Clinic, Träningstips
28 september 2018 19:50

Legendaren på besök: ”Hästen måste vilja göra allt själv”

SverigebesökLegendariske tysken Klaus Balkenhol, 79 år ung, höll sin första clinic på Flyinge i samband med SAAB International Dressyr Grand Prix. Mjuk ridning, kommunikation och glädje var den dubble olympiske guldmedaljörens budskap.

Legendaren på besök: ”Hästen måste vilja göra allt själv”
Dressyrlegendaren Klaus Balkenhol höll clinic på Flyinge under fredagseftermiddagen, med sällskap på banan av Therese Nilshagen. Foto: Anna Johannesson

Det finns ett särskilt ord inom dressyrsporten som kan få Klaus Balkenhol att se rött: rollkur. Balkenhol har varit en av dem som stått i främsta ledet för att få stopp på metoden att under träning och framridning tvinga hästarna att gå med nosen mot bringan.

Det lyste också igenom på clinicen, redan med de första två hästarna, femåringarna Ironman H, riden av Yvonne Österholm, och Fern med Johan Wessner i sadeln.
– Skritta på helt lång tygel. Låt hästarna gymnastisera igenom sina kroppar redan från början. Det är på lång tygel hästarna utvecklar sin skritt och med låg hals kommer upp med ryggen, sa Balkenhol.
– Det är väldigt viktigt att verkligen rida i skritten, att man är med hästen och inte sitter och pratar i mobiltelefon.

1 (3)
OS-medaljören höll sin clinic under fredagseftermiddagen på Flyinge. Foto: Anna Johannesson
1 (9)
Johan Wessner och 5-åriga Fern. Foto: Anna Johannesson
1 (8)
Yvonne Österholm och Ironman H under Klaus vakande öga. Foto: Anna Johannesson

– När hästen känns mjuk kan du fråga den om den är beredd att börja arbeta. Sök kontakt, begär att du ska få ta kontrollen. Var mjuk och erbjud hästen att gå framåt. Börja aldrig trava förrän du känner att du har kontakt och därmed kontroll över hästen. Hitta schvungen och, inte minst, tempot. I den här sporten är det inte den snabbaste som vinner.

När hästen känns mjuk kan du fråga den om den är beredd att börja arbeta.

Flera av hästarna på clinicen hade en tendens att gå med nosen bakom lodplanet och Balkenhol var hela tiden snabb att rätta till det.
– Släpp efter på tyglarna så nosen kommer fram. Annars kan ju hästen inte andas ordentligt. Hitta hästens idealtempo, sitt fram den, lägg till skänklarna så du får kontakt med munnen.
– Idealet, speciellt med den unga hästen, är att växla mellan lättridning med längre tygel så hästen kan sträcka fram halsen, och nedsittning där du begär kontakt. Innan du tar tygeln, lägg alltid till skänkeln.
– Hästen ska röra sig framåt på ett naturligt sätt.

”Inte din fiende”

Öppna munnar, spända nackar och ryggar blir enligt Balkenhol problemet när en ryttare är för hård i handen.
– Hästen är din samarbetspartner, inte din fiende. Den måste vilja göra allt själv. Det gäller hela dess utbildningstid och det gäller när den kommit upp på Grand Prix-nivå. Ju längre hästen kommer, desto mer kan du be den om, och gör du rätt så bygger du upp hästens styrka i rygg och bakdel.

– Med vissa hästar kan det gå ganska fort. Andra behöver mer tid och ryttaren måste kunna känna hur mycket den kan begära av den speciella hästen.

Balkenhol må vara snart 79 år men hans filosofi kring träning av hästar och ridning är ung och modern. Eller snarare antik, Balkenhols gärningar genomlyses av Xenofons ord: Hantera aldrig en häst med ilska.

Deltagare

på clinicen

Yvonne Österholm på Ironman H (hingst, f -13 e Bordeaux-Rousseau, uppf JAM Hurkmans, äg UCAS AB).

Johan Wessner på Fern (SWB, val f-13 e Floricello-Tip Top, uppf Anita och Per-Erik Månsson, äg Johan Wessman).

Caroline Darcourt på Van Vivaldi 1284 (hingst, f-10 e Vivaldi-Olivi, uppf E o J Schuilling, äg Lövsta Stuteri).

Jennifer Svensson på Sibelius 1315 (SWB hingst, f -07 e Rosevelt-Prestige, uppf Rigmor o Johnny Svensson, äg Jennifer Svensson).

1 (10)
”Ju längre hästen kommer, desto mer kan du be den om, och gör du rätt så bygger du upp hästens styrka i rygg och bakdel” sa tysken under sin clinic. Foto: Anna Johannesson
1 (1)
Totalt fyra ekipage deltog i clinicen, två ryttare på 5-åringar och två på lite äldre hästar. Foto: Anna Johannesson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden