Hästägartips
30 mars 2019 12:08

Så gör du om hästen blir ormbiten

Vila viktigtSå fort solens första lite varmare strålar börjar komma på våren kryper huggormar fram ur sina vintergömslen. Huggormsbett är giftiga för hästar och det är vanligast med bett under våren och försommaren. Här får du veta när veterinär behöver tillkallas och vad du kan göra själv om en huggorm har varit framme.

Så gör du om hästen blir ormbiten
När den första vårsolen tittar fram kommer huggormarna fram ur sin vintervila för att sola sig, sedan finns de över hela landet fram till hösten. Foto: Ann-Sofie Hjärn/Roland Thunholm

Huggormen kan trivas i hästhagar om rätt förutsättningar finns, som till exempel långt fjolårsgräs, stenrösen och andra gömställen. Normalt håller sig huggormar undan för stora djur som hästar och nöt, så det är framförallt när hästar släpps in i en hage som har varit tom ett tag det gäller att se upp.

Solar på stenar
När solens första lite varmare solstrålar kommer ligger ormarna gärna och solar på uppvärmda stenar och liknande men då är de ofta lite slöare än senare på året och inte riktigt lika snabba med att bita om de känner sig hotade.

Om hästarna går där det finns huggorm bör ormbett tas med i beräkningen om någon häst plötsligt blir svullen någonstans, är allmänt hängig eller blockhalt utan förklaring. Detta kan vara tecken på ormbett. Hästar blir oftast bitna i mulen och det kan påverka andningen. Det kan också gå att se två bitmärken efter huggormens tänder.

Fakta

Huggormsbett på häst

Hästar reagerar ofta på huggormsbett, även om de inte är lika känsliga som hundar. 
Det handlar ofta om svullnad och smärta där hästen har blivit biten.
Vila och stillhet är viktigt för hästar som har blivit bitna för att undvika att giftet sprids i kroppen.
Håll hästen under noggrann uppsikt om du misstänker att den har blivit huggormsbiten. Håll särskilt koll på andningen då andningsvägarna kan svullna och allmäntillståndet. 
Kontakta veterinär om hästen har ont, om andningen påverkas eller allmäntillståndet försämras, till exempel slöhet eller att hästen inte äter. 
Kontakta veterinär om hästen inte har ett fullgott stelkrampsskydd.
Låt hästen vila upp till en vecka efter bettet. 
Källa: Agria, SVF

En häst som blivit huggormsbiten ska vara i stillhet för att förhindra att giftet sprids i kroppen då det sprids genom aktivitet i musklerna. I värsta fall kan organ som lever, hjärta och njurar skadas av giftet. Det är viktigt att hålla hästen under uppsikt om det kan misstänkas att den har blivit huggormsbiten. Om hästen får svårt med andningen, svullnar i andningsvägarna eller har ett påverkat allmäntillstånd ska veterinär tillkallas direkt. Likaså om hästen inte är stelkramsvaccinerad.

Ska inte kylas
Ormbett ska inte kylas eller behandlas på något annat sätt. Veterinären avgör vilken behandling som ska sättas in, beroende på var hästen har blivit biten och vilka symptom den har. Det kan till exempel handla om kortison, dropp och/eller smärtstillande medicin om hästen har mycket ont av bettet. Dock är det inte alla huggormsbett som är giftiga, det finns uppgifter om att mer än tredjedel av alla bett inte innehåller något gift.

Hästen bör vila och hållas så stilla som möjligt upp till en vecka efter bettet. Det är ovanligt att hästar dör av huggormsbett, men det kan gå så illa. Mängden gift som sprutas in, var hästen får bettet och hästens känslighet har betydelse för hur stor effekt bettet har på hästen.

Huggormar är fridlysta i Sverige och får alltså inte avlivas om det inte finns speciella skäl.

Denna artikel publicerades på tidningenridsport.se första gången den 31 mars 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden