Blogg
3 september 2018 17:33

Hingstbloggen om sena och tidiga stoägare

BloggNu är seminsäsongen över för i år och många av oss som har kämpat med detta i olika former är på väg på välbehövlig semester. Det skriver Hingstbloggen Lena Nyström i den här summeringen av våren och sommaren som har passerat.

Hingstbloggen om sena och tidiga stoägare
Ridsports hingstbloggare Lena Nyström. ArkivFoto: Jenny Schwieler Staaf

Nu är seminsäsongen över för i år och många av oss som har kämpat med detta i olika former är på väg på välbehövlig semester.

För att man ska kunna spruta ett sto till brunst måste hon vara igång inuti. Hennes sexliv tar en paus under vinterhalvåret. Hingstbloggens Lena Nyström.

Denna sommaren, har precis som fjolårets, varit extrem, fast på totalt motsatt sätt. I fjol plågades vi av ett oändligt regnande och i år av extrem torka – stackars djur. Dock är det så för oss människor, som med så mycket annat, att har man sig i leken gett får man leken tåla och trots att jag bokstavligen ”kräks” på såväl ston som vissa stoägare just nu så kommer jag efter årsskiftet att börja längta tills första stoet anländer våren 2019.

Just stonas ankomsttid till seminstationen är något jag tänkte ta upp här. Jag har så svårt att förstå varför man kommer dragandes med sina gallston/ston som inte betäcktes året dessförinnan i mitten på juni eller senare.

Det finns absolut inget negativt med att seminera sina ston i april eller maj månad. Föl som föds tidigt i vårt nordliga land föds med vinterpäls och behöver absolut inga täcken, såvida de inte är sjuka och då är det bättre att köra dem till en klinik där det få erforderlig behandling i stället för föltäcken som de kan skada sig på.

Föl som föds tidigt slipper dessutom som nyfödda det höga smitt-trycket som finns i naturen senare under sommaren beträffande bakterier och parasiter. De får tillgång till det bästa gräset och deras mödrar och de slipper förhoppningsvis stå i seminspiltorna och bli torterade av en massa bitande flugor vilka kläcks i massor från juli och framåt.

Sen har vi då den andra sidan av myntet, folk som hänger på låset väldigt tidigt på säsongen, när stona fortfarande är i vintervila. De har oerhört svårt att förstå varför jag som veterinär och fruktbarhetsgudinna inte bara kan spruta igång märren så att hon kommer i brunst någon gång… Det går inte, jag är hemskt ledsen, men det går faktiskt inte!

För att man ska kunna spruta ett sto till brunst måste hon vara igång inuti. Hennes sexliv tar en paus under vinterhalvåret på våra nordliga breddgrader och det tar lite tid att köra igång systemet, varför man bör undvika att seminera på årets första och ofta andra brunst, då de i allmänhet inte leder till någon ägglossning, oavsett om man bombarderar dem med olika former av hormoner.

Tidiga och funktionella brunster kan man få på ston som står i stallar med mycket ljus, det finns information om detta på internet om man är intresserad.

En annan sak som jag känner att jag måste få ventilera såhär, innan jag rymmer iväg på semester och absolut inte ska skänka varken hästar eller dräktigheter en enda tanke, är det här med sperma och spermakvalitet. Spermans motilitet, det vill säga hur den ser ut i mikroskopet har tyvärr i många fall inget att göra med om det blir dräktigt eller inte… Därför, kära stoägare, om ni ska köpa dyr fryssperma från ibland enormt skrupelbefriade hingsthållare, fråga om dräktighet per brunst, inte om motilitet eller total dräktighet!

Bakom varje dräktighet med dålig sperma ligger ett enormt veterinärt arbete, en stor portion tur och ofta enorma utgifter för stoägarna.

Med detta vill jag önska en härlig vinter och välkomna med era ston i lagom tid nästa år!

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden