Sverige
28 november 2018 16:17
Ridsportplus

Därför väljer hästägaren att sluta strida om Revolution

Rättegång"Det är skillnad på att ha rätt och att få rätt", konstaterar Mats Fredén, som ägde dressyrhästen Revolution, och som nu beslutat att inte gå vidare med ett överklagande till hovrätten.

Därför väljer hästägaren att sluta strida om Revolution
Revolution med Anna Svanberg på Breeders 2014. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Mats Fredén köpte den då treåriga Revolution var det för att rida honom själv.
    − Men det visade sig att Revolution hade kvalitéer utöver det normala. Då Revolution var fyra år kontaktades jag av Anna Svanberg, som klargjorde att mina ridfärdigheter inte matchade Revolutions möjligheter att utvecklas till framgångsrik dressyrhäst, och att hon var intresserad av att åta sig detta utvecklingsuppdrag. Självklart mot ersättning som för de flesta skulle vara omöjlig att lösa, säger Mats Fredén, som poängterar att framgångsrika tävlingshästar ofta ägs av någon annan än ryttaren.

    − För mig var det självklart att Revolution skulle erbjudas möjlighet att komma till sin rätt. Jag hade såväl intresse som ekonomi att inleda denna satsning. Jag hade inga uttalade ekonomiska förväntningar utöver att gjorda investeringar skulle återbetalas.

    Problemen började när Anna Svanberg och Revolution hade tävlat i unghäst-VM 2014, och därefter började uppvisa oklara symptom. Trots upprepade försök att finna orsaken var Mats Fredéns åsikt att man aldrig helt lyckades.

    Opererades

    Revolution opererades för en lös benbit, rehabiliterades, men var sedan fortsatt istadig. Först när hästen flyttades och en vargtand togs bort började problemen gå tillbaka, en vargtand som Mats Fredén hävdar att Anna Svanberg kände till men aldrig åtgärdade.

    Det Mats Fredén hade velat att tingsrätten tog ställning till, var vem som ska stå för värdeminskningen av hästen i händelse av olika uppdykande problem. Ett grundproblem är att det inte finns någon lagstiftning som reglerar förhållandet mellan en hästägare och den som rider hästen.

    Men sakfrågan försvann, och i tingsrätten blev det i stället en fråga om huruvida Anna Svanberg tagit hand om Revolutions rehabilitering på ett professionellt sätt.
    − Jag är också besviken på att personer sade en sak till mig när vi utredde Revolution, och en helt annan sak under rättegången.

    ”Jag har rätt”

    − Jag är fortfarande övertygad om att jag har rätt i sak, men konsumentskyddet är inte aktualiserat för hästbranschen. Självinsikten hos hästvärlden förblir undermålig, konstaterar Mats Fredén, som först bad sitt juridiska ombud överklaga till hovrätten, men nu har ändrat sig.
    − Jag har bestämt att ompröva detta beslut efter råd av mitt ombud, som menar att detta är en kostsam och osäker process även om jag i ökande omfattning är övertygad om att jag har rätt i sak.
    − Men som mitt ombud säger, det är skillnad på att ha rätt och att få rätt, säger Mats Fredén.

    Ridsports samlade rapportering om fallet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden