Dressyr, Träningstips
5 juni 2018 19:55
Ridsportplus

Kyra: ”Samling är ett av de stora mysterierna inom ridning”

ProfessorEn spiralfjäder, en burk jordgubbssylt och ett kroppsspråk värdigt en balettdansös. Kyra Kyrklund kan konsten att använda fantasin när hon ska förklara vad samling utan spänning är.
– Samling är en känsla och det är svårt att förklara men är något jag försöker förmedla med bilder, säger hon.

Kyra: ”Samling är ett av de stora mysterierna inom ridning”
”Utvecklingen är som en trappstege från golvet upp till piaff och piruett”, säger Kyra Kyrklund – och gör en piruett. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kyra Kyrklund, professor i ridkonst och en inspirationskälla för ryttare världen över, mötte en tisdagskväll i maj en kunskapstörstande publik i röda ridhuset på Strömsholm för en clinic på temat ”samling utan spänning”.  Fler bilder och vad ryttaren Elliot Nilsson tyckte kan du se i tidigare artikel här.

    Med sig hade Kyra sin ”Mary Poppins-väska” ur vilken hon trollade fram olika små hjälpmedel och en livstid av kunskap. Alla hästar där hemma, avslöjade hon, rids med en rem som är fäst mellan D-ringarna framtill på sadeln. Utan den känner hon sig naken. Med remmen kan ryttaren ta sig tillbaka och ner i sadeln utan att ta i tyglarna. Hon pratade om att inte rida på kraft, att ta en sak i taget och att alltid ha känslan av att ha manken framför sig. Ridsport mötte dressyrgurun för att få veta mer.

    Vad innebär ”samling utan spänning”?
    – Samling är ett av de stora mysterierna inom ridning. Man vill ha spänst men inte spänning. Hästen måste samla sig och du kan inte göra det med kraft. Det finns ingen on- eller off-knapp för samling utan det är en löpande skala där olika rörelser behöver olika samlingsgrad. Men en häst behöver ha ett visst mått av samling redan från det att du sitter upp.

    Vad är nyckeln till en korrekt samling?
    – Ryttarens balans. Balans att kunna sitta på rätt ställe på hästen och kunna inverka. För att ändra på en häst måste du ändra på dig själv! Tittar du på sporten så är det små taniga flickor och långa pojkar, då förstår man att det inte kan gå på kraft. Ryttaren måste ha balansen att inte klämma sig fast med skänkeln eller söka stöd med handen. Då krävs modet att förändra sig själv.

    Har du sett att samling kontra spänning är ett problem?
    – Inte ett problem, men ett frågetecken för många. På tävling går det ut på att gömma problemen. På träning måste man våga ta fram och lösa dem. Man kan inte bara glänsa hela tiden och rida fortare och fortare. Det man inte kan göra långsamt kan man inte göra fort.

    – Utvecklingen är som en trappstege från golvet upp till piaff och piruett. Uppstår problem finns orsaken oftast att hitta längre tillbaka. För att bli toppryttare måste man våga backa tillbaka, ibland många steg tillbaka till basic. Om det inte finns en stadig husgrund blir toppen av byggnaden inte stabil. Är ryttarna modiga och verkligen vill utvecklas vågar de ändra sig. Om man inte vågar ta tag i det stannar ryttaren i utvecklingen.

    Ridsport
    Kyra och hennes fjäder. Foto: Roland Thunholm

    Du liknar samling utan spänning med en spiralfjäder?
    – Ja, en häst måste vara samlad mellan hjälperna och det måste vara spänstigt. Man kan inte bara trycka ihop fjädern. Har du inte lika mycket samling i båda tyglarna blir det bara fjäder i ena sidan. Sedan räcker det inte med att dra överlinjen lång utan hästen måste lyfta upp underlinjen och dra ihop revbenen.

    Har du alltid vetat hur samling ska kännas?
    – Åh nej, nej, nej! Förr frågade man sig aldrig varför en häst exempelvis inte ville hoppa, då var den bara dum. Det är helt annorlunda i dag. Jag visste inte vart jag ville komma med samling när jag började rida Grand Prix, det har växt fram efter hand och är någonting jag lärt mig förstå. Samling är en känsla och det är svårt att förklara men är något jag försöker förmedla med bilder. Men det är som med jordgubbssylt, jag kan förklara hur det smakar men du förstår det inte fullt ut innan du har smakat det.

    Du inspirerar många världen över, men vad inspirerar dig?
    – Att jag fortfarande lär mig. Jag njuter av att sitta på en volt och känna att hästen förändras och är med mig. Det är som att gå på upptäcktsfärd varje dag. Jag känner fortfarande flera variationer av jordgubbssylten.

    Ridsport
    I full färd med favoritprylen Mary Poppis-väskan. Foto: Roland Thunholm

    I detalj.

    Problemälskare som tror att allt kan bli bättre

    • Namn: Kyra Maria Christine Kyrklund.
    • Ålder: 66.
    • Bor: Snowhill Farm, West Sussex, Storbritannien.
    • Familj: Gift med Richard White, och västgöta-spetsen Morris.
    • Har oanad talang för: Agility.
    • Inspireras av: Problem(–lösning).
    • Motto: Allt kan bli bättre!
    • Favoritpryl i stallet: ”Mary Poppins-väskan” (verktygslådan).

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden