Hästliv
15 december 2018 19:34
Ridsportplus

Experter om riskerna med att rida för snabbt efter förlossning

Tillbaka i sadelnTrenden de senaste åren har varit att många ryttare kommer upp i sadeln allt tidigare efter att ha fött barn. Ridsport har pratat om saken med några olika experter – läs här vad de säger om varför det är viktigt att vänta med att sitta upp tills det är rätt läge.

Experter om riskerna med att rida för snabbt efter förlossning
Många längtar upp i sadeln igen efter att den lilla har sett dagens ljus. Foto: Christoffer Edling

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att den som har ett kontorsjobb snabbt skulle kunna vara igång med arbetet igen efter en förlossning är inte så konstigt. Men för den som har ridning som sitt arbete eller sin stora hobby, skulle det kunna innebära en ökad risk för framfall, inkontinens och andra problem, på grund av att man sitter gränsle över hästen.

    Dessutom är ryttare vana vid att bita ihop och har kanske lätt för att sätta hästen i första hand och inte ta hänsyn till den egna kroppens signaler.

    Individuellt

    Fysioterapeuten Mia Fernando, Stockholm, har specialiserat sin verksamhet på gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär. Sedan sex år driver hon en blogg kring detta och i år har hon där bland annat tagit upp ridning och hur den nyförlösta ryttarens kropp kan påverkas av det.
    – Allting handlar om det individuella utgångsläget, säger hon. En hel och oskadd bäckenbotten som genomgått en vaginal förlossning har ändå sträckts ut 300 procent och är jättesvag och svajig.

    Miafernando
    Mia Fernando.

    – Har det också varit en större bristning är muskelstyrkan och uthålligheten ytterligare försämrad.

    – En kejsarsnittad kvinna har inte genomgått samma trauma mot bäckenbotten, men bara graviditeten i sig har töjt ut och försvagat. Det finns alltså skäl till att i olika utsträckning ta det lugnt med tung träning efter förlossning.

    Två faktorer

    Mia Fernando kan se två separata faktorer som kan ge problem vid ridning:

    Hårt tryck mot en öm mellangård, som att sitta i en sadel, kan dels göra jätteont och om det blir för långvarigt också minska blodgenomströmningen och bidra till en långsammare läkning. Det här gäller de första ”akuta” veckorna, kanske de första två månaderna.

    Det buktryck som skapas av ansträngningen gör att de flesta verkar må bra av att undvika hoppning de första månaderna. Kanske kan också lyft av sadel och annat tungt arbete kring hästen vara en sådan sak som ska undvikas.

    Rsport_5175
    Litet sällskap i stallet. Foto: Christoffer Edling

    Råd till ryttare som nyligen har fött barn

    • Undvik att sitta ner i trav tills bäckenbotten klarar av det utan urinläckage eller tyngdkänsla under/efteråt.
    • Sitt upp från en pall de första månaderna.
    • Håll bäckenet tippat så som du brukar, även om bål- och ryggmusklerna är svagare än vad de var innan.
    • Träna de muskler kring rumpa, höft, mage och rygg som skapar den hållning och uthållighet du behöver.

    ”Som ett maraton”

    Joakim Mossenberg, Stockholm, är en osteopat som arbetar med både hästar och människor. Så här säger han om ridning och förlossning:
    – Att föda barn kräver enligt forskning mer av kroppen än att springa ett maratonlopp. Hormonerna påverkar kvinnan såväl fysiskt som psykiskt.

    – De första sex till åtta veckorna är fyllda av händelser i kroppen. Denna period bör kvinnan ta det lugnt och återhämta sig för sin framtida roll och påfrestningar.

    Det tar sex veckor för livmodern att dra ihop sig och läka där moderkakan suttit. Under denna period kommer eftervärkar med blödningar som avtar, vilket är tecken på att allt är normalt.

    – Man kan utföra lätt träning som knipövningar för bäckenbottens muskler och lättare magcrunch-träning för att stimulera de raka bukmusklerna att dra ihop sig. Träna den djupgående transversa magmuskeln för att återgå till normal bålstabilitet och kroppshållning – det är viktigt för en god sits och balans i sadeln.

    – Även andningsövningar som involverar diafragmamuskeln stimulerar både andningsorganen och kroppens cirkulationssystem – lymfflödet och det venösa blodomloppet.

    Flera orsaker

    Det finns flera orsaker till att en nyförlöst kvinna inte ska utsätta sig för hård träning som ett normalt gympass, löpning eller ridsport.

    Joakim M
    Joakim Mossenberg.

    – Livmodern har inte läkt, vilket ger risk för infektion och blödning. Kroppens bindväv (fascia) och muskulatur har inte återfått sin förmåga att stabilisera och stödja kroppshållningen mot så hög påfrestning som ridsport innebär.

    Joakim Mossenberg kan se flera framtida problem med att rida för tidigt: ökad risk för ryggsmärtor, för kroniska smärtsymtom i rörelseapparaten och för inkontinens.

    – Om kejsarsnitt har utförts ska man veta att detta är en stor och omfattande bukoperation som kräver minst nio veckors lugn och ro. Rådfråga alltid kirurg och rehabteam innan du sitter upp i sadeln igen.
    – Mitt generella råd är: njut av att bli mamma, hästen väntar alltid på dig!

    En stor prestation

    En som inte heller tycker att tidig tävlingsridning är något att sträva efter är professor Kerstin Uvnäs Moberg. Hon tycker tvärtom att många kvinnor blivit vilseförda och har lurats att anpassa sig till männens måttstock.
    – Den verkliga prestationen består i att ha skapat och fött fram ett barn, säger hon bestämt.

    Det är viktigt att de lyssnar på sin inre röst och inte känner ett tryck utifrån att börja tävla snabbt igen

    – Det finns biologiska system som det inte går att köra över, det ingår i amningsprocessen att man blir passivt lugn för att knyta an till barnet.
    – Ju mer tid den nyblivna mamman kan sätta av till att umgås med barnet i lugn och ro under de första veckorna, gärna de första två månaderna, desto starkare blir bindningen med barnet och det har både mamman och barnet igen senare i livet.

    Professor Uvnäs Moberg vill gärna stötta dem som inte längtar upp på hästryggen direkt efter att ha fött barn.
    – Det är viktigt att de lyssnar på sin inre röst och inte känner ett tryck utifrån att börja tävla snabbt igen.

    – Vi behöver återinföra värdet av moderskapet, det är viktigt för hela samhället. Det finns forskning som visar att utmattningssjukdomar ofta debuterar inom ett år efter andra barnets födelse och att det kan kopplas till barnafödande och dubbelarbete.
    – Luras inte att tro att det bara är att fortsätta som vanligt efter att barnet är fött. Det är det inte, det har naturen sett till.

    Så här gjorde vi

    efter födseln

    Lisa Maria Norlander_dsc3385Lisa-Maria  Norlander. Bor i Kolmården. Examinerad unghästutbildare. Fick en dotter för snart två år sedan.

    – Jag testade att rida lite efter några veckor, men det gjorde ganska ont. Då hade jag inte ridit på ett halvår, eftersom jag hade slutat rida i mitten av graviditeten. I och med det tappade jag mycket muskler.

    – Sedan tog jag mig successivt in i det och kände efter vad som funkade. Efter två månader smög jag i gång mer på allvar och det gick jättebra.

    – Det kändes bra att vara tillbaka i sadel, jag blev glad av det och det var inspirerande.

    Lisa-Maria Norlander frågade inte någon läkare eller barnmorska till råds innan hon började rida igen.
    – Man får känna efter vad som funkar för en själv, lyssna på kroppen helt enkelt. De första gångerna kändes det som om hela livmodern skulle åka ut, men man får ta det lugnt i början.

    Josefina Gunnarsson 2

    Josefina Gunnarsson. Bor i Brantestad, Vimmerby. Unghästutbildare med runt tolv hästar i träning. Fick en dotter för 2,5 år sedan.

    – Jag valde kejsarsnitt för jag visste att många fått problem efter vaginal förlossning. Jag satt upp första gången ungefär två veckor efteråt och gjorde min första tävlingsstart en månad senare.

    – Det var många som ifrågasatte om jag skulle rida, men jag pratade med min läkare och han sade att jag skulle känna om det inte fungerade.
    – Lite ont gjorde det väl i början, men som ryttare är man van att kämpa på ändå.

    Josefina Gunnarsson fick hjälp av sin sambo, mamma och lillasyster att pussla samman vardagen.

    – I början bar jag inte vattenhinkar utan bad om hjälp med sådant, även om det tog emot att inte klara allt själv. Jag ville hellre kunna rida, så jag försökte välja bort annat som kanske inte var bra för kroppen.

    – Jag kan inte säga att jag har fått en annan inställning sedan jag fått barn, att jag är ängslig eller så. Tvärtom är det så att när jag väl sitter i sadeln, så sitter allt i ryggmärgen, då rider jag bara på.

    Fakta.

    Reglerna för världsrankningen gjordes om

    Att ridning inte sker på lika villkor för män och kvinnor visar det faktum att det tog ända fram till 2010 och en protest från kvinnliga ryttare, innan det gjordes en översyn av poängberäkningen i världsrankningen. Tidigare miste en ryttare som var borta från tävling under graviditet/föräldraledighet alla sina intjänade poäng.

    Från och med april 2010 får de behålla 50 procent av sina poäng om de är borta från nationella och internationella tävlingar under minst sex månader och som mest 12 månader.

    Experterna

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 16/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden