Clinic
1 november 2018 16:45
Ridsportplus

Henrik von Eckermann: En bra grundgalopp är A och O för att få en bra avsprångspunkt

ClinicNär Sveriges högst rankade hoppryttare höll en sällsynt clinic i Sverige fick publiken vara med och styra innehållet genom att ställa frågor. "Jag hoppas att de som var med kände att de fick svar på det mesta av det de ville veta", konstaterade Henrik von Eckermann efter att ha avslutat en heldagsclinic i Flyinges stora ridhus.

Henrik von Eckermann: En bra grundgalopp är A och O för att få en bra avsprångspunkt
Att Brixton gick med huvudet lite högt när Henrik von Eckermann började rida honom bekymrade inte vårt svenska superproffs det minsta. "Det är för mycket fokus på var hästen har huvudet och för lite på att den är rak och har bakbenen under sig", förklarade Henrik när han höll en uppskattad clinic i Flyinge. Foto: Helena Lundström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De närmare 900 åskådarna hade verkligen tagit Henrik von Eckermanns uppmaning på allvar och var laddade med frågor. Många handlade till exempel om hur man skulle rida för att hitta en bra avsprångspunkt till hindret, något Henrik mer än gärna både visade och berättade om under dagen.

    – Hoppryttare är så fokuserade på att hitta den perfekta avsprångspunkten när de rider till hinder. För mig är det 100 gånger viktigare att ha hästen i balans i anridningen. En bra grundgalopp är A och O för att få en bra avsprångspunkt, berättade Henrik.

    Vill ha en enkel kommunikation

    Under dagen fick åskådarna verkligen se hur skicklig Henrik är på att få sina hästar att arbeta på det sätt som har gjort honom så framgångsrik under åren. Själv menade han att det gäller att inte göra det för svårt.

    – Jag vill ha en så enkel kommunikation med min häst som möjligt. Är hästen rak, går fram för båda skänklarna och tar lika mycket stöd på båda tyglarna är jag nöjd, förklarade Henrik när han satt och red dagens första häst – godkända hingsten Cayenne de Clarence (hingst, f-12 e Baloubet du Rouet-Alfa d’Elle, äg. Lövsta Stuteri).

    Cayenne de Clarence, som till vardags rids och tävlas av Jens Fredricson, ville från början inte riktigt gå helt rakt. Med mjuk ridning fick Henrik ganska snart hingsten att börja acceptera det han bad den om, och efter en liten stund jobbade han precis som Henrik ville.

    – Jag tycker det är alldeles för många som koncentrerar sig på hur hästen håller huvudet. Jag bryr mig inte alls om att den går upp med huvudet. Här måste jag ha tålamod och hela tiden se till hästen använder båda bakbenen lika mycket. Man förlorar kraften i gångarterna om hästen inte går på rakt spår, förklarade Henrik.

    Man måste ägna tid åt hästen för att få den rätta kontakten

    Henrik var väldigt noga med att inte rida på spåret, utan hela tiden hålla sig innanför just för att vara säker på att hästen håller sig rak. Ha poängterade också vikten av att ha tålamod när man arbetar med hästarna.

    – Det måste få ta den tid som det behöver för att få hästen att arbeta på rätt sätt, menade Henrik – som dock själv inte behövde så mycket tid för att komma dit han ville.

    Rid framåt med heta hästar

    Henrik fick också många frågor om heta hästar – något han gärna föredrar om han får välja.
    – Jag vill gärna ha känsliga hästar och gillar att arbeta med dem. De har gärna det där lilla extra man vill ha, förklarade Henrik.

    Med heta hästar gäller det dock att våga rida framåt.
    – Man kan inte jobba en het häst förrän den slappnar av och det gör man bäst genom att våga rida den framåt. Det går inte bara att ”packa ihop” den och inte släppa den framåt. Då blir den som en bomb i stället som bara väntar på att explodera, tyckte Henrik och fortsatte:

    – Kontroll innebär inte bara att man rider bakåt. Kontroll är att kunna reglera hästen i ett tempo som är ändamålsenligt för uppgiften.

    Henrik tryckte mycket på hur viktigt det är med förtroende och förståelse mellan häst och ryttare. Därför vill han i vardagsträningen göra det så enkelt som möjligt då det gäller att undvika missförstånd. Något som är extra viktigt när han jobbar med unghästar.
    – Sedan måste man lära känna sin häst, inte bara i ridningen utan även i stallet. Man måste ägna tid åt hästen för att få den rätta kontakten med den, avslutade Henrik.

    Fakta

    Henrik om…

    • Hållbara hästar: Man får hållbara hästar genom att rida dem bra och ha en känsla för vad hästen behöver. Om den till exempel hoppar snett, går emot en skänkel eller något annat måste du alltid börja med att ställda dig frågan varför den gör så. Det kan vara att den har ont, men det kan också vara att den är dåligt utbildad. Men den gör inte fel saker bara för att den känner för det. Man måste också ha en känsla för när det är lagom att sluta för dagen och inte titta på klockan utan lära känna hästen. Sedan måste man förstås ha ett bra team i form av veterinär och hovslagare som man litar på.
    • Framåtbjudning: Utan framåtbjudning går det inte att hoppa. Hästen måste tänka framåt även efter hindret och vilja fortsätta arbeta. Det är mitt jobb att lära den det. En bra bjudning innebär att hästen har en bra balans, sätter under sig sina bakben och går att reglera både i kortare och längre galoppsprång. Den får inte bli entaktig, för då har den tappat bjudningen.
    • Träning av sina egna hästar: Mina tävlingshästar rids sju dagar i veckan. De rids ut en gång per dag och arbetas eller hoppas en gång per dag. De går också ut i hagen, men däremot inte i någon skrittmaskin. Det är roligare för hästarna att ridas ut. Däremot så doserar jag träningen efter säsong. Det är viktigt att det inte blir för lite och inte för mycket. Unghästarna kan däremot få en viloperiod när de behöver det.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden