Sport
11 februari 2019 20:53
Ridsportplus

Jennies tips för den som vill tävla utomlands

Börja rättAllt fler hoppryttare väljer att starta säsongen utomlands. Men, det är mycket att tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt. Jennie Juhlin Lundström, som bland annat har rest fyra gånger till vårvärmen i Arezzo, delar med sig av sina bästa tips och tycker att alla, inte bara svårklassryttare, som får chansen att tävla utomlands ska ta den.

Jennies tips för den som vill tävla utomlands
”Får man möjlighet att åka utomlands och tävla ska man ta den”. Det säger Jennie Juhlin Lundström, här på stoet Clara Faut, som hittills har rest fyra gånger till Arezzo för att tävla. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Italienska Arezzo, spanska Sunshine Tour och MET Oliva samt portugisiska Vilamoura är bara några av de tävlingsplatser som erbjuder flerveckorstourer med tävlingar från riktigt låga klasser upp till 3- och 4-stjärniga klasser med rankningspoäng. Det här gör att ryttarna kan ta med sig allt från unghästar till sina etablerade stjärnhästar till tävlingsplatsen.

    Jennie Juhlin Lundström har under flera år valt att åka till Arezzo med sina hästar. Hon tycker att det finns många fördelar med att göra en så lång resa.
    – Att tävla utomlands är väldigt utvecklande, för mig som ryttare, för mina hästar och för mitt team. Man lär sig så mycket på varje resa man gör och lär också känna hästarna bättre och hur de fungerar tillsammans med mig, förklarar Jennie.

    Är det stor skillnad jämfört med svenska tävlingar?
    – Det tycker jag. Ofta är det mycket svårare utomlands, även om man inte tror det. Som regel är arenorna större, hindren lite mer spektakulära och banorna längre. Det ger hästarna bra erfarenhet, men det kan vara bra att tänka på att kanske börja lite lägre än vad man rider hemma för att inte ha för bråttom och ge dem en bra upplevelse.

    Det ger hästarna bra erfarenhet, men det kan vara bra att tänka på att kanske börja lite lägre än vad man rider hemma för att inte ha för bråttom och ge dem en bra upplevelse.

    Är det bara svårklassryttare som har glädje av att åka utomlands?
    – Absolut inte. Det är väldigt lärorikt att vara utomlands och tävla. Man kan få se väldigt mycket bra ridning, vilket alltid är inspirerande. Ofta är det någon eller några väldigt högt rankade ryttare som är på plats för att matcha i gång lite yngre hästar och det är förstås roligt att ha möjlighet att rida tillsammans med dem och se hur de rider sina hästar. Får man möjlighet att åka utomlands och tävla ska man ta den, man lär sig mycket även om man rider en lägre tour.

    Ridsport
    Jennie ser till att ha koll på läget. ”Minst en månad före börjar jag titta på vad som eventuellt måste beställas till resan i form av utrustning, foder och så vidare”, säger hon. Foto: Roland Thunholm

    Hur bestämmer du vilka tävlingar du vill åka till?
    – Jag lyssnar mycket på andra och frågar hur de har upplevt tävlingarna. Sedan kollar jag förstås FEI:s kalender för att se vilka tävlingar som finns och vilka som passar mina hästar i klasser, tid och upplägg. Jag har varit fyra gånger i Arezzo och det är bra tävlingar som passar mina hästar med flera olika banor och tourer.

    När börjar du planera för en så lång resa?
    – Minst en månad före börjar jag titta på vad som eventuellt måste beställas till resan i form av utrustning, foder och så vidare. Jag brukar göra upp ordentliga listor så att jag är säker på att få med mig allt.

    – När jag sedan har fått klartecken att jag har boxar och är anmäld till tävlingen planerar jag vilken väg jag ska åka och var jag ska stanna. Här är det bra med kontakter. Men har man inte varit ute tidigare finns det tips på till exempel Ridsportförbundets webb. Annars är det bra att fråga andra ryttare som har varit ute och rest tidigare. Ett tips är att det nästan alltid finns platser på trav- och galoppbanor.

    Jennie påminner om viktiga saker att hålla koll på:

    Före avresan
    • Boka veterinär. Hälsointyget får inte vara äldre än 48 timmar vid lastning.

    •Ha alla papper i ordning, som transportörstillstånd, kompetensbevis, yrkeskompetensbevis. (se jordbruksverket.se).

    •Hästarna måste ha giltiga FEI-pass, vara korrekt vaccinerade och du själv ska ha internationell licens. (se ridsport.se).

    Under tävling
    • När veterinärbesiktning är. Det är ny veterinärbesiktning för varje tävlingsvecka.

    • När du måste anmäla till nästa dags klasser, och hur du anmäler. Finns olika system på olika platser.

    • Vilken bana du ska tävla på, vilken framhoppning som tillhör den och hur många som får vara där.

    I detalj.

    Fem saker att tänka på under resan

    • Placera hästarna så att alla trivs, de kommer att kunna nosa på varandra så ha inga bråkstakar tillsammans. Det gäller att minimera risken för bråk. Kolla hur de verkar trivas när du åker på dagstävlingar hemma.
    • Se till att hästarna får mycket vatten, så mycket som det är möjligt. Har de svårt att dricka får du försöka ge dem väldigt blöt mash eller liknande så att de får i sig vätska.
    • Håll koll på att hästarna inte svettas under färd. Blir de för varma måste du öppna mer fönster eller byta täcken när det är möjligt. Kolla också att de kissar och bajsar ordentligt.
    • Byt täcken när du kommer fram till nattplatsen och lastar ur hästarna. Kolla att de ser bra ut i kroppen och nyp gärna i huden för att vara säker på att de inte är lite uttorkade.
    • Gå minst 30 minuter med hästarna när de lastas ur inför nattuppehållet. Kolla dem sedan igen efter en dryg timme och se att de fortfarande verkar pigga och alerta.

    Några saker…
    …som Jennie Juhlin Lundström alltid har med på långresor:

    • Kniv

    • Tejp

    • Longerlina

    • Buntband

    • Hovslagargrejer

    • Extra boots och benskydd

    • Extra grimmor och grimskaft.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden