Debatt
2 juni 2018 14:33

SWB:s svar på kritiken: ” Inte nödvändigt med panikartade åtgärder”

Dödlig sjukdomTre företrädare för SWB svarar nu på en debattartikel från uppfödaren Peter Granath angående avelsförbundets hantering av WFFS-frågan. "Det viktigt att ha ordentligt med fakta innan man överväger att vidta åtgärder som påverkar aveln i en större utsträckning," skriver de tre i svaret som kan läsas här.

SWB:s svar på kritiken: ” Inte nödvändigt med panikartade åtgärder”
Dr Emma Thorén Hellsten, avelsledare vid SWB, ryter ifrån mot de hingstägare som inte har låtit testa sina hingstar för att se om de bär på anlag för WFFS. Foto: Roland Thunholm/Kim C Lundin

Det här är ett svar på ett debattinlägg. Skribenterna själva står för åsikterna som framförs såväl i denna text som i den ursprungliga debattartikeln.

Med anledning av händelseutvecklingen avseende Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) beslutade SWB:s styrelse den 24/5 att alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas för att ta reda på om de bär anlag för WFFS. Detta gäller även hingstar som verkar via så kallad ett-sto-licens.

Vidare kommer en undersökning av anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen att genomföras under 2018 i samarbete med institutionen för husdjursgenetik vid SLU och Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU. SWB har också betonat vikten av att testa avelsstona, eftersom risken att sprida anlaget vidare blir mindre ju fler ston som har känd bärarstatus. Läs gärna mer om besluten.

De åtgärder SWB i dagsläget vidtagit är initiala åtgärder för att undvika att fler föl drabbade av sjukdomen WFFS föds. Innan vidare beslut tas är det viktigt att avvakta resultatet av populationsscreeningen. Denna screening kan tala om för oss hur utbredd defekten är i vår SWB-population.

Frekvensen av anlagsbärare kommer inte att förändras under en avelssäsong, särskilt inte eftersom stoägarna i.o.m. SWB:s beslut redan från denna säsong kommer att kunna göra sina hingstval med kännedom om hingstars och stons bärarstatus avseende WFFS. Därför är det inte nödvändigt med panikartade åtgärder av den sort som insändaren beskriver.

Tvärtom är det viktigt att ha ordentligt med fakta innan man överväger att vidta åtgärder som påverkar aveln i en större utsträckning. Det är också viktigt att komma ihåg att WFFS inte är den enda defekt med ärftlig bakgrund som finns att ta hänsyn till. Skulle ett stort antal individer i vår avel vara bärare av WFFS-anlaget och enligt insändarens förslag uteslutas ur aveln, minskar vi den avelsbas vi har. Risken att andra, idag för oss okända sjukdomsanlag, då sprids i än större utsträckning ökar.

Forskningen på genetikområdet går framåt med stora steg. Vi kan förvänta oss att den ärftliga bakgrunden till många defekter och sjukdomar, liksom till positiva egenskaper, uppdagas inom en snar framtid. Därför gäller det att inte ta några förhastade beslut. SWB avser att som vi alltid gör, inhämta relevant fakta från erkända experter innan vidare åtgärder införs.

Lic. Elisabeth Olsson, utbildningsansvarig SWB.
Dr Emma Thorén Hellsten,
avelsledare SWB.  
Dr Sofia Mikko,
forskare vid Institutionen för husdjursgenetik och Husdjursgenetiska laboratoriet, SLU.

Det här är ett svar på ett debattinlägg. Skribenterna själva står för åsikterna som framförs såväl i denna text som i den ursprungliga debattartikeln.

Peter Granaths debattartikel

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden