Sverige
29 september 2018 16:11
Ridsportplus

I torkans spår: Så påverkas foderläget och hästmarknaden

FöljderHästar som säljs med medföljande foder, avmattning av hästmarknaden, stundtals tömda foderlager när hästägare hamstrar upp och risk för dyrare foder från de stora foderföretagen. Naturen börjar återhämta sig efter torkan, men dess spår märks på flera håll – Ridsport undersökte läget.

I torkans spår: Så påverkas foderläget och hästmarknaden
Sommarens torka sätter sina spår på olika håll. Bland annat kan foderpriserna komma att höjas, likaså stallhyror. Arkivbild: John Tsotras/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det hamstras foder som aldrig förr och lagren hos de stora försäljarna har stundtals varit helt tömda. Men Elisabeth Nordberg, säljchef på Svenska Foder, har åtminstone ett lugnande besked.
    − Vi kommer att ha foder att sälja, även om vi i dag inte kan säga vad det kommer att kosta. Det beror helt på spannmålstillgången.

    Elisabeth Nordberg Sv Foder
    Elisabeth Nordberg på Svenska foder.

    − Generellt sett har spannmålsskördarna minskat med 35–40 procent jämfört med ett normalår. Men det har slagit olika. Kornet har inte drabbats så mycket, medan havreskördarna är betydligt mindre.
    Svenska Foder kommer att få importera spannmål för att klara foderbehovet till såväl häst som andra djurslag.
    − Samma sak gäller för lusern. I somras var det många som hamstrade lusern. Där blev vi överraskade över efterfrågan och hade inte möjlighet att snabbt fylla depåerna. Det finns en svensk produktion av lusern, men råvaran är begränsad, och nu får vi importera längre och längre ifrån. Men vi kommer att ha tillgång till både lusern och annat foder, säger Elisabeth Nordberg.

    Valuta och tillgång spelar in

    Svaren från Granngården är likartade. Karin Berglund, kategorichef för Lantdjur, säger att Granngården nu tar in foder från flera leverantörer. De söker även alternativ till bland annat traditionell lusern.

    Var priserna hamnar är svårt att säga.
    − Det beror dels på tillgången, som är begränsad i hela Östersjöregionen på grund av den varma och torra sommaren, dels på valutan. Osäkerheter kring valutans utveckling, speciellt med det stundande valet i åtanke, gör det svårt att säga hur prisbilden kommer att te sig framöver, säger Karin Berglund.

    Fodertillverkaren Krafft räknar också med en prishöjning, i synnerhet som de strävar efter att använda svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

    − Om import krävs är det av yttersta vikt att råvarorna håller hög kvalitet och att kvalitetskontroller görs enligt ett givet regelverk. Vi kan givetvis inte ge kunder några garantier avseende tillgång, men vi gör allt vi kan för att tillgodose behoven, säger Sandra Hodik, vd för Lantmännen Krafft.

    Höjda hyror

    Även strömedel som halm och spån blir dyrare, spånet som en följd av att den blöta vintern och den torra sommaren har inneburit minskad skogsavverkning. Den stora strötillverkaren Vida har just nu inga ströpellets alls att leverera. Lagren fylls på först i slutet av september.

    Den som har sin häst inackorderad kan räkna med en ordentlig prisökning. Flera ridskolor som Ridsport varit i kontakt med berättar att de höjer stallhyran för privathästar med mellan 10 och 20 procent.

    Mindre stall kan också få problem att få tag i grovfoder över huvud taget, eftersom många leverantörer i första hand väljer att fylla behoven hos sina större kunder.

    Intresset för hästköp minskar

    Dessutom dumpas marknaden för saluhästar, för vem vågar köpa en häst om man inte kan få tag i foder?
    − Jag ser att många annonserar ut hästar där foder följer med, som ett försäljningsargument, säger Ellen Andersson på Stall Hästkullen i Linköping som utbildar och säljer hästar.

    Hästannonser

    Hon har märkt en tydlig avmattning av intresset för att köpa häst och räknar med att hästpriserna kommer att sjunka.
    − Så här års brukar framför allt föl och unghästar säljas, men ingen vill samla på sig hästar som läget är nu. Vi har själva ännu inte foder så att det kommer att räcka.

    Ingen vill samla på sig hästar som läget är nu

    Stall Hästkullen säljer normalt mellan 100 och 150 hästar under ett år.
    − Den här sommaren har vi väl sålt ett tiotal hästar och under sommaren är det normalt högsäsong för hästförsäljningar, säger Ellen Andersson.

    Sven-Inge Ericsson på försäljningsstallet Stall Kuskahus i Skåne har inte märkt någon nedgång ännu.
    − Men det kan ändras framåt vintern. Vi säljer mycket till ridskolor, och om de höjer avgifterna för att klara foderkostnaderna kan det leda till att färre har råd att rida. Om ridskolorna tappar elever blir det kärvt för oss, säger Sven-Inge Ericsson.

    Horse Riding At Autumn
    ”I somras var det tvärstopp på hästmarknaden, men nu när det kommit regn känns det lite lättare igen”,  säger Aja Blomberg-Andersson som är uppfödare och ordförande i Hästföretagarna. Foto: Istock

    Hästak ser framtida problem

    Anders Kjellson på Hästak ser framtida problem, eftersom foderkostnaderna för stuteriets föl och unghästar kommer att öka.
    − Det är inget vi lätt kan ta ut genom att höja priserna när vi säljer hästar. I stället är det kostnader vi får slå ut på en längre period.

    − Jag kan inte förstå varför hästnäringen blir utan stöd när regeringen väljer att stötta övrig lantbruksnäring. Det är riktigt bra av Svenska Ridsportförbundet att skriva till regeringen om den saken.

    I somras var det tvärstopp på hästmarknaden, men nu när det kommit regn känns det lite lättare igen.

    Aja Blomberg-Andersson är uppfödare och ordförande i Hästföretagarna.
    − I somras var det tvärstopp på hästmarknaden, men nu när det kommit regn känns det lite lättare igen.

    Hon hoppas att hästföretagare i tid tänker på att se över sina inkomster och utgifter.

    − Har du inackorderingsstall måste du avisera avgiftshöjningar i god tid, och kunna förklara orsaken till höjningarna. Hästföretagare måste också bli bättre på framförhållning och säkra sina leveranser, kanske genom att gå ihop med andra och göra beställningar.

    Hon menar att man inte kan räkna med att priserna sjunker igen, även om nästa år ger goda skördar.
    − När priserna väl har gått upp, stannar de ofta där. Vi får utgå från de högre priserna och lära oss att ta betalt utifrån det

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden