Dressyr
29 juni 2018 10:21
Ridsportplus

Kvalreglerna till amatörtouren skapar debatt

KritikKvalreglerna till amatörtourerna får kritik, eftersom de kan uppmuntra ryttare att tävla sina hästar för hårt. Men debatten leder också till att ryttare hängs ut.
− Debatten grundas på en liten del av helheten, säger en av dem som hängts ut i debatten.

Kvalreglerna till amatörtouren skapar debatt
Kvalreglerna till amatörtourerna får kritik. Foto: Lenina Only/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Diskussionen om hästar som tävlas för mycket har förts flera gånger de senaste åren. Nu senast startades den efter ett inlägg som fälttävlansryttaren och tränaren Anna Hassö skrev på Facebook.
    ” Hörde om nån som tävlat sex helger i rad, inklusive flera olika tävlingsplatser på samma helg för att kvala till amatörtouren. Vart är vi på väg?” skrev hon bland annat.

    Många höll med

    Många höll med och riktade kritik mot upplägget av amatörtourerna i hoppning och dressyr, där ryttarna kan rida ett obegränsat antal tävlingar under kvalperioden.

    − Jag är principiellt emot att reglera hur många tävlingar en häst får gå, för det kan finnas många skäl till att man ibland väljer att starta flera tävlingar på kort tid, men samtidigt tror jag att människor behöver riktlinjer, säger Anna Hassö till Ridsport.
    − Det har blivit så viktigt att tävla, ofta innan man alls har ridit in sig på hästen, och det är tråkigt att det har blivit så, fortsätter hon.

    180514anna Hassö Fjwb
    ”Det har blivit så viktigt att tävla, ofta innan man alls har ridit in sig på hästen, och det är tråkigt att det har blivit så”, säger Anna Hassö. Arkivbild: Fredrik Jonsving

    ”Oacceptabelt”

    Ridsport har talat med Malou Wickberg, en av de dressyrryttare som kvalat till amatörtouren i dressyr, och som gjort ett 30-tal starter på tävling under 2018, fram till mitten av juni. Hon är en av dem som debatten handlat om, även om hon inte nämnts vid namn.

    − Det har blivit ett oacceptabelt mediedrev kring detta. Att bara titta på antalet starter säger ingenting om hästens välmående och hälsa. TDB visar vad hästen gör en eller två dagar i veckan, inte de andra fem, säger Malou Wickberg.
    − Hästens välmående påverkas av vilket arbete den utför den dagar den inte tävlar, hur den hanterar tävlingssituationer och inte minst hur den rids av sin ryttare, fortsätter hon.

    Noggrann plan

    Malou Wickberg är glad och tacksam över att Falsterbo vill utveckla dressyren i Sverige, och hon har valt att kvala sin egen uppfödning Eltzy Wick till amatörtouren.
    − Hon går på lösdrift i stora kuperade hagar året runt. Rider gör vi ute, och tränar vi dressyr gör vi det på en fantastisk sandstrand inte långt från vår gård. Undantaget tre tillfällen är det under 2018 bara när vi har tävlat som Eltzy har satt sina hovar på en ridbana eller i ett ridhus.

    Malou har lagt upp en noggrann plan för Eltzys tävlingssäsong.
    − Hennes formkurva under de tävlingar vi deltagit vid har gått spikrakt, något som sannolikt talar för att vi har gjort någonting rätt.

    − Det är bra att frågan om hästars tävlande debatteras, men debatten blir felaktig och missvisande om du grundar dina åsikter på en liten del av en helhet. Om någon de facto är orolig för en hästs välmående tycker jag att den personen ska kontakta ryttaren i stället för att kritisera och till och med hota ryttare på sociala medier, säger Malou Wickberg.

    Systemet ska skydda

    Emelie Brolin är ansvarig för dressyren på Falsterbo Horse Show.
    − Vi har fått en enda kritisk reaktion på reglerna för amatörtouren, regler som för övrigt är identiska med amatörtouren i hoppning. Att man kan registrera maximalt två resultat i veckan innebär inte att man måste göra två starter varje vecka, om nu någon har missförstått det, säger hon.

    −Vi har ett system i Sverige som ska skydda våra hästar, fortsätter Emelie Brolin som själv sitter i Ridsportförbundets dressyrkommitté, där den här typen av frågor hanteras.

    180306emeliebrolinprivat
    ”Vi har ett system i Sverige som ska skydda våra hästar”, säger Emelie Brolin.

    − Det är bra att vi för en diskussion om hållbara hästar, men frågan är större än en enda arrangör. Ryttare på Msv B-nivå ska också vara kunniga nog att avgöra hur de ska planera sitt tävlande.
    − Vi ska självklart utvärdera reglerna efter det här första året, men jag trodde nog att dressyrryttarna skulle vara glada över att få den här touren, inte kritiska, säger Emelie Brolin.

    Minskat tävlande

    på förslag

    • I förslaget till nya TR kommer regleringar av hästars tävlande in på flera ställen.
    • Fyraåriga hästar föreslås få börja tävla hoppning först från 1 april.
    • Inom dressyren föreslås att unga hästar, från fyra upp till sju år, bara får starta en klass per dag.
    • Max en start per dag föreslås också i dressyrens Msv A och högre för hästar, medan ponnyer enligt förslaget bara får starta en gång per dag på nationella dressyrtävlingar.
    • I Msv B och Msv C, där kvalen till Amatörtouren görs, finns inga förslag på begränsningar av antalet starter.
    • Ändringsförslagen har nu varit ute på remiss och senare i höst fattas beslut om nya Tävlingsreglementen för 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden