Avelsnyheter
1 mars 2019 19:55
Ridsportplus

Så hanteras smittskyddet under bruksprovet

Bruksprovet Skyltar överallt, ständiga utrop i högtalarna om vad som görs för att förhindra smittspridning, besiktning av hingstarna före urlastning och virkonbad i stallarna. Flyinge har laddat för att bruksprovet inte ska bli någon smitthärd för det fruktade EHV-viruset. "Vi har gjort precis allt vi kan," säger Ellinor Nyqvist, stallchef vid bruksprovet.

Så hanteras smittskyddet under bruksprovet
Ellinor Nyqvist är stallchef under bruksprovet och har arbetat intensivt med smittskyddet. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det ser ganska avslappnat och mysigt ut där Jessica Westerblad och Tove Edvardsson sitter på en torvbal utanför Hingststallet.

    Men de har ett viktigt uppdrag.
    – Vi ska se till att inga obehöriga kommer in i stallet, säger Jessica Westerblad och kisar lite mot vårsolen som lyser stark över de klassiska, gula stallarna.

    De flesta tycker det är bra, men några som hade väldigt fina skor har klagat lite. Stallchef Ellinor Nyqvist om reaktioner på virkonbadet i stallarna.

    Den fruktade neurologiska varianten av EHV-1 har spridits i Sverige på senare tid och detta har fått bruksprovsarrangören att vidta flera åtgärder för att förhindra att smittbärare kommer till Flyinge.

    Stallvakternas uppgift är alltså extra viktig ur smittskyddsynpunkt – obehöriga kan föra med sig smitta in i stallet.

    Jessica Westerblad och Tove Edvardsson påminner därför också alla som går ut och in i stallet att gå genom karet med virkonlösning och sprita händerna, det sitter anslag som manar till försiktighet och olika besöksförbud uppe på hela anläggningen och speakern upprepar regelbundet budskapet: På grund av det rådande smittloäget är stallar och framridning stängda.

    Virkonbad och handspritning

    – Virkonbad och handspritning har vi inte haft tidigare. Det är nytt just med tanke på smittoläget, säger Ellinor Nyqvist som är stallchef under bruksprovet.
    – De flesta tycker det är bra, men några som hade väldigt fina skor har klagat lite.

    Stalletflyinge
    Hingststallet på Flyinge där en del av hingstarna som deltar på årets bruksprov står. Längst ner i vänstra hörnet står vikronbaljan där besökare får desinficera sina skor. Foto: Annelie Frank
    Stallvakter
    Stallvakterna Jessica Westerblad och Tove Edvardsson har många viktiga uppgifter under bruksprovet. Foto: Annelie Frank
    Parmarstall
    I de här pärmarna finns listor där det antecknas när hingstarna lämnar och kommer tillbaka till stallet. Foto: Annelie Frank
    Carolined1
    Caroline Darcourt från Lövsta Stuteri tycker det är bra med alla försiktighetsåtgärder vid bruksprovet. ”Jag vill tro att alla är lika försiktiga som vi är,” säger hon. Foto: Annelie Frank

    Stallarna rengjordes och desinficerades noga innan bruksprovet och under bruksprovsveckan håller ansvarig veterinär koll på hästarna, precis som teamen kring hingstarna.

    Utanför stallarna finns det också pärmar med listor där stallvakterna noterar om och när någon av bruksprovshingstarna lämnar stallet. Och när de kommer tillbaka. Det har i och för sig inte så mycket med smittskyddet att göra utan handlar mer om en dokumentation om något otillbörligt skulle dyka upp.

    Kontrolleras av veterinär

    Ellinor Nyqvist berättar också att ingen häst har fått lastas av förrän de har kontrollerats av veterinär.
    – Vi har gjort allt vi har kunnat för att förhindra smittspridning, säger hon.

    Lövsta Stuteris beridare Caroline Darcourt som är på Flyinge med två hingstar håller med och tycker att arrangören har hanterat situationen under rådande smittoläge på ett bra sätt.

    – Vi fick tempa hästarna morgon och kväll fem dagar före resan hit och ta med oss templistorna hit och visa upp dem, säger hon.
    – Och innan vi lastade ut när vi kom var det en veterinär som undersökte hästarna.
    – Jag tycker det är bra. Och jag vill tro att alla är lika försiktiga som vi är.

    Det finns också extra smittskyddsinformation gällande bruksprovet i Equipe.

    Här finns Ridsports samlade bevakning från bruksprovet

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden