Avelsnyheter
18 maj 2018 06:30

Resan mot unghäst-VM har börjat

MönstringDe unga dressyrhästarnas mönstring inför unghäst-VM är påbörjad med inventeringar i Flyinge och Mantorp. Ridsport har pratat med Jan-Ove Olsson om hästarnas resa mot mästerskapet.

Resan mot unghäst-VM har börjat
Senast SWB tog medalj vid unghäst-VM var 2016 med Jeanna Högberg och Fiorucci Ht. Här tillsammans med Helen Uddefors från SWB och hästens uppfödare/ägare Gabriella Grewin Bramberg. Foto: Kim C Lundin

De dressyrekipage som är intresserade av att rida vid unghäst-VM i Ermelo är rekommenderade att delta vid Ridsportförbundets inventeringar. Dessa reds 2 maj på Flyinge och 8 maj i Mantorp. Totalt är det 17 ekipage som har tagit vara på den möjligheten och visat upp sig.
– Det är inte obligatoriskt men önskvärt att delta vid inventeringarna, säger Jan-Ove Olsson från SWB som tillsammans med Bo Jenå från Svenska Ridsportförbundet är ansvarig för uttagningarna till unghäst-VM i dressyr.

Obligatoriskt däremot är det för ekipagen att rida vid någon av de två observationstävlingarna på Flyinge 31 maj eller Strömsholm 6 juni. Därefter är det dags för nominering.
– Ekipagen nomineras före midsommar och vi får nominera dubbelt så många som sedan får åka.

Dressyr
Jan-Ove Olsson mönstrar de unga dressyrhästarna. Foto: Roland Thunholm

Den slutliga uttagningen sker efter unghästfinalerna i Falsterbo, och dit rekommenderas samtliga aktuella hästar att delta. Det är bara från de nomineraade som ekipagen till unghäst-VM kan tas ut, så även om någon icke-nominerad häst gör ett kanonresultat i Falsterbo kan den ändå inte bli uttagen – det är FEI-regler och inget som de kan påverka här hemma, förklarar Jan-Ove.

Totalt har Sverige tolv platser reserverade vid unghäst-VM, fyra i varje åldersgrupp från fem till sju år. Det är lika många platser som Danmark har, medan Nederländerna har sex platser i varje åldersgrupp och Tyskland sju. Övriga länder har två platser i varje åldersgrupp.
– Antalet baseras på omfattningen av respektive lands avel och hur avelsförbundet ligger till i rankning vid internationella GP-tävlingar. Även resultat från tidigare unghäst-VM har påverkat antalet, säger Jan-Ove.

Målsättning att fylla platserna

Det är inget måste att fylla upp platserna, men risken med att inte fylla kvoten vid flera tillfällen är att Sverige kan bli tilldelade färre platser. Men samtidigt måste ekipagen som åker hålla den kvalité som behövs.
– Det är en hårfin avvägning eftersom vi vill visa upp god kvalité för att marknadsföra SWB, säger Jan-Ove.
– Målsättningen är att vi ska fylla platserna.

Vid årets mönstringar har tre ekipage ridit som har gått unghäst-VM tidigare. Det är Dorina riden av Yvonne Österholm, Tiger G riden av Karin Öljemark och Klifton 1329 riden av Camilla Lindh.
– Sedan har det också varit med flera hästar och ekipage som vi sett i andra sammanhang, som Göteborg och Breeders, så flera av hästarna har vi sett vid olika tidpunkter.
– Men nu när de är äldre blir det en ny svårighetsgrad och det är intressant att se om de svarar upp till förväntningarna.
– Vi vill också ha realistiska krav, trots vad sponsorer och ägare säger får det inte vara ett måste att ta sig till unghäst-VM. Vi måste se till hästarnas bästa.

Målsättningen när ekipagen tas ut är att det ska finnas en möjlighet för dem att ta sig till final. För det har hästarnas kvalitet behövt ligga på en åttamässig nivå.
– Men idag räcker det inte ens med åtta för att ta sig till final, utan nu behövs 8,5 eller att man närmar sig nio, säger Jan-Ove.

Silver för två år sedan

För två år sedan tog Sverige ett silver vid unghäst-VM genom den då 7-årige Fiorucci HT (SWB e Florencio-Rubinrot, uppf Gabriella Grewin Bramberg) riden av Jeanna Högberg. Nu siktar alla inom organisationen på att det ska bli fler framskjutna placeringar.
– Vi har en bra organisation som stöttar men konkurrensen är stenhård. Vi jobbar för att komma till final och på pallen igen, säger Jan-Ove optimistiskt.

Förra året tog sig två svenska hästar till final: Dragon Welt 1303 (HANN hingst f-12 e Dancier-Weltmeyer, uppf Pernilla Persson) riden av Ida-Linn Lundholm och Springbank VH (SWB hingst f-10 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB) riden av Andreas Helgstrand. SWB-godkända hingstar som är grundregistrerade i andra förbund får delta för Sverige om de är svenskägda och ridna av ryttare med svenskt medborgarskap – men för att bli uttagna ska de vara tydligt bättre än hästarna ur samma årskull som är grundregistrerade i SWB.

Allt om Unghäst-VM kan du läsa här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden