Veterinärt
17 oktober 2018 13:52
Ridsportplus

Veterinären tipsar: Stärk halsen för bättre balans

Del 2 i Ridsports serieVilka hästar är extra mycket i riskzonen för att få problem med halskotpelaren? Och vad kan svag ”shouldersling” med dålig stötdämpning för frambenen leda till? Veterinären berättar mer, ger viktiga och stärkande tips samt guidar till hur du stretchar hästens överlinje rätt.

Veterinären tipsar: Stärk halsen för bättre balans
Halskotpelaren bildar en balanspinne. Notera att det inte finns någon led som fäster hästens framben på bröstkorgen, utan det är bara muskler som håller skulderbladen fast på bröstkorgen, så kallade ”shouldersling”. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Ellen Laws bästa råd

    för att bygga upp rätt muskulatur:

    9 tips som stärker och förebygger skador

    1. Börja och avsluta varje ridpass i en låg och rund form, så att musklerna töjs ut och förblir flexibla. Obs: förväxla inte låg och rund med LDR (låg, djup och rund), det ger mer skador än fördelar.

    2. Rid gärna även hästen lång och låg ibland, då stretchas överlinjen från nacke till svans och samtidigt även flexormusklerna på halsens undersida. Hästens hals ska kunna liknas vid ett teleskop, då hålls den i rätt position.

    3. Arbete över cavaletti är mycket bra, rid i olika tempo och gångarter och i låg och rund form över dem. Detta arbete skall dock max utföras i fem minuter åt gången och var försiktig med att inte rida unga hästar för djupt.

    4. Den som har tillgång till att rida i vatten bör utnyttja det. Kan man rida i någon dm djupt vatten, till exempel i strandkanten, är det perfekt. Då får man även stänket från vattnet som gör att hästen drar in magen och jobbar med rätt muskler och lyfter benen högre.

    5. Använd stretching regelbundet. Sitt gärna av och stretcha hästen om den känns oliksidig, det är ofta ett effektivt sätt att få bort muskelspänningar i till exempel nacken.

    6. Ha en plan för hästar med avvikande exteriör redan från starten. Ta hjälp att bygga upp hästen rätt för att få den att fungerar utan problem längre fram.

    7. Gör en första tandkoll innan hästen får bekanta sig med bett i munnen, sedan minst en gång per år.

    8. Använd gärna anatomiskt utformade träns som har bredare anläggningsyta i nacken och har svängda sidostycken.

    9. Fodra från golvet, så att inte hästen står och äter med lyft hals och sänkt bröstkorg och rygg. Då bygger den fel muskler som arbetar emot ryttaren.

    Stora, snabbväxande hästar med lång hals och stora rörelser är i en riskzon. De kan få problem med halskotpelaren och kringliggande mjukdelsvävnad, eftersom deras goda anlag inbjuder till att gå för snabbt fram med träningen.

    När Camilla Backlund i Halmstad köpte sin nu 5-åriga valack från Belgien, tog hon direkt kontakt med veterinären Ellen Law. Hon ville förebygga risken för skador i framtiden.
    – Det här är ju en stor häst, runt 170 cm, och han var omusklad. Camilla Backlund ville ha hjälp att bygga upp honom på rätt sätt, säger Ellen Law.

    Hästen kallas Bubs till vardags men heter egentligen Nabucco van de Kwade Heyde.

    – Jag gick igenom hela hästen för att skapa mig en bild av hans styrkor och svagheter. Vi såg över foderstaten och gick igenom honom kiropraktiskt regelbundet. Sedan har Camilla Backlund fått ett program med styrkeövningar för att stärka både core- och shoulderslingmusklerna, som var hans svaga punkter, säger Ellen Law, som är veterinär vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg och certifierad hästkiropraktor.

    Ellen Law Shouldersling
    I förra numret av Ridsport kunde vi följa hur Ellen Law undersökte en häst med symtom som skulle kunna härstamma från ett problem i nacken. Här visar hon exempel på passiv stretching, som kan tas till när hästen känns stel åt ena sidan under ridning. Foto: Lottapictures

    Pelaren bär upp huvudet

    De sju halskotorna bildar en pelare som hjälper hästen att hålla balansen och bära upp huvudet. En häst med lång hals och stora rörelser behöver träna upp rätt muskler för att stabilisera den här ”balanspinnen”.
    – Det är lätt hänt att ryttaren blir för ambitiös med dessa talangfulla hästar, säger Ellen Law.

    Om kraven på prestation kommer innan de muskler som ska stabilisera halskotpelaren har hunnit bli tillräckligt starka, kan belastningen på halskotpelaren bli för stor och instabilitet och artros uppstå som följd. Hästen kan visa tecken på vinglighet, kan få diffusa frambenshältor och kort steg fram.

    Muskler håller fast skulderbladen

    Det finns ingen led som fäster hästens framben vid bröstkorgen så som det gör på bakbenen på höftbenet (höftleden). Det är bara muskler som håller fast skulderbladen på bröstkorgen – den så kallade ”shouldersling”.

    Dessa muskler verkar som en stötdämpning för frambenen då hästen rör sig. Om musklerna inte är starka nog får senor och leder ta emot stötarna i stället. Det ökar risken för belastningsskador i frambenen.

    Typiskt för hästar med svag ”shouldersling” är att de står med sänkt rygg och bröstkorg, framåtlutat kors, kraftig underhals samt har svårt att arbeta i rätt form över ryggen. På lång sikt kan denna hållning ge upphov till skador.

    Ellen Law visar hur hon undersöker hur stark hästen är i musklerna mellan skulderblad och bröstkorg: hon håller upp det ena frambenet (inte lika böjt och högt som vid ett böjprov). Sedan vänder hon försiktigt huvudet åt motsatt håll. Om hästen tappar balansen när huvudet vänds, kan det vara ett tecken på en svag shouldersling.

    Ellen Law Nackstretch
    Så här kan shouldersling stärkas. Ellen Law håller upp benet, men lägre än vid ett böjprov. Hon gungar försiktigt hästen sidvärtes. Hästen får använda musklerna mellan skulderblad och bröstkorg för att orka hålla emot detta. Foto: Lottapictures

    Det finns även en bra övning för att stärka shouldersling (se bild). Benet hålls uppe på samma sätt som beskrivet ovan. Därefter kan man försiktigt gunga hästen i sidled – inte så mycket att den tappar balansen. Fyra veckor av sådan här övning brukar ge resultat på en muskelsvag häst.

    Samtidigt är det viktigt att veterinären har gjort en helhetsbedömning av hästen och uteslutit andra orsaker till att den har svårt att arbeta i form över ryggen och aktivera magmusklerna och bröstkorgen. Ellen Law har även varit med om att en ovilja att använda dessa muskler har berott på magsår, att hästen känner obehag i mag- och tarmområdet.

    Stretcha överlinjen rätt (och se upp för fel sätt)

    Stretch Exercises For Your Horse Figure 13
    SKISS UR STRETCH EXERCISES FOR YOUR HORSE AV KARIN BLIGNAULT.

    A: Lång och låg form. Här hålls halsen lågt med nosen nära marken. Huvud och hals formar en oavbruten linje, där vinkeln mellan käke och ganasch är öppen. Överlinjen stretchas från nacke till svans och även flexormusklerna på halsens undersida.

    B. Lång och låg form. Här hålls halsen lågt med nosen nära marken. Huvud och hals formar en oavbruten linje, där vinkeln mellan käke och ganasch är öppen. Överlinjen stretchas från nacke till svans och även flexormusklerna på halsens undersida.

    C. Djup och rund form. Halsen har böjts så mycket att nosen når bringan. Positionen är varken fysiskt eller mentalt fördelaktig för hästen och ska inte hållas mer än högst 30 sekunder, för att inte ge fysisk skada. Bland de bestående men som kan uppkomma är överansträngt nuchealigament (går längs ryggen), muskelspänningar, försämrad blodcirkulation i halsen samt för högt tryck på mellankotskivor och ligament i ryggen, vilket ger ökat tryck på nervändarna. Hos unga hästar kan positionen ge vingliga hästar, så kallade wobblers.

    Missa inte del 1 i serien – läs den här.

    Ortopedi, tänder och kiropraktik är veterinär Ellen Laws specialområden. Efter veterinärexamen 2011 vidareutbildade hon sig till certifierad hästkiropraktor vid International Academy of Veterinary Chiropractic i Tyskland. Hon har arbetat fem år vid Specialisthästsjukhuset Helsingborg, tjänstgör på filialen i Flyinge en dag i veckan och är banveterinär på Jägersro trav- och galoppbana. Hon har tidigare tävlat hoppning och haft egen häst. 

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 19/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden