sin galopp men fortsatte att inte vilja komma till ro i kontakten. Mot slutet av arbetet var hingsten riktigt fin även i trav. Theo testade gränserna lite och då kom det en mild protest. Rockey såg okomplicerad ut för båda testryttarna om än inte lika aktivt arbetande bakifrån som med egen ryttare. Det blev några fina längningar med Minna i trav och Theo kunde få till verkligt fina övergångar med fint undertramp. Galoppen är aktiv men inte i uppförsbacke.

    Minna Telde om:
    Faithful Boy: För dagen var han osäker i sin bjudning, fin känsla, mycket gummi i honom, håller tillbaks idag, han kunde varit mer lösgjord, en trevlig häst.
    Dortheasmindes Rockey: Väldigt fin ridbarhet, fin uppmärksamhet och tar alla förhållningar, en bra sporthäst, fint tränad för dagen.

    180303 Faithful Boy Minna Telde Roland Thunholm A74q0049
    Faithful Boy och Minna Telde Foto: Roland Thunholm

    Theo Hanzon om:
    Dortheasmindes Rockey: Jag älskar hans energi, han är inte van vid tempoväxlingar, kontakten behövde förbättrats från bakbenen till handen. Galoppen kändes lite fyrtaktig i början, därför lät jag honom sänka nacken för att få honom att använda ryggen mer och det fungerade. Han känns fin men han har inre spänning, han gnisslar tänder.
    Faithful Boy: En ritt i tre delar, vi började lite svårt vi behövde lära känna varann. Sen hittade vi kontakten, vi fick en riktigt fin trav. I galoppen försökte jag  förändra det första intrycket att han gick i nerförsbacken och det lyckades, i andra hälften var han mer i uppförsbacke och tog mer vikt på bakbenen. I skritt hade jag lite problem, på lång tygel gick allt bra men vid skritt med kontakt så protesterade han och det måste jag ta med i bedömningen.

    180303 Dortheasmindes Rockey Theo Hanzon Roland Thunholm A74q0061
    Dortheasmindes Rockey med Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

    Not. Fördel Dortheasmindes Rockey i ronden.

    Minna började med Demand (SWB 168 cm f – 14 e Ampere -Don Schufro, äg Per-Arne Persson) medan 5-årige Americano GJ (SWB 172 cm f – 13 e Black Coffee (SWB) -Obelisk, äg Elise Fredriksson och MG Dressage AB) fick Theo. Den store svarte hingsten med den mycket karakteristiska huvud-hals formen kom ofta bakom lod men har ganska bra bakbensaktivitet med Theo i sadeln. När det blev dags för övergångar och samlande såg det lite svårare ut men Theo bekräftade motsatsen i sitt omdöme. Minna och Demand utvecklade ganska omedelbart ett okomplicerat förhållande men även han gick stundtals bakom lod under traven speciellt, undantaget var ökningarna. Efter ryttarbytet fick Demand bekänna färg under tempoväxlingar i trav, i galoppen gick det bättre. Där såg den vackre hingsten riktigt fin ut.  Minna och Americano hade lite skild uppfattning om övergångar och tempoväxlingar men kom sams. Med stor säkerhet är Americano en blivande dressyrhäst, galoppen ser för dagen bäst ut. Demand stärkte sina aktier med dagens testridning, faktum är att med Theo glänste hingsten. Kanske elitstoet Delight(F.2) får en bruksprovsvinnare med sin son. Detnär bara 4-åriga hingstar som kan bli bruksprovsvinnare.

    Minna Telde om:
    Demand: Väldigt trevlig, känslig lyhörd, lite spänd i starten, slappnade av fint, lade ner honom  låg och rund för att få bättre galoppkvalité, lätt att reglera och bra att rida.
    Americano GJ: En spännande häst, bra för skänkeln, fin i handen, väldigt valpig, känns mer som en 4-åring för dagen, kanske han är trött. En häst som kan gå långt, jag kunde önska mer grunder i honom.

    180303 Demand Minna Telde Roland Thunholm A74q0146
    Demand och Minna Telde Foto: Roland Thunholm

    Theo Hanzon om:
    Demand: En verkligt välriden häst, lätt att rida, väldigt reaktiv på dina hjälper. Det är enkelt att samla, han är inte så i uppförsbacke som Americano men känns bra och det går att rida honom till uppförsbacke. Han blir ibland lite studsig i galoppen, borde gå mer över ryggen, men det går att förbättra. Hingsten ger en mycket bra känsla och en eloge till rytttaren som utbildat.
    Americano GJ: Jag gillar honom verkligen, han är en stor häst, i naturlig uppförsbacke, du har mycket framför dig. Hans galopp är riktigt stor och bra, framåt.  Han går fint att reglera, elektrisk och reaktiv. Reagerar mycket bra på alla hjälper. Han ger ryttaren en verkligt god känsla.

    180303 Americano Gj Theo Hanzon Roland Thunholm A74q0133
    Americano GJ och Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

    Not. Oavgjort i ronden.

    Emelie Brolin lämnade över tyglarna på Bergsjöholms Valbonne  (SWB 175 cm f – 13 e Blue Hors Zack -Epson, äg Marita Strauch) till Minna och efter en stunds ridning  var hingsten både kortare och kvickare med högre krav. Theo såg ut att trivas på Shizeido GJ (SWB  168 cm f – 13 e Sezuan -Danzas, äg Madelene Engelke) som kom upp en decimeter i manken under honom och blev mer elektrisk. Theo fick efter ryttarbytet till fina tempoväxlingar i trav med Valbonne medan Minna jobbade på med Shizeido. De gjorde en travökning på diagonalen som var mäktig. Valbonne fann sig väl tillrätta och svarade upp även mot Theo, som med sina långa ben ändå hade mycket häst under sig. Shizeido ser så lätt ut, både med egen ryttare och testryttare, en verkligt hygglig herre. Valbonne ger ett känsligare intryck från läktaren.

    Minna Telde om:
    Bergsjöholms Valbonne: En trevlig häst, kändes lite stram i början, han slappnade av efter hand, lyssnade och tog in halvhalterna. ’efter hand  fick jag en enorm utväxling, en enorm känsla. Han började lite stramare även i galoppen, när han slappnar av så ger han mycket mer. Detta är en häst som kan gå långt i framtiden.
    Shizeido GJ: Fantastisk inställning till arbete, gillar att vara på jobb, verkligen lyssnar, vill göra allt rätt, väldigt fin i kontakten, bra känsla i skritten, fantastisk känsla i galoppen och lätt att komma tillbaka, i traven fin framåt men inte riktigt lika reglerbar. Väldigt trevlig inställning till jobb.

    180303 Bergsjöholms Valbonne Minna Telde Roland Thunholma74q0212
    Bergsjöholms Valbonne med Minna Telde Foto: Roland Thunholm

    Theo Hanzon om:
    Bergsjöholms Valbonne: Ligger lite mycket i handen, vill arbeta, galoppen ger en bra känsla, bra rytm, kan öka steglängden. Traven behöver mest arbete, han har bra rytm men behöver jobba mer bakifrån för att öka i takt och med kadens. I skritten är han riktigt bra, fin bogfrihet, stora steg genom kroppen.
    Shizeido GJ: Han har massor av energi, speciellt i galoppen, fin rytm, när man ska ta tillbaka vill han gå emot lite. I traven vill han verkligen öka men i samlingen så hade jag velat ha mer aktivitet i bakbenen, mer elektricitet från naturen även om jag kan hjälpa honom till det. Ett väldigt fint temperament, villig och en  härlig häst. Skritten känns riktigt bra  med stora steg genom kroppen.
    – Båda hästarna vill verkligen jobba, riktigt fina, avslutade Theo Hanzon.

    180303 Shizeido Gj Theo Hanzon Roland Thunholm A74q0217
    Shizeido GJ och Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

    Not. Fördel Shizeido GJ i ronden.

    Gångartshingstar testridning

    Bruksprovet start och resultatlistor
    Allt om Bruksprovshingstarna

    Web-tv från bruksprovet

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden