Träningstips
26 februari 2019 17:08
Ridsportplus

Therese Nilshagen tipsar: Lär in piruetten ett steg i taget

En lyckad piruett kräver både styrka, kondition och bärighet av hästen. Dessutom krävs det att du som ryttare är tillräckligt koordinerad i dina hjälper. Therese Nilshagen lär in momentet ett steg i taget – då orkar både häst och ryttare hela vägen.

Therese Nilshagen tipsar: Lär in piruetten ett steg i taget
Helena Reje och Hirtenlife (f 2010, e Sir Donnerhall-Dormello uppf. Herman Boeve/Stoeterij Veldhoek, äg stall Reje AB) under en clinic med Therese i spetsen. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar är väldigt ambitiösa och vill trots allt göra rätt, även när de inte kan menar Therese Nilshagen.

    – Jag är övertygad om att alla hästar vill göra rätt. Det finns inga hästar som står i stallet och funderar på hur de ska förstöra lördagen för matte. De vill vara till lags, konstaterar hon och menar att om hästen gör fel så handlar det allra oftast om att vi som ryttare varit otydliga eller inte förberett den tillräckligt för uppgiften.

    Att stärka hästen tillräckligt för att klara en piruett tar tid och tålamod. Therese har en långsiktig plan för alla sina hästar och är noga med att inte överjobba dem till vardags. Hon rider sällan länge utan föredrar korta effektiva pass.
    –  Alla hästar är såklart olika men jag upplever att mindre ofta är mer, förklarar hon och fortsätter:
    –  Jag sitter sällan och rider dressyr en timme. Jag värmer upp, koncentrerar mig på att träna ett par rörelser och sen är jag nöjd.

    Jag värmer upp, koncentrerar mig på att träna ett par rörelser och sen är jag nöjd.

    När det är dags att lära in piruetterna tycker sig Therese ofta se ryttare som går lite för fort fram och försöker göra för mycket på en gång. Hon menar att det är en vanlig miss att bli för ivrig och att vi istället måste rida fram piruetten, ett steg i taget, om vi vill göra rörelsen med kvalitet.

    – Jag går inte in i en piruett och hoppas på det bästa utan jag jobbar mig dit steg för steg, förklarar hon. Piruetten är en väldigt samlande rörelse som kräver mycket av hela ekipaget. Är hästen inte stark nog för uppgiften så kommer den inte klara av att vända runt på ett bra sätt. Resultatet blir ofta en häst som slänger sig runt.

    Ridsport, Ullevi Dag 4
    Therese Nilshagen är ofta i hetluften. Här med Lussan Nathhorst på EM 2017 i Göteborg där Therese var med i bronslaget. Foto: Roland Thunholm

    Gör så här:

    Genom att förbereda hästen ordentligt och lära in piruetten stegvis får Therese starka bäriga hästar som orkar hela vägen runt.

    Steg 1:
    Kontrollera galoppen. Rid in på kvartslinjen och samla hästen. Växla mellan att samla upp och rida fram och var glad för minsta reaktion du får från hästens sida. Kom ihåg att berömma, ofta! Se till så att du kan rida i en riktigt samlad galopp här. Du ska nästan kunna galoppera på stället med en häst som känns lätt i handen, den får aldrig bli hängande i tygeln. När det här fungerar vet du att du har kontroll på galoppen.

    Steg 2:
    När du kan minska och galoppera (nästan) på stället och känner att du också kan öka galoppen igen utan att tappa kontakten med hästen så är det dags att börja vända. Samla hästen så mycket du bara kan och vänd. Nöj dig med ett steg åt sidan innan du galopperar rakt fram igen.

    Steg 3:
    Rid in som på en stor 20m volt men istället för en volt rider du som på ett fyrkantsspår. Rakställ på alla fyra sidor och i hörnen gör du dina vändningar. Tänk dig att det blir en kvartspiruett med två stegs vändning i varje hörn.
    –  Det här är nästan svårare än att rida en hel piruett för som ryttare måste du kontrollera att hästen verkligen går ut och rakt fram efter två steg.

    Fakta

    TÄNK PÅ DET HÄR

    • Gör träningen okomplicerad. Det enda du ska göra är att vända framdelen på hästen, det låter väl inte så svårt?
    • Ha lite is i magen och låt träningen ta tid.
    • Titta på hur hästen galopperar. Har den en bra hållning, är den på bakdelen och lyssnar den på framåtdrivande och förhållande hjälper? i Lek med tempot oavsett vilken nivå du rider på. Alla måste inte jobba för att rida en piruett men alla vill vi ha uppmärksamma hästar som lyssnar på våra hjälper!
    • Din häst måste vara stark nog för att kunna göra hela piruetter, då får du kvalitet i rörelsen.
    • Rid aldrig hästen tills den blir helt slut utan nöj dig medan den har energi kvar.

    Det här trimmar du extra i arbetet med piruetter:
    Övningarna tränar styrka, kondition och bärighet hos hästen, men också ryttarens koordination.

    Vad har Therese Nilshagen, Fredrik Jönsson och Anna Hassö gemensamt? Jo, alla tre brinner för hållbarhet och höll clinic i Linköping. Häng med och ta del av proffsens tips – läs reportaget här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden