Avelsnyheter
24 februari 2019 15:04
Ridsportplus

Ida åker 120 mil för att visa hingst på bruksprovet

SWB:s bruksprovFrån djup snö i hagarna och ridning i 32 graders kyla tar sig Ida Hellström och Bordeaux hela vägen till Flyinge. Årets nordligaste bruksprovshingst åker från Åsele i Västerbotten, och för Ridsport berättar Ida om för- och nackdelarna med att träna fram en norrländsk dressyrhingst.

Ida åker 120 mil för att visa hingst på bruksprovet
Ida Hellström reser 120 mil tillsammans med Bon Coeur-sonen Bordeaux vid årets bruksprov. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets nordligaste deltagare vid SWB:s bruksprov är 3-årige dressyrhingsten Bordeaux (HANN e Bon Coeur u Lara Croft e Locksley II, uppf Frank Martens-Bruns, äg Hanna Morrison). Tillsammans med Ida Hellström reser han från snötäckta vidder i Västerbotten till ett vårspirande landskap i Skåne – en tripp på drygt 120 mil, enkel väg.
    – Det känns ärofyllt och kul att ha fått det här uppdraget, berättar Ida Hellström för Ridsport om den spännande resan.

    Bordeaux kallas till vardags för Bon Bon, och han är redan hunnit avverka tre länder trots sina unga år. Han är född i Tyskland, men såldes som föl till Storbritannien. Där fastnade svenska Hanna Morrison för honom, och hon tog med honom hem till Robertsfors som ligger i Västerbotten mellan Umeå och Skellefteå.

    Hengste Ekki Wahlers
    Bon Bons pappa Bon Coeur kommer också visas på bruksprovet. Foto: Kiki Beelitz

    Pappa till Bon Bon är Benetton Dream-sonen Bon Coeur, som sedan förra året är stationerad på Lövsta Stuteri. Bon Bon kommer ur den idag 7-åriga hingstens första årgång, och han är idag en av fem SWB-registrerade avkommor till den tyska premiehingsten. Fler lär det bli – 73 ston seminerades med Bon Coeur förra året (läs mer om Bon Coeur här), och hingsten kommer även han att visas vid årets bruksprov.
    – Det är en spännande stam, även mödernet är spännande med Sandro Hit som morfar.

    Bruksprovspremiär för Ida

    Ida har tidigare arbetat som beridare på Blue Hors i Danmark, men sedan flera år tillbaka driver Ida sin egen utbildnings- och tävlingsverksamhet med dressyrhästar hemma i Åsele. Med stor framgång – Ida ingick bland annat i dressyrlaget som tog SM-guld 2014. Hon tar också några föl per år och har stor erfarenhet av unghästar, men hon har tidigare inte tränat fram en hingst till något bruksprov.
    – Nej, jag tycker inte jag haft någon av mina som varit tillräckligt bra, utan jag brukar kastrera dem vid två års ålder, säger Ida.

    190221bordeaux3181120rt
    Ida visade Bon Bon vid den rådgivande bedömningen på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

    Bruksprovsprojektet startade i höstas när Ida fick frågan om hon kunde tänka sig att träna Bon Bon inför den rådgivande bedömningen på Strömsholm. Bon Bon kom till Ida i slutet av oktober och sedan dess har han blivit kvar – vid den rådgivande bedömningar var Bon Bon nämligen en av de åtta hingstar på 32 anmälda som fick rekommendationen att visas fram på bruksrovet (läs mer om den rådgivande bedömningen här).

    Här fick nu Ida bryta lite mot sina egna principer när det gällde inridningen – sedan Ida fått barn lämnar hon numera bort själva inridningen till andra. Det kunde hon inte göra med Bon Bon.
    – Det är inte lika enkelt att skicka iväg en hingst på inridning så jag fick offra mig lite den här gången, säger Ida med ett skratt.
    – Men det har inte varit några problem, han har varit helt okomplicerad och snäll hela vägen och har gjort allt rätt.
    – Han har ett bra arbetshuvud, är mjuk i kroppen, smart och lättlärd – det är en tänkande häst som bjuder på en fin känsla, berömmer Ida.

    En och annan tå och något lillfinger har fått lida

    Välberesta och lättlastade hästar i Norrland

    Tillsammans med ägaren Hanna Morrison startade Ida och Bon Bon den långa resan redan i torsdags. Första stoppet blev Stockholm, där sällskapet stannat några dagar för finputsning hos Idas tränare Katarina Gustafsson. Ankomsten till Flyinge planeras till lördagen. Bon Bon är trots sina unga år välberest, så Ida är inte orolig för den långa resan.
    – Han är duktig på att åka och vi har varit flera gånger och tränat i Umeå för att han ska få uppleva ett nytt ridhus.
    – Det är en fördel med att bo i Norrland, man får beresta och lättlastade hästar och man kan dessutom unna sig själv en fin bil, säger Ida.

    Andra fördelar med det norrländska klimatet är att det finns stora ytor, och att hästarna bjuds på mycket varierad träning i den djupa snön.
    – Hästarna är ute mycket i sina stora hagar även när det är hård vinter, och det ger sunda hästar.

    Bordeaux (HANN e Bon Coeur u Lara Croft e Locksley II, uppf Frank Martens-Bruns, äg Hanna Morrison).
    För att hinna med träningen fram till bruksprovet har Ida ridit Bon Bon i det oisolerade ridhuset i ner till -32 graders kyla. Foto: Privat

    För att få Bon Bon klar till bruksprovet har Ida fått träna Bon Bon i ridhuset oavsett temperatur ute. I början satte hon -18 grader som köldgräns för träningen, men allt eftersom temperaturen sjunkit har Ida även fått sänka sin köldgräns. Den här vintern har Ida tränat i ner till -32 graders kyla.
    – Jag har fått bita ihop, det har ju ändå varit en kort tid. Jag har klätt på mig lager på lager och mer eller mindre sett ut som en igloo med skoterhandskar när jag rider.
    – Men det har inte fungerat tidsmässigt att ställa in, det har behövt funka. Men visst, en och annan tå och något lillfinger har fått lida, erkänner Ida.

    Bordeaux (HANN e Bon Coeur u Lara Croft e Locksley II, uppf Frank Martens-Bruns, äg Hanna Morrison).
    Så här ser Bon Bon ut i helfigur. Foto: Privat

    Samtidigt som vinterklimatet bjuder på fördelar som mestadels sunda och friska hästar finns det också en nackdel – kylan och mörkret gör att unghästarna ofta växer lite långsammare under vintern, för att sedan explodera i tillväxtfas när ljuset och värmen kommer.
    – Ja, Bon Bon är ju lite i en växtperiod just nu, men det är inget vi kan styra över, säger Ida, som ändå tycker att hon och Bon Bon har tränat under samma förutsättningar som alla andra bruksprovsdeltagare.

    Finns fördomar mot Norrland

    Den största nackdelen som Ida upplever att hon möts av är annars fördomar.
    – Jag upplever att det finns en hel del fördomar mot Norrland. Övriga Sverige räknar inte med att det kan komma bra ekipage eller bra tränare härifrån.
    – För 20 år sedan låg häst-Norrland mycket efter, men så är det inte nu. Se på vårt SM-guld, på Wilma Marklunds SM-guld och på familjen Bergåkras framgångar.
    – Jag tror övriga Sverige måste börja acceptera att Norrland vill vara med, och kanske kan man till och med lägga bruksprovet någon annanstans, som Strömsholm?
    – Det är lite tråkigt att allt måste vara allra längst ner, varje gång, tycker Ida.

    För 20 år sedan låg häst-Norrland mycket efter, men så är det inte nu.

    Totalt tar projektet med bruksprovet och resorna ungefär två veckor – lite beroende på hur det går för Bon Bon och när de får åka hem. Men Ida ser bara positivt på hela äventyret.
    – Jag ser det lite som semester, säger hon.
    Ida ska rida och löshoppa Bon Bon under bruksprovet, däremot ska hon inte visa honom vid hand. Den uppgiften kommer ägaren arbetskamrat Jeremias Wedin att utföra, och han flyger ner till Flyinge vid ett senare tillfälle.
    – Ja, det är en fördel att Jeremias som har längre ben än jag visar honom vid hand, säger Ida.

    Hänger glatt på norrlandsprojekt

    Vad som händer om Bon Bon går hela vägen och blir godkänd vet inte Ida ännu, men troligen utvecklas samarbetet med ägaren Hanna Morrison ännu mer. Kanske blir det till och med så att de öppnar en ny seminstation i Västerbotten.
    – Idag är Lövsta vår närmaste seminstation med egna ridhästhingstar uppstallade, och jag hänger ju glatt på alla som vill satsa på något i hästväg i Norrland, säger Ida.

    Fakta

    Fakta: Ida Hellström, Åsele

    Ålder: 34 år

    Familj: Sambo Nicolai och döttrarna Liv 6 år, och Sigrid 3 år.

    Sysselsättning: Driver Stall Söråsele AB.

    Tidigare sysselsättning: Har jobbat hos bland annat Pether Markne & Per Sandgaard, samt på Blue Hors i Danmark.

    Främsta merit: Lag SM-guld i dressyr 2014.

    Framtidsmål: Att föda upp fina hästar som jag får utbilda och tävla, förhoppningsvis hela vägen till Grand Prix.

    Visar på bruksprovet: Bordeaux (HANN e Bon Coeur u Lara Croft e Locksley II, uppf Frank Martens-Bruns, äg Hanna Morrison)

    Förhoppningar på bruksprovet: Jag hoppas såklart att jag kan visa honom på bästa sätt och att han blir godkänd.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden