Sverige
31 maj 2018 20:26

Regeringen ändrar sig om lag vid hästköp

På gångFörsäljning av levande djur bör undantas från konsumentköplagen. Den ståndpunkten intar nu även den svenska regeringen i samband med att lagstiftningen förhandlas på EU-nivå.
− Det är så klart mycket glädjande, säger Cecilia Widegren, riksdagsledamot för Moderaterna.

Regeringen ändrar sig om lag vid hästköp
Det råder speciella omständigheter kring köp av levande djur. Foto: Jevtic/Istock

Konsumentköplagen reglerar vad som gäller när en privatperson köper en vara av en näringsidkare och den tar ingen hänsyn till att hästar är levande djur som påverkas av hur de hanteras. Ett fel som upptäcks inom sex månader anses vara ursprungligt och köparen har därmed rätt att lämna tillbaka varan.

Nu vill den svenska regeringen arbeta för att det blir ett undantag för köp av levande djur när den nya EU-gemensamma konsumentköplagen utformas.

Så sent som för ett år sedan tyckte regeringen tvärtom. Det var på våren 2017 när riksdagen röstade igenom att konsumentköplagen måste ändras vid köp av levande djur – mot regeringspartiernas vilja. Men nu har regeringen bytt ståndpunkt.

”Speciella omständigheter”

En orsak till detta är att IMCO, EU:s utskott för den inre marknaden, har föreslagit att köp av levande djur ska undantas från lagstiftningen, eftersom det råder väldigt speciella omständigheter kring den typen av affärer.

I detalj:

Konsumentköplagen

  • Konsumentköplagen reglerar vad som gäller när en privatperson köper en vara av en näringsidkare. Lagstiftningen skyddar konsumenten, och innebär att köparen i praktiken kan lämna tillbaka en häst i upp till tre år efter köpet.
  • Lagen tar ingen hänsyn till att hästar är levande djur som påverkas av hur de hanteras och rids, utan ett fel som upptäcks inom sex månader anses vara ursprungligt. Köparen har därmed rätt att lämna tillbaka varan och få en ny, alternativt få pengar tillbaka.
  • Köparen kan också ha rätt att få ersättning för kostnader, såsom uppstallnings- och veterinärkostnader.
  • Lagstiftningen har lett till ett stort antal rättstvister, liksom till att vissa uppfödare och hästföretagare har avstått från att sälja hästar till privatpersoner.
  • Om en näringsidkare säljer till en annan näringsidkare eller en privatperson säljer till en annan privatperson gäller köplagen, som bland annat lägger ett större ansvar på köparen.
Expandera

Den svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) var en av krafterna bakom förslaget om att införa ett undantag för levande djur, och den idén gillas av den svenska regeringen.

”Regeringen bedömer att detta kan vara en framkomlig väg för att säkerställa ändamålsenliga regler vid konsumentköp av levande djur i svensk rätt” skriver regeringen i ett beslut som nyligen fattades.

L1060569
”Det är mycket glädjande att inte bara riksdagen utan även regeringen och Sverige nu driver på för undantag”, säger Cecilia Widegren. Foto: Fredrik Wennerlund

”Stor seger”

− Detta är en stor seger för hästarna och för Hästsverige, säger moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren till Ridsport.

Hon är en av dem som i åratal har lyft fram alla märkliga konsekvenser som uppstått när hästar och andra levande djur har betraktats på samma sätt som ett kylskåp eller andra tillverkade varor.

− Det är mycket glädjande att inte bara riksdagen utan även regeringen och Sverige nu driver på för undantag, och i det egna arbetet jobbar för en konsumentköplag som tar hänsyn till levande djur. Det är oerhört viktigt att regeringen nu inte ligger på latsidan, och det kommer vi fortsatt att bevaka, lovar Cecilia Widegren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden