Avelsnyheter
4 juni 2018 17:50
Ridsportplus

Från dressyr till hoppning – Parcour segrade i ny gren

Unghästtest HammaröFörra året blev han mest lovande dressyrtalang i Värmland. I år visade Parcour MM sina rätta takter i hoppningen och blev mest lovande hopphäst bland 4-åringarna i Hammarö.

Från dressyr till hoppning – Parcour segrade i ny gren
Parcour MM blev högst bedömd i Karlstad med 9-9 i betyg vid den uppsuttna hoppningen. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tio hästar visades vid Wermlands Hästavelsförenings unghästtest för 4-åriga hästar i Hammarö, två av dem var 5-åriga fölston. Christina Olsson dömde exteriören, Ann Kristin Karlsson satte gångartssifforna och hoppningen dömdes av Marie Filipsson-Wallén. Fyra hästar hoppade under ryttare.

    I dressyr blev det ett diplom och två klass I-hästar. Vid den uppsuttna hoppningen blev det ett diplom och två klass I-hästar, och vid löshoppningen ett diplom och en klass I-häst.

    Sir Oldenburg hade två visade avkommor, alla övriga var efter olika hingstar.

    Dagens högst bedömda 4-åring var Parcour MM (e Bravour), uppfödd och ägd av Annelie Ehrndal och Jonas Olsson. Parcour reds av Emelie Johansson och han belönades med dubbla nior vid den uppsuttna hoppningen, totalt blev det 81,7 procent som lovande hopphäst med diplom och kvalificering till 4-årschampionatet.

    Förra året var Parcour segerhäst i Värmland som gångartstalang, och även då kvalificerade han sig till Breeders men i dressyr. Då åkte de aldrig till championatet, men det planerar de att göra i år om allt flyter på, berättar ägaren Annelie Ehrndal.
    – Jag var lite besviken förra året för han hoppade verkligen jättebra på träning men det gick inte på unghästtestet. I år hade jag förhoppningar om höga betyg för han hoppar väldigt bra genom hela kroppen med ett starkt avstamp, han har en fin båge och är snabb i reaktionen, säger Annelie.

    Lyckad kombination

    Parcour är Annelies första uppfödning. Mamman Cornette GB fick själv 9-8 i hoppning som 3-åring och tävlades upp till 1,35 innan hon råkade ut för en skada. Annelie berättar att mamman har bra gång, och att hon valde att betäcka med Bravour för att han har bra egenskaper både i gångarter och hoppning. Resultatet blev så bra att Annelie gjorde om kombinationen igen, och förra året föddes Parcours lillasyster Avourette MM som Annelie tänkt behålla.
    – Tanken är att Parcour ska säljas på sikt men jag vill gärna behålla honom under unghäståren, det är jätteroligt att få vara med på den här resan.

    Förutom Breeders siktar Annelie och Emelie på Champion of the Youngsters på Grevagården i augusti. Att försöka kvala till Falsterbo står de däremot över medvetet i år.
    – Falsterbokvalen här i Värmland gick redan i maj och vi har tagit det försiktigt med Parcour och satte igång honom först i mars, förklarar Annelie.

    Kvalificerad till 4-årschampionatet i hoppning blev även Leonore F (e Magic Park) även om totalpoängen inte räckte till hoppdiplom. Hoppsiffrorna 8-8 vid uppsutten hoppning räcker dock fint för kvalificering till Breeders.

    Diplom till löshoppningshäst

    Bland löshoppningshästarna blev det diplom till fölstoet Silva (e Sir Oldenburg) som hoppade hem 8,5-8 och totalt 81,3 procent i hoppning. Silva belönades precis som Parcour med dressyrdiplom som 3-åring.

    Independence Day (45) SWB sto 171 cm e Tailormade Temptation u Valentina e Warsteiner, uppf/äg Ewa Liljemark. (8 8,5 8 7) = 77,5% diplom
    Mest lovande dressyrhäst blev Independence Day. Foto: Ulrika Jacobs

    Dressyrdiplom som 3-åring fick även fölstoet Independence Day (e Tailormade Temptation) som blev mest lovande dressyrhäst bland 4-åringarna i Hammarö. 77,5 procent räckte till dressyrdiplom, men det saknades en halv poäng för att kvalificera sig till 4-årschampionatet för Independence Day.

     

    Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Hammarö 3 juni 2018

    Hästar med minst 77,5 procent.
    C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
    Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

     

    LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

    Independence Day (45) (fölsto) SWB sto 171 cm e Tailormade Temptation u Valentina e Warsteiner, uppf/äg Ewa Liljemark. (8 8,5 8 7) = 77,5% diplom

     

    LOVANDE HOPPHÄSTAR, 4 uppsutten hoppning

    Parcour MM SWB val 165 cm e Bravour u Cornette GB e Lasandos, uppf/äg Annelie Ehrndal & Jonas Olsson. (9 9) = 87,1% diplom C

    Leonore F SWB sto 164 cm e Magic Park u Ultra e Heartbreaker, uppf Gunnel & Kjell Frölin, äg Anette Kihlberg. (8 8) = 78,8% C

     

    LOVANDE HOPPHÄSTAR, 6 löshoppning

    Silva (70) (fölsto) SWB sto 172 cm e Sir Oldenburg u Valencia e Bayron, uppf Siv Malmström, äg Maria Hutchinson. (8,5 8) = 81,3% diplom

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden