Veterinärt
26 september 2018 12:24
Ridsportplus

Lindad svans: Om tryckskadan som kan uppstå och tips för säker lindning

Skada"Det var hemskt, jag kände mig som en skurk som hade gjort så mot min häst." Det blev en svår tryckskada och slutligen amputation av kotor efter att hästägaren lindat svansen vid behandling av inkar – läs om händelsen och veterinärens tips på hur du lindar svanen säkert.

Lindad svans: Om tryckskadan som kan uppstå och tips för säker lindning
Svansskadan följdes av en besvärlig läkning. Efter ett par veckor visade det sig att den nedre delen av svansen hade dött. De nedersta kotorna fick amputeras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Jag vill berätta om vad som hände min häst för att varna andra, så att de inte gör samma misstag som jag gjorde”, säger hon.

    Ryttaren är svensk men bor i England. Där skulle hästen  behandlas mot inkar med en stark salva. Bandaget skulle förhindra att svansen kladdade runt salvan. Efter några dagar tog hästägaren av bandaget och gjorde en fasansfull upptäckt. Tussar av tagel och hud ramlade av.

    — Det var hemskt, jag kände mig som en skurk som hade gjort så mot min häst. Jag vet ju att man inte får linda för hårt, men jag tyckte inte att det var särskilt hårt, och veterinären var ju med hela tiden och sa inget, säger ryttaren.

    37381709
    Skadan som upptäcktes under bandaget. Foto: Privat

    Hästen hade fått en tryckskada av bandaget. Veterinär Catharina Petersson, vid Svedala Veterinärpraktik, berättar att det inte är alltför ovanligt, och att svansen är ett område som är särskilt känsligt.

    – På manken, fram- och baksidan av benen och på svansen är hästen extra känslig för tryck. Det beror på att det inte finns några muskler som ligger som vaddering där, utan trycket hamnar direkt mot ben, senor eller svansrot.

    Under läkningen kan det se förfärligt ut, eftersom allt som har dött måste stötas bort innan det kan läka.

    I det akuta stadiet blir området varmt, svullet och rejält ömt. Huden dör och i nästa stadium ramlar den döda vävnaden av. Huden blir torr som papyrus och ramlar av i stora stycken.
    – Under läkningen kan det se förfärligt ut, eftersom allt som har dött måste stötas bort innan det kan läka. Dessutom är kroppsdelen extra känslig för tryck under läkningen, och skadan bör läkas öppen, utan förband.

    När det gäller ben och svans handlar det oftast om olika typer av bandagering som har orsakat skadan. För manken är det vanligast att det är täcket som har tryckt, ofta för att det har varit för stort i bogen och glidit ner och stramat. Vid manktryck kan det dessutom bildas fistlar som går ner mellan tornutskotten.

    39149672
    De nedersta kotorna fick amputeras och veterinären har förvarnat om risken att hästen blir utan svanstagel i framtiden. Foto: Privat

    För hästen med svansskadan blev läkningen besvärlig. Efter ett par veckor visade det sig att den nedre delen av svansen hade dött. De nedersta kotorna fick amputeras.

    – Det är inte helt ovanligt när det gäller svansar, säger Catharina Petersson. Det som har skett är att nedre delen av svansen har fått syrebrist och det blir en vävnadsdöd.

    Kanaler minskar tryck

    En elastisk linda innebär alltid att det blir ett tryck, så för bandage som ska sitta längre tid är det viktigt att använda en linda som inte är elastisk. Dessutom bör det alltid finnas något emellan som kan dämpa trycket. Om det handlar om lindor för ridning eller stallbandage kan det räcka med bra paddar, gärna kanalsydda.

    Kanalerna gör att trycket minskar ytterligare. För bandage om skador kan det i stället vara lämpligt att använda generöst med bomull eller fetvadd mellan bandage och ben eller svans. För att undvika tryck på manke är det viktigt att ha ett täcke som sitter som det ska och inte stramar över manken. Även en dåligt anpassad sadel kan ge tryckskador, både ovanpå manken och om det blir sidotryck i mankregionen.

    Läker ofta bra

    – Täcken är nog ändå det vanligaste, just för att de sitter på så länge, säger Catharina Petersson.

    De flesta tryckskador läker bra, och hästen får inga andra men av dem än att pälsen blir vit där tryckskadan har varit. De flesta har säkert sett sådana spår av gamla tryckskador.

    När det gäller svansar kan det däremot bli så illa att taglet inte växer ut igen. Hästen med den skadade svansen har ännu inte läkt och veterinären har förvarnat om risken att hästen blir utan svanstagel i framtiden.

    Tips.

    Faktorer som påverkar trycket

    Det är två faktorer som påverkar hur skadligt bandaget är. Den ena är hur hårt trycket är, den andra är hur lång tid det trycker. Ju längre ett bandage ska sitta, desto större försiktighet krävs.

    Om bandaget är elastiskt och dras åt, kan tryckskador uppstå redan inom en timme.

    Ett icke-elastiskt och löst lindat bandage som ska sitta en längre tid bör bytas och kontrolleras varje dag.

    Så lindar du rätt

    Vill du linda svansen säkert, utan att riskera skador? Veterinär Catharina Petersson lär ut ett knep som gör att bandaget sitter utan att skada svansen.

    Texten publicerades första gången i Ridsport 17/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden