Sport
11 december 2018 17:29
Ridsportplus

Huva som ska lugna hästen väcker frågetecken

Experter är skeptiskaNu börjar den dyka upp i ridsporten – huvan som enligt marknadsföringen ska lugna hästen. Fungerar den och kan den användas på tävling? Här berättar några experter mer och hoppryttare som har provat berättar vad de tycker.

Huva som ska lugna hästen väcker frågetecken
En huva som sägs ha både lugnande och smärtstillande effekt har börjat användas inom trav och ridsport. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2017 började en ny typ av hästhuva att dyka upp, först på travbanorna. Det är en tyghuva – där vissa sägs innehålla flytande titan – och den marknadsförs med att den har en lång rad positiva egenskaper.

    Genom infraröda strålar och negativa joner sägs huvan ge bättre blodcirkulation och förbättra energin, men också minska stress och skapa en lugnande effekt.

    I detalj.

    Stresshuvans påstådda effekter

    Enligt marknadsföringen av Fenwickhuvan skapar den infraröda strålar (FIR) och negativa joner, som kan ge följande effekter på kroppen:

    • Ökar H2O-hydrering som förbättrar blodcirkulationen och ökat syre i blodet ger mer energi.

    • Förbättrar ämnesomsättningen.

    • Hjälper kroppen att transportera bort giftiga ämnen.

    • Kan minska värk, smärta och styvhet och lindrar muskelspasmer.

    • Kan minska stress.

    • Inducerar alfa hjärnvågor och stabiliserar serotoninnivån som kan skapa en lugnande effekt.

    Det finns flera olika typer av stresshuvor, bland annat Fenwickhuvan, som säljs på flera ställen i Sverige, och en huva från tillverkaren Next Evolution, som säljs på Jägersro Hästshop i Malmö.
    − Det är ett speciellt tyg i huvan, och genom friktionen mot hästen skapas negativa joner som har en avslappnande effekt, säger Elke Frintner på Jägersro Hästshop.

    Individuell effekt

    Hon säger att effekten är högst individuell.
    − På en del hästar märker man skillnad när den haft huvan på sig i några timmar, medan andra hästar behöver ha huvan i ett par veckor. Vi rekommenderar att hästen har huvan på sig natten före tävling, liksom under tävlingsdagen.

    Agneta Sandberg St
    Agneta Sandberg.

    Under 2017 blev stresshuvorna en fråga som hamnade på Svensk Travsports bord.

    − Vi började få frågor om dessa huvor, och eftersom de påstods ha så stora effekter kontrollerade vi om de kunde tänkas strida mot något regelverk, säger Agneta Sandberg, djurskyddsspecialist på Svensk Travsport.

    − Användningen av de här huvorna skulle till exempel kunna få en karenstid inför tävling. Vi har undersökt saken och letat efter underlag, men inte hittat något som styrker att huvorna verkligen har någon effekt.

    Inom travet är huvorna därför tillåtna.

    ”En gråzon”

    Inom ridsporten vill veterinären och dopningsexperten Peter Kallings göra en annan bedömning.

    − Så länge de marknadsförs med att de har en lugnande effekt kan de inte användas på tävlingsdagen, säger han.

    Peter Kallings är också ordförande i Ridsportförbundets djurskyddsutskott och tycker att denna typ av utrustning är i gråzonen för vad som är tillåtet.
    − Jag är helt överens med Agneta Sandberg på Svensk Travsport om att de här huvorna inte har några dokumenterade effekter på häst.

    − Men eftersom huvorna marknadsförs med att de har en lugnande effekt är de inte tillåtna under tävling enligt Djurskyddslagens § 18, där det står att man inte får påverka prestation eller temperament under tävling. Om tillverkarna uppger att den dessutom lindrar smärta så blir det 96 timmars karenstid.

    Linda Heed_lg-3
    Fungerar den som utlovat eller ej? Foto: Lottapictures

    Peter Kallings är skeptisk till att huvorna på riktigt skulle lugna eller dämpa smärta.
    − Det finns många produkter ute på marknaden som lovar det ena eller andra, men det krävs studier just på häst för att visa att det stämmer. Samtidigt är det många som vill prova när de ser att några framstående ryttare använder en produkt.

    Det finns många produkter ute på marknaden som lovar det ena eller andra, men det krävs studier just på häst för att visa att det stämmer.

    − De flesta hästar fungerar väl annorlunda med en vanlig tyghuva, och då kan det lika gärna bero på huvan i sig, inte på några påstådda egenskaper i materialet.

    Så hur ska ryttarna göra med stresshuvorna, som påstås ha en lugnande effekt?
    − Så länge de marknadsförs med att de har en lugnande effekt får de inte användas på tävlingsdagen, säger Peter Kallings.

    Ett enda ord kan göra huvorna tillåtna

    • På de allra flesta ställen i marknadsföringen av stresshuvorna står det att huvorna kan ha en lugnande effekt, och att de kan minska smärta. Men här och var påstås att de faktiskt har dessa egenskaper.

    • Om de påståendena försvinner ur marknadsföringen blir det, utifrån vad som i dag är känt om stresshuvorna, tillåtet att använda dem under tävling i Svenska Ridsportsförbundets regi.

    Så tycker ryttare

    ”Hon har blivit mycket lugnare med huvan”

    En som provat huvan och tycker att den ger effekt är hoppryttaren Linda Heed:
    − Jag var jätteskeptisk, men den fungerar.

    Hoppryttaren Linda Heed, som Ingår i landslagets obs-trupp, trodde verkligen inte på att en huva kunde vara lösningen, men efter att ha åkt av en av sina hästar på sex tävlingar i rad var hon beredd att prova.

    − Hästen är otroligt mötesskygg, och jag fick låna en huva av Maria Gretzer. Hon sade att hon inte visste om den skulle hjälpa, men sedan jag började använda huvan har jag inte åkt av en enda gång, så nu vågar jag inte tävla utan huvan, säger Linda Heed.
    − Sedan kan jag förstås inte veta om det är huvan eller något annat som ligger bakom, och jag försöker hitta en logik bakom det hela, säger hon.

    Linda Heed_lg-4Linda Heed har använt huvan på en häst som är mycket mötesskygg, och säger att hästen har ändrat sitt beteende. Foto: Lottapictures

    Linda Heed har provat huvan även på en annan häst, som är väldigt het.
    − Där har jag inte märkt någon jätteskillnad, men jag har inte provat huvan under tävling med den hästen.

    Linda tävlade med huvan på en internationell tävling i Spanien i höstas, och fick frågor om huvan av en FEI-steward.
    − Jag fick klartecken att tävla med huvan, och jag får många frågor om vad det är för slags huva när jag är ute. Bland annat ville Ludo Philippaerts ha en sådan huva till några knepiga hästar han hade.

    ”Enkel att använda”

    Rebecca Hallberg Fischer, elev till Linda Heed, har också provat huvan på tre av sina hästar.
    − Jag märkte skillnad på två, båda ston. En är väldigt stressad på framhoppningen. Hon blir upprörd när det är trångt och mycket hästar. Nu har jag använt huvan de senaste fyra-fem tävlingarna och hon har varit hur lugn som helst.

    − Jag har också använt den hemma när vi har ridit ut. Förut har hon velat vända hem. Hon är fortfarande spänd men vill inte längre vända om.
    − Den andra hästen är tittig på tävlingar. Hon har blivit mycket lugnare med huvan och fått lättare att fokusera.

    Rebecca Hallberg Fischer tänker fortsätta använda huvan så länge hon märker en skillnad på hästarna.
    − Det är ju ett väldigt enkelt medel att använda.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden