Sportnytt
9 mars 2019 11:07
Ridsportplus

Många strykningar senaste tiden: ”En del har blivit väldigt arga”

StrykningarSmå startfält och ryttare som stryker sig och vill ha pengarna tillbaka. Så har det blivit på ett antal tävlingar under den senaste tiden.
Men arrangörer betalar inte tillbaka avgifter hur som helst.
– Vi har fått många frågor från ryttare som ville ha avgiften tillbaka, och en del har blivit väldigt arga när de inte får det, säger en av tävlingsledarna.

Många strykningar senaste tiden: ”En del har blivit väldigt arga”
"Jag kan förstå att de frågar om de får pengarna tillbaka, men om jag som ryttare väljer att stryka mig i ett sent skede så får jag ta den ekonomiska smällen", säger en arrangör. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många tävlingar har ställts in i ridsport-Sverige under den senaste tiden, men en del arrangörer har valt att köra sina tävlingar som planerat.
    − Under veckan före tävlingarna hade vi tät kontakt med SVA, länsveterinären, distriktsveterinärerna och andra, och budskapet var i princip detsamma från alla håll: Smittläget är inte värre än vanligt. Men hysterin är påtaglig, säger Bibbi Buhre i Båstads Ridklubb.

    Förra helgen genomförde klubben ponnyhoppningar. Det blev en hel del sena strykningar från ryttare som inte vågade åka på tävling.
    − Det fanns också någon som hade en misstänkt smitta i stallet, och så fort vi får ett veterinärintyg om misstänkt smitta eller sjuk häst så betalar vi tillbaka, säger Bibbi Buhre, tävlingsledare vid helgens tävlingar i Båstad.

    Kräver intyg

    Men om ryttare väljer att stanna hemma och inte kan uppvisa veterinärintyg blir det inga pengar. Så resonerar de tävlingsarrangörer Ridsport varit i kontakt med.

    Om jag som ryttare väljer att stryka mig i ett sent skede så får jag ta den ekonomiska smällen

    − Vi har fått många frågor från ryttare som ville ha avgiften tillbaka, och en del har blivit väldigt arga när de inte får det, säger Lotta Sjöberg, tävlingsledare i Högbo Ridklubb i Sandviken, som arrangerade ett tredagarsmeeting i hästhoppning nyligen.
    − Jag kan förstå att de frågar om de får pengarna tillbaka, men om jag som ryttare väljer att stryka mig i ett sent skede så får jag ta den ekonomiska smällen, säger Lotta Sjöberg.

    Måste tänka till

    Startfälten krympte rejält under sista veckan före tävlingarna i Högbo Ridklubb, men att ställa in såg klubben ingen anledning till.
    − Såvitt jag vet har vi inte haft något sjukdomsutbrott i Sverige som kan knytas till en tävling. Samtidigt behöver vi arrangörer tänka till kring vad vi gör om det faktiskt kommer en häst med misstänkt smitta till tävlingen.
    − Det positiva i detta är att frågan har lyfts om vad hästägarförsäkran innebär, fortsätter hon.

    Många hästägare står i stall där stallägaren har beslutat att hästarna inte får lämna stallet. Inte heller i dessa fall har arrangören någon skyldighet att betala tillbaka avgifter, om avanmälan görs när avgifterna redan är dragna.
    − Kanske det är stallägaren som ska ta den kostnaden, funderar Bibbi Buhre i Båstads Ridklubb.

    I veckan upphävdes det frivilliga tävlingsstoppet som rådde i Stockholmsområdet på grund av risken för smitta.

    Intyg krävs för att få pengar

    Detta gäller om du stryker dig

    Inställd tävling
    När en tävling ställs in betalas alla avgifter tillbaka av arrangören.
    Många tävlingar har ställts in under februari och mars. Under helgen har Kungsbacka Ridklubb valt att ställa in Kopparbergs Grand Prix och Billdals Ridklubb ställer in Billdal Horse Show Dressage.
    Arrangören måste ha godkännande från distriktet om det är lokal/1* eller regional/2* status på tävlingen, innan tävlingen ställs in. Har tävlingen högre status krävs godkännande från Svenska Ridsportförbundet.

    Avanmälan och strykning
    Vid hopptävlingar behöver ryttare i normalfallet inte betala startavgifter om de avanmäler sig senast kl 18 fredagen i veckan innan tävlingarna.
    Vid dressyrtävlingar ska avanmälan göras fredagen två veckor innan tävlingarna.
    När avgiften är dragen krävs det veterinär- eller läkarintyg för att arrangören ska vara skyldig att betala tillbaka avgifter.
    Reglerna för vad som gäller angående avgift för boxplats varierar från arrangör till arrangör.

    TR styr
    I TR I moment 131 regleras vad som gäller:
    Ryttare som inte kan starta på grund av skada/sjukdom, skadad/sjuk häst eller häst i smittat stall ska återfå anmälningsavgiften minus en administrativ avgift om högst 100 kronor även om skadan/sjukdomen eller smittan inträffar efter betaldagen.
    Läkar- och/eller veterinärintyg krävs och ska vara arrangören tillhanda senast 7 dagar efter avslutad tävling

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden