Ridsport åsikt
23 november 2018 14:16

”Är man Sveriges bästa om de bästa inte är med?”

Analys av hopp-SM "En fajt mellan våra A-landslagsryttare om medaljerna, då hade vi kunnat börja snacka riktig status på SM." Så skriver Ridsports hoppreporter Christel Behrmann i en analys av SM i hoppning.

”Är man Sveriges bästa om de bästa inte är med?”
"En fajt mellan våra A-landslagsryttare om medaljerna, då hade vi kunnat börja snacka riktig status på SM", skriver Ridsports Christel Behrmann. Foto: Madeleine von Koch och Roland Thunholm

Tävlingsledaren Magdalena Larsson satt och pustade ut på läktaren. Den sista ryttaren hade gått i mål efter tävlingar som varat i nästan två veckor.

Magdalena Larsson var trött – och glad. Först ett ponny- och children-SM, sedan ett junior-, young rider- och senior-SM, det tär på såväl ledare som funktionärer. Men, som sagt, Magdalena Larsson kunde pusta ut med ett leende på läpparna, Helsingborgs Fältrittklubb hade bjudit på fantastiskt bra tävlingar, kryddade med sportslig spänning, med utgångspunkt från Fredrik Malms krävande, utslagsgivande men samtidigt schyssta banor.

I Helsingborg var det inte många som ifrågasatte berättigandet av att det reds om svenska mästerskap, inte ens på seniorsidan. Ändå är frågan om riktigheten av SM-statusen aktuell. Igen.

Bäst i Sverige är man om man har vunnit ett svenskt mästerskap. Så är det. Men är man Sveriges bästa när de bästa inte är med?

Ingen skugga över vinnaren Stephanie Holmén; hon var överlägsen med Flip’s Little Sparrow och fick egentligen bara riktigt motstånd från en annan ryttare med internationell rutin, Magnus Jacobson. ”Ingen kan ta ifrån en ens titel”, påpekade Lisen Bratt Fredricson, och det är bara att hålla med.

Men ändå. En fajt mellan våra A-landslagsryttare om medaljerna, då hade vi kunnat börja snacka riktig status på SM.

På junior- och young rider-sidan är det annorlunda, särskilt bland juniorerna. Här handlar det om ryttare som just har lämnat ponnytiden och som här suger till sig massor av rutin genom att tävla på riktigt bra banor och mot konkurrenter på ungefär samma nivå. Också ungdomsmästerskapet samlar de flesta av de bästa, och korar en mästare som därmed är bäst i Sverige.

Problemet på seniorsidan diskuteras inom Ridsportförbundets hoppkommitté och den arbetar aktivt för förändring. Vad jag förstår finns det förslag på att skippa inomhusvarianten av SM och i stället införa en serietävling på elitnivå.

Förbundet vill återskapa något, typ VW-Grand Prix, den tävling som var så populär och som är stort saknad av många. Det behövs ett koncept innehållande ett flertal attraktiva tävlingar, både för ryttare och för publik. Det behövs kontinuitet och det har förbundet insett.

Nyckeln till en lyckad nysatsning är förstås pengar. Det är rejäla prissummor som lockar ryttarna och är pengarna tillräckligt stora kommer även de bästa. För det krävs sponsorer och är det någon gång som det ska gå att skaffa sponsorer är det nu.

Svensk hoppsport har aldrig varit så bra som nu, och därmed aldrig hetare. Bara att ta vara på tillfället.

 

55…

…startande i årets junior-SM, återväxten ser bra ut i  hoppsporten. Stora svenska framgångar internationellt inspirerar.

Skribenten själv står för åsikterna i analysen. Den publicerades första gången i Ridsport 22/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden