Sverige
8 mars 2019 14:25

Hästnäringen tar krafttag mot sexuella trakasserier

Schysst stallSveriges största hästorganisationer har tillsammans med andra samarbetspartners arbetat fram ett initiativ mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Schysst stall ska öka kunskapen och projektets hemsida ska fungera som en samlad plattform dit man kan vända sig om man blir drabbad.

Hästnäringen tar krafttag mot sexuella trakasserier
Nu presenteras initiativet Schysst stall, som ska motverka sexuella trakasserier i hästnäringen. Foto: Maja Brand

Initiativet Schysst stall är ett initiativ mellan Sveriges största hästorganisationer tillsammans med Almega, Gröna arbetsgivare och Kommunal. Schysst stall ska arbeta mot sexuella trakasserier i hästnäringen, och är ett av de första initiativen som samlar en hel bransch. Det involverar arbetsmarknadens parter och vänder sig både till arbetsgivare, arbetstagare, lärare och elever.

Schysst stall vill öka kunskapen om sexuella trakasserier i hästnäringen.
– Vad räknas som sexuella trakasserier? Hur kan de motverkas? Hur kan arbetsgivare bättre och lättare ta sitt ansvar i frågan? Och vad kan man göra om man blivit utsatt? Sådana frågor hoppas vi att Schysst stall kan bidra till att svara på, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS i ett pressmeddelande.

Sara Westholm, HNS TO, MAR 07, 2019 07:45 CET Fotograf: Bild: HNS – Att Schysst stall vänder sig till såväl arbetsgivare som arbetstagare, aktiva på till exempel ridskolor samt elever och lärare på hästgymnasier ser vi som en stor styrka, säger Sara Westholm, på HNS, Hästnäringens nationella stiftelse.
Sara Westholm hoppas på att Schysst stall ska kunna svara på många frågor om sexuella trakasserier. Foto: NHS

Stor näring med tystnadskultur

Hästnäringen är en stor näring i Sverige. Cirka en halv miljon personer rider regelbundet, och av dem är cirka 450 000 kvinnor. Utöver ryttarna tillkommer ytterligare en halv miljon människor som har regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är den näst största ungdomsidrotten med cirka 160 000 personer som är medlemmar i ridklubbar. Idag finns cirka 30 000 avlönade heltidsarbeten inom näringen. Det finns cirka 450 ridskolor, 200 travtränare och 30 galopptränare.

Insikterna om tystnadskulturen inom hästnäringen och ett generellt kunskapsglapp var det som slutligen mynnade ut i initiativet Schysst stall, och initiativet innehåller bland annat:

  • Webbutbildning som vänder sig till arbetsgivare. Genom att gå utbildningen kan man bli ett ”Schysst stall”
  • En karta som visar vilka som är Schyssta stall runt om i Sverige
  • Diskussionsfilmer som tar upp situationer och dilemman som kan utspela sig i stallet
  • En handledning till lärare som jobbar på exempelvis naturbruksgymnasier med hästinriktning
  • Råd och hjälp för den som blivit utsatt eller vet någon som blivit utsatt
  • En chatt-bot som ger råd och tips om vart man kan vända sig om man blivit utsatt

Mer om

Schysst stall

Hallå där…
Anja Westberg, en av initiativtagarna till Schysst stall, 
som lanseras i Stockholm den 11 mars.

Schysst stall, vad innebär det?
– Det innebär att man som arbetsgivare eller ridskola har genomgått vår webbutbildning för att förebygga sexuella trakasserier inom hästnäringen, och jobbar aktivt med det. När vi lanserar vårt initiativ, som Sveriges största hästorganisationer och Almega, Kommunal, Gröna arbetsgivare och arbetsmiljöorganisationen Prevent ligger bakom, finns det material för alla att arbeta med.

Varför gör ni det här?
– Efter att vi hade några uppmärksammade fall med sexuella trakasserier under 2017 bestämde arbetsmarknadens parter och branschen att vi måste göra något tillsammans. Det har poppat upp fall med jämna mellanrum under många år och det behöver hända något. Vi måste våga prata om det här. Det är bara då vi kan få bort jargongen inom hästnäringen. Det har varit ett jättejobb att ta fram materialet, men nu börjar det stora arbetet – att sprida initiativet.

Hur blir man ett Schysst stall?
– På sajten kommer det att finnas en utbildning riktad till alla som bedriver hästverksamhet – inom ridsporten, aveln och travet – som avslutas med ett test. Blir man godkänd är man ett Schysst stall, och kommer att finnas med på en Sverigekarta över schyssta stall. Det ska även underlätta när du söker jobb eller ska välja ridskola, till exempel.

Kan drabbade vända sig till sajten?
– Vi har en chat, där arbetsgivare, anställda, föräldrar eller barn/vuxna kan berätta om vad som hänt. Och blir slussad vidare beroende på vad som har hänt och får tips om vart man kan vända sig.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport 4/2019, som gavs ut den 28 februari.

Text: Emelie Samuelsson Radell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden