Distansritt
13 augusti 2018 08:58

Favoriten höll för trycket i SM med kunglig glans

MästerskapStorfavoriten vann SM-guld i distansritt och regerande YR-mästaren försvarade SM-guldet när mästerskapet avgjordes utanför Halmstad i helgen. Det blev lite extra glans åt tävlingarna då medlemmar ur en kungafamilj deltog.

Favoriten höll för trycket i SM med kunglig glans
Elopolda och Sara Henriksson, till vänster, vann Simlångsrittens 160 km och tog SM-guld i distansritt. Här tillsammans med klassens tvåa Luna/Tonje Danielsson, Norge. Foto Fredrik Jonsving

Årets Svenska Mästerskap i distansritt avgjordes på Simlångsritten den 12 augusti med start och mål och delar av banorna på Stjernarps Gods bara några kilometer utanför Halmstads ytterområden.

Hästarna kom med flyg från Frankrike till Halmstad, och lastbilar med alla tält, utrustning och groomar kördes hit. Tävlingsledaren Maria Nordenfeldt om det kungliga deltagandet på SM.

Simlångsritten är en av de äldsta distansritterna i Sverige och var också en av de första att arrangera VM-distansen 160 km för över 25 år sedan. Tävlingen fanns i många år i Simlångsdalen med start och mål intill Gyltigesjön några mil nordost om Halmstad, och var känd för en utmananande bana med flera tuffa backar.

För några år sedan blev man tvungen att flytta och landade med start och mål på Hamstad Travbana. Där är man kvar med uppstallningen i gäststallarna, men kunde få till bättre banor när en stor markägare släppte in distansryttarna.

Lång hästanknytning
Stjernarp har lång hästanknytning. Där bodde den kända dressyrryttaren, tränaren och dressyrdomaren (bland annat VM 1990 i Stockholm) Bill Hamilton. Där är också Louise Hermelin född, som från granngården Krontorp ägnade en stor del av sitt liv åt arabhästuppfödning och hade en mycket stor roll för utvecklingen och återstarten av svensk distansritt mellan1977 fram till sin död 2010.

Det var två SM som skulle avgöras i internationell klass. Trestjärnig 160 km för seniorerna och tvåstjärnig 120 km för young rider alltså ungdomar som under året fyller högst 21 år. En teknisk bana  grus och en del asfalt med flera vägbyten och skogsstigar. Fem sträckor, 40, 40, 32, 32 16 km, på 160 km och fyra på 120 km, varav två sträckor reds två gånger. Men det gäller också att klara veterinärbesiktningarna i vetgates under loppen och även slutbesiktningen 30 minuter efter målgång för att ha chans på SM-pallen.

Tunna startfält
Tyvärr var det tunna SM-fält men ändå med rutinerade ryttare och/eller hästar och det fanns flera förklaringar och en krock till att det bara blev sju seniorekipage och fyra YR-ekipage som gjorde upp om SM-medaljerna. Dels flyger fyra seniorekipage till VM i Tryon i USA om drygt 15 dagar, dels var fyra YR-ekipage på EM i Italien den 27 juli och dels åker 11 svenska distansryttare, varav en young rider till Euston Park i England dagen efter SM. H.H. Shejk
Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, regent i Dubai, Endurance Festival är årets enda och mest penningstinna tävling i Europa med 150 000 kr i prissumma i alla fem klasser och dessutom 15.000 kr i bonus till alla ekipage som genomför sitt lopp med godkänd slutbesiktning. Totala prissumman i meetinget är cirka 1,8 miljoner kr.

Ovanligt med internationella gäster
Svenska distansryttare har under många år tävlat främst nere i Europa och även varit inbjudna till internationella distansritter i Gulfstaterna med betalt hästflyg för sina hästar. Däremot har det varit mycket ovanligt under alla år att andra än ekipage från de nordiska länderna startat på svenska distansritter. Men i år hände det som aldrig händer och det med besked. En internationell distansritt i Bryssel blev inställd.

Khalidbinhamadalkhalifa_fj
HH Shejk Khalid Bin Hamad Al Khalifa, son till kungen av Bahrain, och Ahmalfi, Bahrain drar i täten före Henham Woodwind/Mohammed Hilal Al Khatari och Al Marita du Val/Salman Isa Salman Ali al Radhi med videokamera i hjälmen. Foto: Fredrik Jonsving
Shkhalidbinhamad_fj
Segerrusiga landsmän från Bahrain gratulerar segraren på CEI** 120 km H.H. Shejk Khalid Bin Hamad Al Khalifa från Bahrain. Foto: Fredrik Jonsving

Kungadömet Bahrain, ett örike med en lång bro till Saudiarabien har tävlat distansritt sedan år 2000. Landet var värd för VM för Young Rider 2005 med svenskt deltagande och har tävlat en hel del i Europa. Av politiska skäl ville man inte åka till Euston Park. I stället anmälde Bahrain 13 ekipage till Simlångsrittens CEI** 120 km, men bara sju kom till start. Dessutom ville man ha hjälp att boka ett femstjärnigt hotell i Halmstad, något som inte finns, och plats för eget restaurangtält samt ett tält med egna toaletter. Markägaren ställde upp och allt löste sig till slut. Ett hundratal inbjudna personer även från utlandet fanns i tältet och tittade på Bahrains ryttare. Nästan alla hästar ägdes av Royal Endurance Team of Bahrain.

Söner till kungen
Två av ryttarna var söner till kungen i Bahrain. En av dem,  H.H. Sh Nasser bin Hamad al Khalifa, tog indvividuellt VM-brons i Slovakien 2016, men blev utesluten för gait i vetgate 2.
– Hästarna kom med flyg från Frankrike till Halmstad, och lastbilar med alla tält, utrustning och groomar kördes hit. Alla ryttarna var både trevliga och artiga, tyckte det var mycket backar i början men tackade för en trevlig tävling. En av dem till och med cyklade hela första sträckans 40 km för att kolla banan på lördagen, säger tävlingsledaren Maria Nordenfeldt.

Det var 16 ekipage på CEI** 120 km som lämnade startfållan i en masstart. Ekipagen från Bahrain höll ihop i en egen klunga och satte direkt upp ett tempo på 18,5 km/tim. Till vetgate 1 var det 14 upp till 17 minuter till tätklungan för de tre bästa svenska ekipagen – Nael/Madelen Bergman, Enzo Exclusive/Ebba Compier och Thallrick/Beatrice Wendt. Det tre genomförde ett jämnt och bra lopp och behöll sina platser ända in i mål.  Det enda norska ekipaget och övriga svenskar tog det lite lugnare.

Svenskarna bakom
Bahrain tappade två ekipage på vägen mot mål och det tredje i slutbesiktningen. Alla för gait. Alla kom i mål inom samma minut, och HH Shejk Khalid Bin Hamad Al Khalifa (son till kungen av Bahrain) och Ahmalfi vann på 6.21,56 tim/18,85 km/tim. De tre förföljande svenskarna var till slut 59 minuter eller lite mer bakom Bahrains toppkvartett.

Seniorstarten på SM var 05.30 och fyra av de sju SM-hästarna debuterade på 160 km. Ett åttonde ekipage var Luna/Tonje Danielsson, Norge. Till vetgate 1 med 40 minuter obligatorisk vila kommer Luna först in till puls och blir godkänd på 16,61 km/tim. Storfavoriten Elopolda/Sara Henriksson som var nr tio på EM i Bryssel förra året och ingick i laget som tog lagbrons är 3 minuter bakom. Elopolda är en av Sveriges mest meriterade distansrittshästar de senaste åren och har vilat länge och bara gjort en tävling på 80 km i år.

Resten av startfältet kommer i följande ordning. Blyte/Lisa Jörnehag, Hadari/Kjell Westerback, PQS Solero/Jessica Holmberg och Chaman/Josefin Blom Lugn. Dessa var upp till 13 minuter bakom förutom Ghaniyah/Ann-Therese Helgesson som var 28 minuter bakom Elopolda. TS Coyote/Emma Svanäng ingick också i förra årets bronslag på EM, men blev utesluten för gait (oregelbunden gång/hälta) på Nordisk Baltiska Mästerskapen i Finland i juni. I vetgate 1 var SM-drömmen över för. Men TS Coyote har ett SM-brons från 2016 med Kjell Westerback ombord.

Elopolda i jämnt tempo
I vetgate 3 med 48 km kvar var Elopolda med ett jämnt tempo på runt 16,4 km/tim efter 112 km, minuten före Luna och leder SM med 25 minuter före PQS Solero. Det är enda hingsten i startfältet och han är minutuppvaktad av Chaman. Hadari är bara fem minuter bakom. Då är det bara fyra kvar som ska göra upp om de tre medaljerna eftersom Blyte stoppas av veterinärerna för gait.

Elopolda och Luna gick ut nästan samtidigt på sista sträckans 16 km. Sara lät Elopolda dra på, ökade tempot till 20,32 km/tim och de båda blev svenska mästare i distansritt 160 km 2018 på 9.35,16 tim/16,69 km/tim. ”Äntligen” sa nog en del,

Luna blev tvåa i klassen 25 minuter bakom. Sedan dröjde det 32 minuter innan Chaman och Josefin Blom Lugn tog SM-silver en sekund före bronsmedaljörerna PQS Solero och Jessica Holmberg. Hadari debuterar på 160 km och gör det bra men tappar fart på sista sträckan. Kjell Westerback tänkte nog på distansryttarnas valspråk ”Att genomföra är att vinna” och de båda genomför till slut loppet med godkänd slutbesiktning.

Fyra i klassen för unga ryttare
När anmälningstiden gick ut var det bara två YR-ekipage anmälda till SM men det blev till slut fyra. Stallkamraterna Nefer el Fox/Anna Remmare och Ponduz Boy/Svea Hallinder från stall Gillmyra i Åkersberga, hade sällskap av El Qatar/Ebba Bota från Skåne och Isa Jasmine/Mikaela Linnér, Växjö.

Mikaelalinnrisajasmine_fj
Mikaela Linnér försvarade sitt YRSM-guld. I år med 9-åringen Isa Jasmine. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Till vetgate 2 efter 72 km var det Anna och Svea som med runt 17 km/tim tagit kommandot och en klar ledning. Ebba pulsade in snabbare, tjänar då lite tid och är 23 minuter bakom, men hade Mikaela nästan i hasorna som var tillsammans med norska YR-ekipaget Joyd/Sigrid Høgevold.

Det blev en tråkig upplösning på YRSM. Nefer el Fox  och El Qatar blev uteslutna i vetgate 3 för gait. Ponduz Boy och Svea leder men drar ned tempot rejält på sista sträckan och är först i mål, men blir uteslutna i slutbesiktningen för gait.

Försvarade sitt guld
Mikaela Linnér försvarade sitt YRSM-guld med nya lånehästen Isa Jasmine på 7.55,43 tim/15,14 km /tim. En sekund bakom går Joyd/Sigrid Høgevold, Norge i mål och blir placerad tvåa i klassen (alltid fem placeringar i internationell distansritt).

Båda hästarna är minst sagt speciella. Bägge är skimmlar. Joyd är född 2008 och Isa Jasmine 2009. Hästarna är helssyskon, födda på Krontorp och deras mamma Jade ox tog YRSM-guld i distansritt 2005, Kronstorp är närmaste granngård till tävlingscentrum på Stjernarp och uppfödda av Louise Hermelin och hennes dotter Maria Kulle. Båda hästarna råkar dessutom vara inridna av tävlingsledaren. Lär bli mycket svårt att slå den SM-kombon i distansritt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden