Sverige
3 maj 2018 20:31

Höjd beredskap även i Sverige efter herpesutbrottet i Danmark

Höjd uppmärksamhetI Danmark pågår just nu ett utbrott av herpesvirus som redan kostat flera hästar livet. Vid Specialisthästsjukhuset i Helsingborg följer man utvecklingen och står beredda om smittan skulle komma till Sverige.

Höjd beredskap även i Sverige efter herpesutbrottet i Danmark
Lotta Persson berättar att de håller extra beredskap vid Djursjukhuset Helsingborg efter utbrottet av herpesvirus i Danmark (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

– Danska tidningar skrev om det här för några veckor sedan så vi har vetat om det här ett tag nu och vi har en hög beredskap, berättar sjukhuschefen Lotta Persson för Ridsport.

Utbrotten av herpesviruset EHV-1 i Danmark har inträffat på mellanön Fyn, vilket innebär att det inte är direkt över sundet till Sverige. Men skulle en dansk häst komma till djursjukhuset är förstås alla extra uppmärksamma på detta oavsett vilken del av Danmark den skulle komma från, säger Lotta Persson.

På Specialisthästsjukhuset finns det strikta smittskyddsregler och alla hästar med misstänkt smitta, eller feber av oklar anledning, ställs i isoleringsboxar.
– Det är alltid viktigt att följa hygienrutiner noggrant för att stoppa smittspridning. Det är en del av vår vardag på hästsjukhuset, säger Lotta.

Lotta har inte märkt någon speciell oro hos hästägarna utan verksamheten på sjukhuset pågår som vanligt även om uppmärksamheten är höjd. Vad hon däremot märkt är att medvetenheten kring smittsamma sjukdomar hos häst har ökat.
– Det känns som hästägarna idag vidtar åtgärder snabbare vid misstanke om smitta.

Rekommendationen från Lotta är att hålla extra koll på sin häst, speciellt om man varit ute på tävling. Ta tempen på hästen och var uppmärksam på typiska symptom för EHV-1. Har hästen feber, näsflöde eller vinglighet bör ägaren kontakta veterinär för att få hjälp att utreda orsaken.

I Sverige är det anmälningsplikt på EHV -1 och alla fall anmäls tills Jordbruksverket och Länstyrelsen. Herpesvirus finns enligt Lotta Persson latent hos 60-90 procent av hästpopulationen och de kan lösas ut av olika orsaker hos hästen, som stress eller sjukdom.

Läs mer om EHV-1 hos SVA.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden