Hoppning
28 januari 2019 12:31
Ridsportplus

Nytt i Nations Cup – Ankarcrona berättar om planen

Viktiga planerNations Cup i hoppning bjuder på en hel del nyheter och det svenska laget hoppar sin första deltävling först under midsommarhelgen.
– Jag hade önskat att få inleda i franska La Baule i mitten av maj, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona och berättar mer om arbetet för att svenskarna ska få rida på fler tävlingar.

Nytt i Nations Cup – Ankarcrona berättar om planen
Det svenska laget blev trea i Nations Cup i Falsterbo 2018 efter en spännande omhoppning. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För förbundskapten Henrik Ankarcrona är Nations Cup-tävlingar väldigt viktiga i förberedelserna inför mästerskap. Att antalet deltävlingar i år minskas till fyra är därför ett litet avbräck.
    – Jag ser helst att vi hade kunnat rida fler, men vi har i alla fall fått en inbjudan till Aachens nationshoppning, och det känns bra, förklarar Henrik.

    Sveriges Nations Cup-säsong inleds inte förrän i midsommarhelgen, när nederländska Geesteren arrangerar en omgång. I normala fall är det Rotterdam som har Nations Cup-tävlingar vid midsommartid, men eftersom EM rids där i slutet av augusti gör Geesteren debut som NC-arrangör.

    Önskade La Baule

    – Jag hade önskat att få inleda i franska La Baule, i mitten av maj, men eftersom lagen får välja vilka omgångar de ska rida i den ordning de placerade sig förra säsongen så fick vi ingen plats där, förklarar Henrik Ankarcrona.

    Sverige rider nu de fyra sista deltävlingarna i årets serie, förutom Geesteren är det Falsterbo, Hickstead och Dublin.
    – Det är fyra bra tävlingar så det ska bli roligt att få rida där, menar Henrik.

    Henrik Ankarcrona Fj-7677(1)
    Förbundskapten Henrik Ankarcrona ska åter lotsa det svenska laget genom högsta ligan i Nations Cup. Arkivbild: Fredrik Jonsving

    Hård konkurrens

    I år är det bara sju arrangörer av Nations Cup-deltävlingar i den högsta ligan, division I. Förra året var det åtta. Och Henrik konstaterar att Nations Cup är utsatt för hård konkurrens.

    – Vi värnar mycket om Nations Cup, men det är en produkt som behöver utvecklas. Det förs mycket dialoger om hur tävlingen ska utvecklas. Här är det viktigt att FEI spelar sin roll och stöttar arrangörerna utan att bestämma för mycket – för utan arrangörer så blir det inga tävlingar, konstaterar Henrik.

    Själv har han många idéer om Nations Cup-tävlingarna, men vill i dagsläget inte precisera dem utan konstaterar att diskussionerna pågår.

    Henrik jobbar också mycket för att få inbjudningar till andra Nations Cup-tävlingar för att kunna ge så många som möjligt av sina ryttare chansen att rida på de stora tävlingarna. Förra året fick Sverige – förutom starterna i division I – även rida i Rom, Lissabon, Gijon, Drammen och Uggerhalne i Danmark.

    Sedan hoppas jag förstås på att vi även i år får rida i Danmark och Norge, och kanske på några fler platser

    Aachen spikat

    I år är det redan klart att det svenska laget får rida i Aachen, något man inte har gjort på många år. Nations Cup-tävlingen i Aachen ingår inte i Division I eftersom tävlingen är en del av Rolex Grand Slam, och då går det inte att ha en deltävling i Nations Cup som sponsras av Longines.

    Men tävlingen räknas ändå som en av de mest prestigefyllda NC-klasserna under året, och blir en bra värdemätare för Sverige inför kommande EM.
    – Sedan hoppas jag förstås på att vi även i år får rida i Danmark och Norge, och kanske på några fler platser. Men det blir inte klart förrän de öppnar sina inbjudningar och vi tackar ja, konstaterar Henrik

    Ridsport
    Goda lagkamrater. Malin Baryard Johnsson och Douglas Lindelöw red i NC-laget i Falsterbo 2018 och visade upp sina bästa moves även utanför banan. Foto: Roland Thunholm

    Tiden avgör

    Precis som tidigare rids Nations Cup-tävlingen i två omgångar över exakt likadana banor. De tre bästa resultaten räknas och är det två eller fler lag på minsta antal fel blir det omhoppning om segern – med endast en ryttare från varje lag.

    En nyhet är däremot att det inte kommer att bli delade placeringar längre. Tidigare hamnade lag med samma antal fel på samma plats. Från och med i år skiljs lagen med samma antal fel genom de tre bästa ryttarnas tid i andra omgången. Är tiden också lika blir det däremot delad placering.

    De sju bästa lagen, av tio, kommer att få rida final i Barcelona första helgen i oktober.
    – Självklart hoppas vi få rida i finalen i år igen. Det är väldigt värdefullt att försöka ta sig dit, avslutar förbundskapten Ankarcrona.

    Fakta

    Nations Cup division I i hoppning 2019

    Nations Cup-deltävlingar, Division I:

    • Omgång 1, La Baule, Frankrike, 19 maj
    • Omgång 2, St Gallen, Schweiz, 2 juni
    • Omgång 3, Sopot, Polen, 16 juni
    • Omgång 4, Geesteren, Nederländerna, 23 juni (Sverige med)
    • Omgång 5, Falsterbo, Sverige, 14 juli (Sverige med)
    • Omgång 6, Hickstead, Storbritannien, 28 juli (Sverige med)
    • Omgång 7, Dublin, Irland, 11 augusti (Sverige med)
    • Final, Barcelona, Spanien, 3-6 oktober

    Följande tio lag deltar i Division I 2019:
    Belgien, Irland, Schweiz, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Italien, Österrike

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden