Avelsnyheter
15 november 2018 11:22
Ridsportplus

”Hästarna har aldrig varit dyrare än de är i dag”



GunnarlundaTeamet på Gunnarlunda är glada över försäljningen av Conde Nord, men också att deras andra framgångsrika unghingst Gammelenggårds Zappa nu är på banan igen efter en skada.

 Planen är att kvala till unghäst-VM, men inte att bli uttagen för Sverige – Patricia Florin Laustsen berättar mer om varför i en intervju.

”Hästarna har aldrig varit dyrare än de är i dag”


Gammelenggårds Zappa, med Jacob Nörby Sörensen i sadeln, är åter i träning. (Arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – De säger att det inte är lätt att sälja unghästar till USA, att det bara går att sälja utbildade hästar dit, kommenterar Patricia Florin Laustsen, Gunnarlunda, försäljningen av Conde Nord (läs mer om det i tidigare artikel här).

    – Men det gäller bara att ha unghästar som håller topptoppklass, då vill amerikanarna också ha dem, tro inget annat. De bästa hästarna är så dyra att det finns kunder överallt, inte bara i USA. Faktum är att hästarna har aldrig varit dyrare än vad de är i dag, marknaden har aldrig varit bättre. Men det går inte att sälja hästar som inte håller måttet.
    – Vi lever inte på att köpa in hästar och sälja dem efter en månad, vi lever på att utbilda dem över tid.

    Just utbildningen av Conde Nord tror Patricia var avgörande för försäljningen.
    – Lauren satt upp, gjorde lite byten i serier, lite piaff, en piruett, på en 5-åring, han var helt outstanding.

    Ridsport
    Charlotte Dujardin köpte ”Audrey” från Gunnarlunda. Foto: Roland Thunholm

    
Dujardin köpte häst

    På sociala medier berättar Lauren Asher att det var hon som köpte in stoet Alive and Kicking ”Audrey” (e All At Once-Fürst Piccolo, uppf familjen Schulte, Tyskland) som unghäst och satte henne i träning hos holländaren Lennart Bos. Förra månaden köpte Gunnarlunda stoet av henne. Ägarbytet var knappt påskrivet innan Charlotte Dujardin fick nys om stoet och köpte henne av Gunnarlunda.

    Köpet väckte stor uppståndelse i Sverige då det föregicks av en mängd rykten efter att Carl Hester på en clinic på Strömsholm berättat att Dujardin köpt en häst i Sverige.

    Många hoppades att det skulle visa sig vara en häst grundregistrerad i SWB för att ge svenska dressyrhästar en extra skjuts internationellt, men så var alltså inte fallet.

    Blev rädd för en boots

    Gunnarlundas planer för Gammelenggårds Zappa (f-12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson) var att kvalificera honom för ett unghäst-VM-deltagande i somras.
    – Vi skulle precis åka iväg med honom när han blev rädd för en boots som han själv trampat av sig i managen, och trampade sig själv, säger Patricia Florin.

    Efter en tids konvalescens, då stoägare som betäckt med den framgångsrike hingsten som radat upp segrar och placeringar i unghästklasserna hann börja undra vad det blivit av honom, är han nu i full träning igen försäkrar Patricia.

    Sorenjakob
    Jacob Nörby Sörensen och Dortheasmindes Rockey, fotade i somras i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

    – Ja, och målet för honom är unghäst-VM nästa år igen. Men vi tar antagligen honom och Dortheasmindes Rockey (f -14 e BH Rockefeller-Sam-Sam, uppf Vera och Bent Holm) till Danmark för att försöka få med dem i det danska UVM-laget. De har ett helt annat uttagningssystem där domarna ser hästarna åtminstone sex gånger innan de tar ut dem som får åka. Då spelar det mindre roll om någon häst gör ett misstag vid något av tillfällena.

    Finast i Falsterbo inte bäst

    Patricia är kritisk till hur kandidaterna till unghäst-VM i dressyr väljs ut i Sverige.
    – Jag litar helt enkelt inte på det svenska systemet och de svenska domarna. Conde Nord hade gjort lysande resultat, det fanns ingen annan 5-åring som gått på hans procent, men så blev han lite vild i Falsterbo och hamnade på första utanför placering. Då tog de ut en som inte ens startade i Falsterbo i stället.
    – Det hade varit jätteroligt om våra hingstar kunde tävla för Sverige men jag tar inte risken att visa Zappa och Rockey för domare som inte ser förbi misstag utan ser grundkvalitén i hästen. Jag tycker att de har ett bättre system i Danmark där de plockar ut de bästa hästarna, inte de som går finast i Falsterbo.

     

    Fotnot: Jan-Ove Olsson, som tillsammans med Bo Jenå är ansvarig för uttagningarna till UVM, påpekar att det sen några år tillbaka inte är obligatoriskt med start i Falsterbo, men det är en rekommendation. Han säger också att de ser hästarna vid fler tillfällen än de obligatoriska tävlingarna före Falsterbo. För utlandsfödda hingstar gäller särskilda regler. Läs reglerna för Sveriges uttagning till unghäst-VM dressyr här (länk).

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden