Hästägartips
26 november 2018 17:45
Ridsportplus

Per-Olof Leopoldson: ”Så hålls utebanan ridbar året om”

Goda rådDet gäller att veta vad man gör och när det ska göras, särskilt i vintertid. "Underlagsnörden" Per-Olof Leopoldson berättar om receptet för att hålla anläggningens utebana ridbar året om.

Per-Olof Leopoldson: ”Så hålls utebanan ridbar året om”
Per-Olof Leopoldson på Mälsåkers gård har gjort sig känd för att vara något av en underlagsfanatiker och ridbanan är ständigt redo för ridning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mellan parkeringen och ridbanan står den. En grön kompaktmaskin med full utrustning för att tillfredsställa den mest kräsna ryttare. Per-Olof Leopoldson på Mälsåkers gård i Södermanland har gjort sig känd som underlagsnörd. Här klarar man sig bra utan ridhus. Banan är ridbar så gott som året runt.

    Mälsåkers gård i Hölö är ett inackorderingsstall med plats för 18 hästar. Majoriteten av hästägarna tävlar och behöver kunna trimma varje dag. Per-Olof Leopoldson har satt en ära i att se till att det är möjligt. Halv sju på morgonen lämnar han gården för jobbet på Ekerö. När han kommer hem hoppar han in i traktorn och harvar. Varje kväll.

    Hur orkar du?
    – Min fru och jag driver en verksamhet och då får man ställa upp. En bra bana sköter sig inte själv.

    En bra bana sköter sig inte själv – man får vara taktisk.

    Hur lång tid tar det att harva?
    – Ett varv tar drygt tio minuter. Men ibland kan man behöva köra lite extra för att luckra upp. Man måste också tänka på att inte köra samma mönster hela tiden. Då blir det ojämnt till slut.

    Ridsport
    Per-Olof Leopoldson driver Mälsåkers gård i Hölö, Södermanland, tillsammans med hustrun Dorota. Gården har ett inackorderingsstall, med plats för 18 hästar, varav sex uteboxar. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Harven går varm varje kväll. Foto: Roland Thunholm

    Med vintern i antågande gäller det att hålla koll på väderprognosen. Så fort det vankas kyla måste saltet på.
    – För att banan inte ska frysa är det viktigt att få i saltet innan det blir minus.
    Banan på Mälsåker är 20×60 meter och har fibersand.

    Hur mycket salt går åt?
    – Det är svårt att säga exakt hur mycket salt vi kör på i det första skedet, men jag skulle tippa på minst 500 kilo som grund. Jag kör med en saltspridare och harvar sedan så att det blandas ordentligt. Om man bör göra på något annat sätt med andra underlag vill jag inte uttala mig om.

    Just att hålla koll på vädret är en av Per-Olofs käpphästar. Om det kommer mycket nederbörd urlakas saltet och han måste köra på nytt.

    Vad använder du för salt?
    – Natriumklorid. Det är speciellt framtaget för detta och är snällt mot hovarna. På sommaren däremot använder vi magnesiumklorid. Det är mer som flingor i konsistensen och lägger sig som ett lager för att binda dammet. Det var effektivt i somras när det var så torrt.

    Om det snöar är han genast där med plogen för att sedan kunna harva banan i form igen. Men ingen regel utan undantag. Snöar det mycket och ihållande väntar han tills det har lugnat ner sig.

    Varför då?
    – Snön isolerar, så kommer det väldigt mycket kan det vara bättre att vänta. Saltet biter ju inte heller om det blir neråt åtta minus.

    Även om snön ligger kvar får ryttarna rida, om de vill. Problem blir det först om snön börjar smälta och fryser på igen. Då blir det mer tungrott att ploga.

    Men om det blir riktigt kallt, kan du harva ändå?
    – Neråt minus 15 hindrar är inga problem om man har salt i och jobbar med banan varje dag. Blir det ännu kallare är det klart att det blir lite hårt, men det är fortfarande poröst. Inte halt.

    När Per-Olof plogar lägger han snön längs med ena kortsidan på banan. När den smälter är det bara att harva tillbaka fibersanden. Inget går till spillo.
    – Man får vara taktisk, säger han och ler.
    Men oavsett hur mycket du än harvar och saltar finns inget mirakelmedel om  det saknas dränering.

    Hur byggde du upp banan?
    – Det här var betesmark tidigare och det skiljde 80 centimeter i lutning. Vi dränerade med sex rör, 20 lastbilslass med grus och toppade med ett finare lager grus. Ovanpå ligger en ottomatta som sviktar bra, och överst är det knappt två decimeter fibersand. Ottomattan har utvecklats just med tanke på att dämpa underifrån, att hålla topplagret på plats och att dränera snabbt.

     

    Visste du att…

    … NaCl, natrium-klorid som även säljs som vägsalt och liknar grovt kvarnsalt, fun-gerar ner till cirka – 7 grader?

    … MgCl2, magnesium-klorid som ser ut som vita flingor och kanske är lite miljövänligare än NaCl, funge-rar i något lägre temperaturer än – 7 grader?

    Salt enligt experterna

    Kan saltet skada hovarna, Lars Roepstorff, veterinär och underlagsexpert?
    ”Hornet i hoven är hårt och påverkas mycket lite av salt, inte ens i höga koncentrationer. Inte heller hel hud har några problem med salt. Däremot kan det bli problem om det finns sår i huden.”

    Är saltet skadligt för miljön,  Lena Maxe, expert på föroreningar  i grundvatten, Sveriges Geologiska Undersökning?
    ”Salt kan ha påverkan på grundvattnet, titta på de lokala förutsättningarna. Finns det till exempel en brunn i närheten kan det vara klokt att vara aktsam.”

    Källa: Ridsports artikel ”Salta lagom – men vilken sort?”  Läs hela den artikeln här.

    I detalj:

    Så fixar du året runt-banan

    • Bra dränering är ett måste.

    • Arbeta med underlaget varje dag för att luckra upp och hålla jämnt. Variera mönstret.

    • Justera harvdjupet efter behov. Normalt går harven ner cirka fem centimeter.

    • Harva ner salt i god tid innan det fryser på, det måste hinna blanda sig med underlaget. Räkna med minst 500 kilo för en bana på 20×60 m.

    • Ta bort den snö som faller. Vräker det ner och är kallt – ploga när det har slutat snöa. Snön isolerar.

    • Håll koll på vädret. Salta inte om det ska regna.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 22/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden