Reportage
19 september 2018 12:20
Ridsportplus

Följ med till Mount Saint John – här dominerar stona

På besökVi är vana vid att se hingstar tävla och kunna välja att avla på dem som går bra. Emma Blundells plan är att vi gör samma sak med ston – beställer ett föl från ett tävlande sto. Hon har satt affärsidén i verket på stuteriet Mount Saint John i norra Yorkshire och bland affischnamnen finns inte minst dubbla VM-bronsmedaljören Mount Saint John Freestyle.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stuteri Mount Saint John ligger vackert i en över 50 hektar stor park, restaurerad av Emma Blundells trädgårdsintresserade pappa Chris.
    – Alla föl måste ledas så att de håller sig strikt till grusgångarna. Skulle det bli hovavtryck i gräsmattorna ligger jag illa till, skämtar Emma.

    Även hästhagarna är väl tilltagna. Det finns 500 hektar betesmark för avelsston, föl och unghästar. Hagarna växelbetas med nötkreatur.

    Emma Blundell visar runt på anläggningen och börjar i stoavdelningen, inrymd i ett gediget stenstall från 1700-talet. Här finns fölningsboxar med webbkameror, ett behandlingsrum och veterinärens laboratorium. Detta är själva kärnan i verksamheten som till största delen bygger på ET, embryotransfer. Av 36 födda föl i år är 19 tillkomna genom ET* och två genom ICSI**, Intra-cytoplasmic Sperm Injektion.

    * Embryo-transfer, ET, innebär att ett sto semineras och vid sju dagars dräktighet sköljs embryot ut och placeras i ett mottagarsto, en surrogatmoder som bär fram och föder fölet. Embryon kan även frysas, förvaras och transporteras. Det förekommer auktioner på embryon.
    **Intra-cytoplasmic Sperm Injection innebär att ägget provrörsbefruktas efter odling och det räcker med injektion av en enda spermie. Används framför allt till ston och hingstar som har låg fertilitet. Även detta embryo kan frysas och förvaras eller direkt föras över till ett mottagarsto

    Hannoveraner10167 2
    I norra Yorkshire, på orten Felixkirk, finns den påkostade anläggningen som drivs av Emma Blundell. Foto: Christiane Slawik

    Brinner för kombinationen

    – Jag brinner för att lansera ston som tävlingshästar och kombinera det med att de är i avel. Alla hingstföl säljs. Av stofölen brukar jag behålla ungefär åtta varje år, övriga säljs. Vi säljer även embryon.

    Stuteriet grundas både på unga, tävlande ston och inköpta, äldre fölston. Bland de senare finns:
    • Resia
    e Ferro-Balzflug, mor till Glock’s Dream Boy som är VM-aktuell med Hans Peter Minderhoud för Holland.  Hingstföl e Vitalis i år.
    • Josefine e Jazz Rubin–Fidermark, med samma mamma (Fidelis) som segraren bland 5-åringar i unghäst-VM 2016, Victoria’s Secret. I år hingstföl e Vitalis.
    • First Lady e Fidermark–Royal Angelo I, är mor till Steffen Peters Rosamunde, även hon VM-aktuell i det amerikanska landslaget. Har hingstföl e Baron.
    • FBW Dejá Vu e Dacaprio-Glückspilz, 18 år, är stuteriets stamsto. Hon vann Bundes-championat som 3-åring och var bronsmedaljör i unghäst-VM som 5-åring. Efter åtta föl genom ET har hon i år för första gången burit fram sitt eget föl, ett sto e Dream Boy.
    • Donnerlady e Donnerhall– Landadel, halvsyster till Lord of Locksley. Hon har fem föl i år: ett hingstföl efter Totilas, två efter Franziskus och en hingst och ett sto efter Secret.
    • Atterupgaards Dallara e Sandro Hit-Caprimond, har samma mamma som Atterupgaards Cassidy och Atterupgaards Boticelli samt är mor till Atterupgaards Delorean. Hingst e Sezuan.

    Några av de ston som är utplacerade hos tävlingsryttare:
    • MSJ Top Secret
    e Totilas, en dotter till Deja’Vu, tävlar på medelsvår nivå. Stoföl i år e Secret.
    • Atterupgaards 02 e Belissimo M-Gribaldi, dotter till OS-silvermedaljören i lag 2016 Atterupgaards Orthilia. Tävlas av Michael Eilberg. Har i år hingstföl e Totilas.
    • Mount Saint John VIP e Vivaldi–Donnerhall,  tävlas av Charlotte Dujardin med 77% som hittills bästa resultat i medelsvår klass. Har genom ICSI hingst e Charmeur i år och har tre tidigare avkommor.
    • DMJ Diva Dannebrog e Don Schufro-Brentano II, mor till en av Charlotte Dujardins påläggskalvar, 3-årige MSJ Finest Hour, e Finest, som hon köpt som föl. Charlotte köpte även MSJ Charmer, e Charmeur-Danone, som föl. Han är nu fyra år och har börjat tävla. Diva har två föl i år: en hingst e Charmeur och ett sto e Vitalis.

    Runt 40 mottagarston

    På Mount Saint John finns runt 40 mottagarston och cirka 25 avelsston med stamtavlor som får den dressyrintresserade att dregla. Flera avelsston är hel- och halvsystrar till godkända hingstar. Nyligen blev köpet av en helsyster till Vivaldi klart.

    – De ston jag vill ha i avel ska ha en stark prestationsstam. De ska inte vara den enda stjärnan i stamtavlan. Det ska vara väl konsoliderad prestation bakom med god statistik.

    Stuteri Mount Saint JohnEmma Blundell
    Det nybyggda stallet för för ston under utbildning och tävling, samt för tävlande ston som kommer för ET. Foto: Christiane Slawik
    MottagarstonPå Stuteri Mount Sain JohnFoto: Maria Axberg Fagerlind
    De 40 surrogatmödrarna och övriga fölston står i ett stort stall, inrett som gruppboxar med tillgång till utevistelse, under vintern Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    På Stuteri Mount Sain JohnFoto: Maria Axberg Fagerlind
    Hjärtat av verksamheten är veterinäravdelningen. Här sköljs ett sto i förhoppningsfull jakt på ett embryo. Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    Img_3890
    I de många hagarna syns grupper av ston med föl. Prislappen på ett föl härifrån börjar på £10 000 och går uppåt, för vissa särskilt lovande föl gäller ”betydande belopp”. Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    Stuteri Mount Saint JohnEmma Blundell
    En rad välstammade unghästar kikar nyfiket när någon, i det här fallet deras ägare Emma Blundell, kommer. Foto: Emma Blundell

    Sedan starten i augusti 2012 har Emma följt sin plan att ha kontroll över hela kedjan i produktionen av toppston i dressyr. Allt från val av hingst till insemination, ET-processen, skötseln av mottagarstona, fölning, uppfödningen och träningen av det unga stoet fram till Grand Prix – och där stoet förökar sig genom ET under tiden. Enligt henne själv är ”kompromisslös kvalitet” ledordet för verksamheten.
    – Så vitt jag vet är vi det enda stuteri som koncentrerar sig på att producera ston.

    Idén föddes under tiden då Emma studerade företagsledning vid Manchester Business School. Hon baserade sin avhandling på hur det går att utnyttja modern teknik för att låta toppston tävla och samtidigt vara i avel. Och inte minst att få det ekonomiskt lönsamt.
    – Det har vi lyckats med, till och med tidigare än beräknat.

    I detalj:

    Stuteriet

    Var? I Felixkirk i norra Yorkshire, England. Stuteriet är uppfört på Emma Blundells föräldrars gård, men är fristående.

    Vem? Emma Jane Blundell, 31,

    När? Grundades 2012.

    Antal hästar? Omkring 120. Utöver fölnings- och veterinäravdelningen finns ett stort stall för 60 hästar, där runt 40 avelsston hålls i gruppboxar med utegång på vintern. Nio fölningsboxar med kamera. Unghästarna huserar i eget stall med plats för 25 i grupper om fem. En nybyggd del invigdes 2015, till ston under utbildning och tävling samt för tävlande ston som kommer för ET.

    Faciliteter? Solarium, behandlingsspilta, ridhus, ridbana, skrittmaskin och uteboxar.

    Favorithingst? Donnerhall (syns på stor målning på Emmas kontor).

    Prefixets betydelse Emma Blundell använder sig av prefixet Mount Saint John på de hästar hon köper in, medan de som föds på stuteriet får prefixet MSJ.

    Expandera

    En del av framgången får tillskrivas stuteriets reklampelare nummer ett, 9-åriga Mount Saint John Freestyle. De senaste tre åren har hon bara varit besegrad en gång. Hon klev direkt in på plats 10 på världsrankningen och blev uttagen till VM med Emmas goda vän Charlotte Dujardin i sadeln. (Resultatet blev dubbla brons, både i lag och i Grand Prix Special). Samtidigt växer Freestyles två döttrar och en dotterdotter till sig på Mount Saint John.

    Rwhs 10 05 2018
    Den här duon hade ännu inte gjort sin minst sagt lyckade VM-debut när Ridsport besökte stuteriet. Foto: Peter Nixon

    Freestyle är dock inte född på stuteriet, utan köptes som föl på elitfölauktionen i Verden 2009, som sällskap till stofölet Front Row e For Compliment u Emmas dressyrhäst Dejà Vu.

    Det var ett mycket lyckat köp då Freestyles karriär har varit spikrak.
    – Jag är väldigt stolt över att jag själv red henne i början, bland annat placerade vi oss i 4-årschampionatet, säger Emma och visar bildbevis från prisutdelningen.

    – Som unghäst hade hon mycket bra skritt, men i övrigt var inte gångarterna så flashiga. Jag köpte henne i första hand på härstamningen. Om man hade släppt henne lös i en grupp hästar hade hon inte utmärkt sig på grund av gången.

     Det handlar om god träning i kombination med att Freestyle har rätt inställning till arbete.

    Sedan tre år är det OS-ryttaren Charlotte Dujardin som rider stoet och nu är det ingen som undgår att lägga märke till denna lätta och eleganta häst med sina uttrycksfulla gångarter och naturliga balans. Hon har redan före VM uppnått 80,5 procent i Grand Prix Special, trots en del missar på grund av orutin.

    – Det handlar om god träning i kombination med att Freestyle har rätt inställning till arbete. Hon vill verkligen göra sitt bästa, vad man än ber henne om. Hon har en god portion självförtroende också, är vaken och alert utan att vara rädd av sig.
    – Vi lägger grunden här med mycket hantering av fölen. Vi leder dem förbi hantverkare och annat som händer på gården. Det gör dem orädda. Ridbarhet och inställningen till arbete är vad allt handlar om.

    I linje med stuteriets ambitioner äger Emma Blundell flera tävlande ston och ytterligare ett var uttaget till VM i september: DMJ Diva Dannebrog. Stoet representerar Storbritannien i paradressyr med Natasha Baker i sadeln.

    Img_3903
    Emma Blundell använder sig av prefixet Mount Saint John på de hästar hon köper in, medan de som föds på stuteriet får prefixet MSJ. Foto: Maria Axberg-Fagerlind

    Våren och försommaren är den mest intensiva tiden på Mount Saint John, men de försöker hålla fölningsperioden koncentrerad, då det är personalkrävande med övervakning dygnet runt. Runt 15 personer arbetar på stuteriet under högsäsong, annars sex stycken, inklusive en beridare. Två veterinärer från Equine Reproductive Services är sysselsatta med stona.

    – Vi har ofta problem med transport-sperma från Tyskland och Holland. Den är ibland inte här förrän vid 22-tiden på kvällen och därför försöker jag att se till att ha fryst sperma i reserv från samma hingstar. Men i vilket fall innebär det mycket arbete på kvällstid eller nätter.

    Mottagarstona är noga utvalda. De är normalbyggda varmblodsston mellan 165 och 173 centimeter höga och med god modersinstinkt.

    Allt eftersom fölen föds marknadsförs de på sociala medier. Medvetna köpare följer detta och hugger för sig. Hittills har MSJ-hästar exporterats till ett flertal länder i Europa samt till USA, Australien, Kanada och Korea. Bland stamkunderna finns Paul Schockemöhle, Lone Bøegh Henriksen och Ferdi Eilberg. Den som så vill kan låta fölen vara helinackorderade och växa upp på stuteriet.

    Besökte Falsterbo

    Emma håller sig à jour med vad som händer inom dressyrvärlden genom att besöka stuterier, tävlingar, fölauktioner, hingstvisningar och championat runt om i Europa.

    – Jag älskar att resa. Det är en viktig del av verksamheten att skapa bra kontakter. Med tiden har jag fått många goda vänner som jag kan bo hos och umgås med i samband med resorna.
    – Jag var på Falsterbo i år, för första gången. Det var efter att Carl Hedin uppmärksammat mig på att han rider en avkomma till mitt sto Valencia, som hon fått hos tidigare ägare.

     Jag älskar att resa. Det är en viktig del av verksamheten att skapa bra kontakter.

    I Falsterbo kunde hon glädja sig åt Carl Hedins seger bland 4-åringarna på Davalerian. Dessutom åt danska Selina Solberg Vittinghus andraplacering bland 5-åringarna på Atterupgaards Delorean, vilket förde vidare till unghäst-VM och en finalplacering där. Det stoet är undan Atterupgaards Dallara, som ingår bland fölstona på Mount Saint John.

    Atterupgaards Dallara With Jill & Emma
    Emma Blundell med sin mamma Jill, som sköter ekonomi och administration på stuteriet. Stoet är Atterupgaards Dallara, som bland annat är mor till unghäst-VM-deltagaren Atterupgaards Delorean. Foto: Thomas Bach Jensen
    Stuteri Mount Saint JohnEmma Blundell
    Brittiskt så det förslår. Anläggeningen ligger i Felixkirk. Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    Img_3863
    Två stillsamma ”vakthundar” håller koll. Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    Img_3866
    En del av den stora park som omger hästverksamheten på Mount Saint John. Foto: Maria Axberg-Fagerlind
    Stuteri Mount Saint JohnEmma Blundell
    De vackra hagarna sträcker sig runt anläggningen. Foto: Maria Axberg-Fagerlind

    Verksamheten på stuteriet har vuxit för varje år. Årets 36 föl är den hittills största årgången.

    – Hittills har vi 34 dräktiga ston inför 2019, så det blir många föl nästa år också. Jag använder sällan samma hingst två gånger. Det är möjligtvis om det blir ett bra hingstföl och jag vill göra om kombinationen för att få ett sto.

    – Annars försöker jag hela tiden att utvecklas, att hitta nya spännande kombinationer som kan leda till något ännu bättre. Där utnyttjar vi tekniken med ET fullt ut genom att en del ston semineras med flera hingstar samma år.

    ET för äldre ston

    Emma Blundell säger att de inte har haft några problem med infektioner eller liknande på grund av ET-tekniken för de ston som har genomgått den.

    Hon tillägger att ET även visat sig passa äldre ston som inte fungerar fullt ut i aveln. Donnerlady är ett sådant exempel. Emma berättar att den enda orsaken till att de fick köpa henne från den tyske uppfödaren Heinz Schulze var att hon under fem år inte klarat att bära fram sina föl. Stoet har i år, vid 17 års ålder, fem föl. Hon har fått två tvillingembryon samt ytterligare ett embryo, vilka alla burits fram av mottagarston. Så med ET är hon till och med mycket fertil.

    Tur med

    ston

    Emma Blundell vill ha ston och hon verkar ha turen på sin sida i genetikens lotteri. I åtminstone två fall har oddsen övertygande talat för att det ska bli hingstar – ändå blev det ston.

    År 2015 sålde hon ett embryo som var könsbestämt som hingst, till Lone Bøegh Henriksen, HP Horses i Danmark. När fölet föddes var det ett sto.

    Av respekt för Emma döptes stoet till Best of Mount St John. Hon är e Fürst Romancier undan Emmas tävlingssto Mount Saint John Best of All e Bordeaux u Gesina (bland annat mor till For Romance) e Sir Donnerhall.

    Det nu 3-åriga stoet blev placerat vid Elitstopremieringen i Rastede i år. Emma Blundell är nu lovad att i sin tur få köpa hennes avkomma om och när hon får ett sto.

    I våras var det dags igen. I åtta år har Emma Blundell försökt att få sin allra första tävlingshäst Fabiola e Argentinus-Fahnenträger II dräktig.
    – En rad veterinärer har försökt på alla upptänkliga vis, men det har varit lönlöst. Som sista utväg testade vi ICSI vid universitetet i Utrecht. Första året resorberades fostret på 50 dygn, men då visste jag i alla fall att hon kunde bli dräktig.
    – I fjol tog hon sig. Men samtidigt fick jag veta att alla ICSI-föl hittills blivit hingstar – 100 procent hingstföl – och jag som bara vill ha ston.

    Men, när det svarta fölet e Negro föddes i våras, var det ett sto, som förstås har blivit en av Emmas absoluta favoriter. Det är en riktigt gammal god dressyrstam på henne, MSJ Nikita heter hon.

    Msj 22 05 2018Med MSJ Niktia. Foto: Peter Nixon

    Reportaget publicerades första gången i ridsport nr 17/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden