Krönika
24 april 2018 10:06

Annelie Frank: ”19 döda sedan 2009 är fortfarande alldeles för många”

Krönika"Sådana mardrömsår som det var 2007 och 2008 då hela 15 ryttare dog i samband med terrängen har vi sluppit, trots att antalet starter i internationell fälttävlan har ökat med ungefär 50 procent sedan dess. Men 19 döda under nio år sedan 2009 är fortfarande är alldeles för många". Det skriver Ridsports fälttävlanskrönikör Annelie Frank.

Annelie Frank: ”19 döda sedan 2009 är fortfarande alldeles för många”
"Värt att notera är att de så farliga rotationsfallen har mer än halverats sedan 2006", skriver Annelie Frank. Arkivbild: Roland Thunholm

Antalet fall och avtrillingar fortsätter att sjunka i internationell fälttävlans terräng. Detsamma gäller alla slags skador.

2017 var första året då varenda hinder som hoppades på en FEI-tävling lades in i en databas. Det handlar om över 21 000 hinder. Denna databas matas också med obligatoriska rapporter om fall samt analyser av varje enskilt hinder. Ponnytävlingar är dock inte med i detta material.

Det är för tidigt att dra några slutsatser med databasen som utgångspunkt. Men David O’Connor i FEI:s styrgrupp för riskhantering sa på FEI:s Sportforum att ”trender kan ses”.

Databasen kan bli ett av de viktigaste verktygen för att fall och avtrillningar i terrängen ska fortsätta att minska. Någon nollvision är inte möjlig att ha – ridsport är farligt. Men att använda den kunskap, erfarenhet och statistik som finns för att göra sporten så säker det bara går måste vara en självklarhet.

Sådana mardrömsår som det var 2007 och 2008 då hela 15 ryttare dog i samband med terrängen har vi sluppit, trots att antalet starter i internationell fälttävlan har ökat med ungefär 50 procent sedan dess. Men 19 döda under nio år sedan 2009 är fortfarande är alldeles för många.

I den nya statistiken – där siffror för 2017 ingår – syns det tydligt att det långa formatet är ”farligare” än det korta. I det korta formatet sker det en avtrillning och/eller fall av häst på 20 starter; motsvarande siffra för det långa formatet är en avtrillning/ett fall på 15 starter. I statistiken är det dock inte med i beräkningen att det är fler hinder i det långa formatet, vilket jag kan sakna.

En annan intressant siffra är att andelen avtrillningar/fall på slät mark, alltså inte i anslutning till hinder, har ökat. 2006 var 3,55 procent av alla avtrillningar och/eller fall på slät mark, 2017 var det 16 procent. Det ska bli spännande att se vad en eventuell analys av detta kan ge.

Värt att notera är att de så farliga rotationsfallen har mer än halverats sedan 2006. Då slutade 0,37 procent av alla internationella starter i ett rotationsfall. 2017 var det 0,17 procent.

David O’Connor sa vidare på FEI:s Sportforum att nästa sak att fokusera på i säkerhetsarbetet är hur terrängträning bedrivs runt om i världen. Här efterlyser jag ett genomarbetat system med riktlinjer för hur träning och coachning när det gäller terrängridning ska göras. Och tänk så spännande om Sverige kunde ta täten i det arbetet.

 

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva, nummer 7 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden