Hoppning
5 december 2018 12:33
Ridsportplus

Vill ha prövning av internationella banbyggare i Sverige

KritikBanorna på en nationell tävling i november ledde till många åsikter. Nu funderar hoppledningen på om det går att reglera vilka internationella banbyggare som ska få verka i Sverige. Ridsport har intervjuat bland andra Niklas Jonsson, kritisk mot den aktuella tävlingens banor, och kommittéordförande Jonas Holmberg som vill ha prövning av internationella banbyggare.

Vill ha prövning av internationella banbyggare i Sverige
Bilden är en arkivbild och inte tagen på den aktuella tävlingen. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”En direkt undermålig banbyggnation under ungdomarnas andra kval till Scandinavium. Inte värdigt en svensk tävling.”
    Så skrev Niklas Jonsson, tävlingsryttare och hästutbildare, i ett tillägg till sin senaste krönika i Ridsport.

    Kritiken kom efter tävlingarna på Grevagårdens Ryttarförening i november, då en internationell banbyggare byggde banorna.
    − Det fanns två problem med den här banbyggarens banor. Det ena var att han inte höll sig till det svenska regelverket, och det andra var att det var direkta fel på vissa distanser, förklarar Niklas Jonsson sina skarpa ord.

    Banbyggaren ändrade

    Han ger exempel på märkliga avstånd in i kombinationer, som inte stämde med några vanliga distanser, karaktärshinder som var första hindret på banan, och en trekombination som ledde till att det ena ekipaget efter det andra fick utbrytningar.
    − På varje bana fanns det ett eller två ställen som fick ryttarna att klia sig i huvudet och fråga sig hur de skulle rida där. Jag pratade med banbyggaren flera gånger och försökte vara konstruktiv, men det föll inte så väl ut. Vid ett par tillfällen fick vi i alla fall banbyggaren att ändra.

    Ridsport
    Niklas Jonsson, här på Manick i somras, ifrågasatte banorna på Grevagården. Foto: Roland Thunholm

    Inget i överdomarrapporten

    Ridsport har talat med andra som instämmer i Niklas Jonssons kritik, en kritik som även nådde Jan Stenberg, överdomare den aktuella helgen. Men det var inget han tog med i överdomarrapporten.

    − Banorna leder till många olika åsikter bland ryttarna, och många ryttare älskar den här banbyggarens banor. Den ryttare som fick kommentera banor och banförhållanden i överdomarraporten hade inga klagomål.
    − Men jag ska också säga att det inte är första gången banbyggaren får kritik. I fjol tog vi en diskussion med honom om unghästbanorna, och då vände han direkt och byggde nästan för lätt, säger Jan Stenberg.

    Positiva reaktioner

    Margareta Wetterberg är ordförande i arrangerande Grevagårdens Ryttarförening och hon känner till att det finns delade åsikter kring den aktuella banbyggaren.

    − Men till klubben har vi bara fått positiva reaktioner. De som rider på den här banbyggarens banor tycker att de är bra, annars skulle de inte komma, och vi hade fulla klasser. Men om det inte går så bra för en ryttare kan den ryttarens åsikt om banorna givetvis påverkas.
    − I Sverige är vi vana vid att det ska vara enkelt och inte ställas så höga krav. Den här banbyggaren ställer frågor som ryttarna får lösa, och det är inte alla svenska ryttare vana vid, säger Margareta Wetterberg.

    180205jonasholmbergrtwb
    Jonas Holmberg, ordförande i hoppkommittén och banbyggarnämnden, är öppen för att ta in banbyggare som tillför något. Foto: Roland Thunholm

    Prövas av kommittén

    Jonas Holmberg, ordförande i banbyggarnämnden och hoppkommittén, har också nåtts av kommentarer kring banbyggaren.

    − Jag har både fått negativa inspel och hört det som är bra. Som jag har förstått det är banbyggaren inte helt påläst på våra svenska regler, och bryr sig inte om en del som vi från banbyggarnämndens sida trycker hårt på.

    Vi vill heller inte ha ett förbud mot internationella banbyggare.

    Samtidigt har varken banbyggarnämnden eller hoppkommittén mandat att hindra en klubb som vill ta in en internationell banbyggare.
    − Vi kan försöka få arrangörsklubben att tänka om, men vi har i dag ingen möjlighet att förbjuda en arrangör att ta in en viss banbyggare, och vi vill heller inte ha ett förbud mot internationella banbyggare.

    Jonas Holmberg är öppen för att ta in banbyggare som tillför något, och då tänker han i första hand på de stora namnen internationellt, såsom Louis Konickx, som byggde EM i Göteborg.
    − Jag skulle vilja att varje gång en förening vill ha en internationell banbyggare, skulle detta prövas av sportavdelningen och hoppkommittén så att vi kan avgöra om de tillför sporten något eller inte, säger Jonas Holmberg.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden