Körning
13 november 2018 17:21
Ridsportplus

Nya landslagsledaren: ”Med gnäll kommer vi inte vidare”

Stor intervjuMötet på Friends blir startskottet. Annika Borg, ny ledare för svensk sportkörning presenterar nysatsningar för en ridsportgren som är liten men naggande god och där framtidstron är stark.
– Det är viktigt att man pratar fritt, att man säger vad man tycker och att man är öppen både med kritik och beröm. Med gnäll kommer vi inte vidare, säger Annika.

Nya landslagsledaren: ”Med gnäll kommer vi inte vidare”
Annika Borg är ny ledare för de svenska sportkuskarna. En uppgift som hon redan är i full gång med, planerna på träning och tävling finns där redan och med henne finns också tränarna Michael Freund och Glenn Geerts. Bland många andra. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Annika Borgs utnämning till en ledarposition kom för några veckor sedan, men det är knappast en oerfaren doldis som nu tar över efter förre landslagsledaren Lotta Pålsson.

    –  Vem jag är? En vanlig ridskoleunge från Linköping, berättar Annika när Ridsport träffar henne på jobbet på Huntley gård på vägen ut mot Bjärehalvön.

    Hästintresset fanns inte i familjen men hos Annika blev det där med hästar bara större och större. Det blev kurser på Valla och så småningom stallchefsutbildning på Flyinge. Och vilken praktik inom framför allt körsporten hon har skaffat sig genom åren. Jobb hos Fredrik Persson och Christer Pålsson. Jobb hos internationella elitkuskarna Christoph Sandmann och Chester Weber. Jobb hos Tomas Eriksson, som hon också var sambo med i flera år.

    En intensiv fyrspannstid när Tomas tävlade internationellt som allra mest. På senare år har hon också jobbat med och för Team Axel Olin. För drygt tre år sedan fick Annika Borg frågan om hon kunde tänka sig att coacha ett gäng unga kuskar på väg upp.

    Hon sa ja direkt och fick så mycket fart på dem att hon ganska snart kunde skicka unga kuskar till stora mästerskap utomlands, inte minst i år när ett helt gäng av dem representerade Sverige på Europamästerskapet.

    Och numera har alltså Annika hand om alla tävlingsekipagen, inte bara de som redan är i landslagen utan även de som vill upp och de som verkar lovande.
    – Det blev ju mer praktiskt så att lägga ansvaret på en person, menar Annika själv.

    Avsuttet på Bosön

    Hon har redan hunnit med att träffa ett gäng tävlingskuskar under en intensiv avsutten träff på Bosön där alla uppmanades att komma med åsikter, idéer och även kritik.

    Efter mötet på Friends blir de nya landslagen offentliga och  då får alla också veta hur hon har tänkt sig upplägget inför nästa säsong, både träning och tävling.

    Tränare Mischa Freund fortsätter sitt jobb med de svenska kuskarna och ungdomarnas omtyckte coach Glenn Geerts finns också med i ledningsgruppen.
    – Mischa ska vara med på mötet och han fortsätter alltså med sina träningar och kommer också att finnas som stöd på tävlingarna nästa år.
    –  Kombinationen med en av världens mest erfarna fyrspannskuskar och tränare. Två träningar med båda på plats är redan inbokade med start i januari i Laholm.

    5. Annika
    Svenska kuskar måste ut mer internationellt är nye Ledaren Annika Borgs bestämda uppfattning. ”Vi får inte halka efter när det gäller saker som bedömningar och hur hindren är uppbyggda.” Foto: Eva Österlund

    Träning, tävling, support är nyckelorden i Annikas upplägg. Viktigt att alla får information om alla planer i god tid.
    – Vi sätter också extra fokus på hästhälsa. Körningens ”egen” veterinär, Barbro Olsson, är fortfarande med oss och har stenkoll på hästarna, allt ska rapporteras till henne.

    –  Självklart är det frivilligt att vara med i landslaget och landslagets aktiviteter, fortsätter  Annika. Man kan fortfarande åka ut och tävla, träna för egen tränare och hålla sin egen linje.
    – Man äger ju sin egen satsning.

    Dyr sport

    Ekonomin är riktigt tuff för de flesta. Svenska Ridsportförbundet betalar en del men det är upp till kuskarna själva att finansiera stora delar av sin sport.
    – Visst är det dyrt och blir det för dyrt, ja då måste man inse det, kanske välja en annan sport eller sänka ambitionerna.

    Annika har, efter alla år i fyrspannsvärlden, ofta upplevt snacket om att alla förbundspengar går just till spannen och de andra får nästan ingenting.

    Nu är det ju inte riktigt så – alla kuskar på landslagsnivå får del av en kaka som kanske inte är jättestor men som trots allt finns där.

    – Allt går ju till kuskarna, betonar Annika Borg. Inte till några ”hemlisar” sånt håller vi inte på med!

    Men gänget bakom landslaget då, de som vill upp, vad händer med dem? Träningarna är till för dem också, man tränar tillsammans och ledningen håller koll.

    Ser lovande ut

    På ungdomssidan där Annika varit mest de senaste åren ser det fortsatt lovande ut. Den goda stämningen från EM-dagarna håller i sig och här har nya kuskar tillkommit.

    –  Nästan alla EM-kuskar finns kvar. Det är syskonen Elise, Felix och Sofie Strauss, Marcus Clasén, Andreas Sjöberg, Natalie Hellberg och Sanna Manfredsson.
    –  Och det finns fler! Oliver Sternhag satsar rejält, Ester Fagerlind och Victoria Persson är andra intressanta namn.

    1. Annika
    Annika Borg behåller jobbet på Huntley gård där hon bland annat har ”körningsveterinären” Barbro Olsson som chef. Foto: Eva Österlund

    Annika ska jobba halvtid med körningen. Andra halvan lägger hon på Huntley gård där hon jobbar för veterinärsystrarna Ingrid och Barbro Olsson. Stortrivs med det jobbet och  är på väg att utveckla sina kunskaper i framför allt röntgen.
    – Det viktigaste med körningen är att kuskarna tävlar, möter internationell konkurrens så att de verkligen förstår hur deras egen kapacitet står sig vid jämförelse.

    Det är tuffare utomlands, maratonhindren är större, mastigare och längre. Där måste vi komma ikapp härhemma.

    – Det händer ju nya saker hela tiden, från bedömningar till banbyggnad. Det är tuffare utomlands, maratonhindren är större, mastigare och längre. Där måste vi komma ikapp härhemma.

    – Flyinge är ju redan igång och satsar mer på körningen, dessutom öppnar både Flyinge och Strömsholm upp för körningen och släpper in kuskarna mer.

    Annika är jättetaggad inför sin uppgift och mötet på Bosön gav bara mersmak.
    – Det är viktigt att man pratar fritt, att man säger vad man tycker och att man är öppen både med kritik och beröm.
    –  Med gnäll kommer vi inte vidare.

    Mycket träning som sagt men även avsuttna träffar med olika teman och och bra teamkänsla. Så ska hjulen rulla lite bättre för svensk sportkörning igen.
    – Efter mötet på Friends händer det grejer avslutar Annika. Hela tiden!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden