Avelsnyheter
18 april 2018 18:51
Ridsportplus

Uppfödarens bästa tips inför hingstvalet

UppfödartipsStoet ska betäckas och det är dags för hingstval. Men vilka fallgropar finns det när du ska välja hingst? Uppfödaren Eva Gudmundsson delar med sig av sina bästa tips till Ridsports läsare.

Uppfödarens bästa tips inför hingstvalet
Den erfarna uppfödaren Eva Gudmundsson delar med sig av sina bästa tips inför hingstvalet. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Eva Gudmundsson, Flemminge Gård i Vikbolandet föder upp ett stort antal hästar varje år och driver även en seminstation. Hon har lång erfarenhet av hur man hittar bästa möjliga hingst till sitt sto. Här delar hon med sig av vad som kan vara bra att tänka på när du ger dig in i hingstdjungeln och ska välja ut en lämplig hingst till ditt sto.

    Bestäm dig för en plan med fölet

    För Eva är det viktigt att ha en plan för sitt föl innan hon väljer hingst – det är inte bara ett föl du får utan fölet blir både ett och två och tre år. Om tanken med fölet är att det ska säljas på elitfölauktion eller om du ska behålla fölet för att själv rida den i framtiden styr mycket över hingstvalet.
    – Ska man behålla fölet själv kanske man väljer en annan väg och inte betäcker så exklusivt, menar Eva.

    Avla inte bara på färg

    Det är inte fel att avla på färg, anser Eva, men det måste hålla ihop med stammen också. Eva poängterar att man inte behöver använda till exempel en svart hingst bara för att man har ett svart sto. Man måste titta på andra faktorer också.
    – Du ska inte fastna för mycket i något, som att hingsten ska ha rätt färg.
    Istället bör du vara noga med att behålla och förstärka det som är bra hos stoet när du väljer hingst.
    – Finns det till exempel bra trav hos både sto och hingst är chanserna stora att avkomman får det.

    Låt inte priset på sperman vara avgörande

    I det långa loppet är priset på sperman den lilla kostnaden för att ta fram ett föl – alla andra kostnader i samband med dräktighet, fölning och uppväxt är ofta lika stora. Kringkostnaderna kan till och med bli större om du väljer en billigare hingst – en uppfödning med sämre hållbarhet kan kosta mer i slutändan om man räknar med veterinärkostnader och liknande.
    – Om hingsten kostar 7000 eller 8000 kronor har egentligen ingen betydelse.
    Eva betonar att en billigare hingst automatiskt inte är detsamma som en hingst som ger sämre hållbarhet på avkomman, men även den billiga hingsten måste passa till det sto man har.

    Titta på ditt stos fertilitet

    Det kan bli dyrt för stoägaren om stoet inte tar sig, och då är det lätt att skylla på hingsten. Men Eva menar att problemet i de allra flesta fall ligger hos stona.
    – Det är för många stoägare svårt att förstå och ta till sig att det är deras sto som är problemet.
    De flesta stona har säkert varit fertila från början, men eftersom vi, till skillnad från när det gäller kor, inte avlar på fertilitet på hästar, finns det i dag många faktorer som spelar in som gör att stona drabbas av fertilitetsproblem.
    – Vi behöver höja intresset för stonas förmåga till dräktighet, och ta hand om stona bättre efter att de fölat.
    – Även om stoet inte ska betäckas om bör man åka till seminstationen med stoet när fölet är någon månad, för att se så det inte finns något där som kan ligga kvar och gro i flera år.

    Planera för framtidens marknad

    Det finns ingen egentlig marknad för unghästar. Antingen säljer man ett föl – eller ett embryo – som en förväntan på sin härstamning. Eller så köper man en inriden häst på tre/fyra år och då måste den vara bra.
    – Det som är så konstigt är att de är dyrast som embryon, sedan är föl dyrare än 1- och 2-åringar. Sedan vänder det när hästen blir vuxen.
    Den som betäcker i dag och planerar att sälja sin blivande hopphäst inriden, kan räkna med att marknaden kommer att efterfråga hästar med kvickhet – även i stora språng. Även hälsosamma och korrekta hästar tror Eva kommer att efterfrågas, och där har svenska uppfödare en fördel.
    – Vi har varit duktiga på att avla på korrekthet, det är många andra förbund som mest har prioriterat hästarnas förmåga. Men hästarna behöver bli hälsosammare – det är dyrt med hästar som blir sjuka.

    Leta efter ”golden cross”-kombinationer

    ”Golden cross” är benämningen på en vedertaget lyckad kombination av blodlinjer. I dag finns flera sådana. Eva nämner Voltaire–Nimmerdor, Sandro Hit–Donnerhall, Espri–Stakkato, Calido–Cor de la Bryère som några exempel.
    – Hingstarna vi ser här kan ligga långt bak som en fantastisk grund i en häst. Den ena kan finnas i tredje led och den andra i sjunde led men någonstans kan man hitta kombinationerna, säger Eva som tycker att detta är riktigt häftigt.
    Förhoppningsvis har dagens ”golden cross”-kombinationer klivit bakåt några generationer när det nu är dags för nästa steg i utvecklingen. Eva ser framför sig till exempel Capitol-blod på kombinationen Voltaire-Nimmerdor.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden