Sportnytt
8 maj 2018 09:50
Ridsportplus

Inhalation – förbjudet eller inte på tävling?

OmdiskuteratAtt vissa hästar på internationella tävlingar har setts inhalera eucalyptusolja har väckt reaktioner och frågor. Vad är tillåtet och vad är förbjudet i Sverige respektive utomlands när det gäller inhalation? FEI-veterinären Karl-Henrik Heimdahl reder ut saken.

Inhalation – förbjudet eller inte på tävling?
Här får den nederländska hopphästen VDL Groep Miss Untouchable inhalera i en mask. Laddad med koksaltlösning kan masken hjälpa till att lösa upp slem i luftvägarna. Foto: Sharon Vandeput/Hippo Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att kunna prestera på topp krävs luftvägar i toppskick. Hästar behöver stora mängder frisk och ren luft, då de omsätter minst 50 liter syre per minut. För att skydda lungorna från smuts och andra föroreningar filtreras luften i luftvägarna.

    Känsliga hästar som utsätts för en stor mängd partiklar bildar lätt mycket slem. Då kan inhalation vara till hjälp och det finns substanser som är tillåtna, och som inte klassas som läkemedel. Fenomenet att på vissa internationella tävlingar låta hästar inhalera eucalyptusolja har väckt reaktioner och frågor.

    Är det tillåtet, FEI-veterinär Karl-Henrik Heimdahl?
    – Eucalyptusolja finns inte med på listorna över förbjudna preparat, så det skulle kunna användas. Men det finns ingen dokumenterad effekt av det.

    Hur vanligt är det?
    – Som FEI-veterinär har jag hand om ansökningar för vad ryttarna vill använda och det är till 99 procent koksaltlösning. Jag har aldrig fått ansökan om eucalyptusolja, däremot om hyaluronsyra vid något tillfälle. Det finns humanstudier som visat att det kan ha effekt på slem.

    Vilka regler gäller för inhalation på nationella respektive internationella tävlingar?
    – På nationell nivå är det inte tillåtet med inhalationer över huvud taget under tävlingsdagen. Inom FEI finns andra regler. Där har det länge varit tillåtet att ge koksaltlösning på detta sätt. Från och med förra året utökades detta till att även gälla andra substanser, så länge de inte står med på Prohibited substance list eller Control medication list. Det är alltså tillåtet att använda andra substanser, om de inte finns med på dessa listor och ryttaren i förväg deklarerar att de ska användas.

    Vad gäller för tävlingar i Sverige?
    – Det är enbart de stora femstjärniga FEI-tävlingarna som har undantag från nationella bestämmelser (Göteborg, Falsterbo, Sweden International Horse Show och eventuella mästerskap) och därför anordnas enligt FEI-reglementet. FEI-tävlingar på lägre nivå (två- och trestjärniga och liknande) går helt på det nationella regelverket.

    Vilka skäl finns att ge koksaltlösning?
    – Tanken med att använda koksaltlösning är att hjälpa hästen att lösa slem som kan ha samlats i halsen på grund av de många och långa resorna och att de så ofta står uppstallade under icke optimala former. Det är inte alla tävlingsstall som har riktigt bra ventilation och transporterna sker ofta med dålig ventilation och besvärlig logistik. Sammantaget bidrar detta till att hästarna ofta utsätts för höga halter av partiklar från foder, strö och damm och det kan innebära att det samlas slem i luftvägarna på känsliga hästar. Hästar kan vara känsliga i luftvägarna utan att vara allergiska.

    Hur verkar koksaltet?
    – Det löser upp eventuellt slem, men har ingen effekt på kroppen i övrigt. Inhalation av koksaltlösning är en förebyggande åtgärd på känsliga hästar, som kanske har varit borta länge från riktigt bra stallmiljö.

    Karl-Henrik Heimdahl är specialist i hästens sjukdomar, verksam som försäkrings-veterinär på Agria, suppleant i SWB:s avelsvärderingsnämnd samt FEI-veterinär.

    Inhalationsguide

    i korthet

    Vad händer när hästen andas in?
    • Stora partiklar fångas upp i flimmerhåren som i sin tur tvingar ut dem igen genom bildande av slem.

    Hur hjälper inhalation?
    • Slemmet kan lösas upp med hjälp av koksaltlösning som hästen får genom en inhalationsmask.
    • Det finns även andra substanser som tillåts för inhalation.

    Kan det klassas som dopning?
    • Behandling med koksalt och andra tillåtna substanser är enligt FEI-regler inte att betrakta som dopning eller otillåten medicinering.

    Är det tillåtet i Sverige?
    • I Sverige är det förbjudet på tävling, förutom på de stora femstjärniga FEI-tävlingarna som har undantag från nationella bestämmelser och därför anordnas enlig FEI-reglementet.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga, nummer 8/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden