Dressyr
4 april 2019 20:00
Ridsportplus

”Svensk publik är entusiastisk och vågar visa känslor”

FörväntansfullaDet är två taggade svenska dressyrryttare som ser fram mot att rida världscupfinalen i Göteborg. Både Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel menar att det är något speciellt med den svenska publiken - "gåshudskänsla" säger Tinne, och Patrik berömmer publiken för att den vågar visa känslor.

”Svensk publik är entusiastisk och vågar visa känslor”
Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel är förväntansfulla inför att möte den svenska hemmapubliken. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under fredagen gör dressyrryttarna sin första start vid världscupfinalen i Göteborg. Bland de 18 startande finns två svenska ekipage: Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello (SWB val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe) som går ut som nummer tre, och Patrik Kittel med Delaunay OLD (OLD val f-06 e Dr Doolittle-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus) som går ut näst sist som nummer 17. Det är två glada och förväntansfulla ryttare som möter Ridsport dagen innan den första starten.

    Tinne Vilhelmson Silfvén säger att det känns fantastiskt att få rida på hemmaplan, att det alltid är något extra att få rida en stor tävling i Sverige.
    – Det är en ära och en ynnest, så det känns ganska stort, och det är en väldigt härlig känsla att få rida för en stor publik, säger Tinne.
    – Man känner support från publiken, man känner att de finns där för en, att den är intresserad och det är lite gåshudskänsla, sammanfattar hon.

    150815 Tinne Vilhelmson Silfvén, SWE och Don Auriello slutade på en 6:e plats i Grand prix Spesial dressyr i Aachen. Photo: Roland Thunholm/ Bildbyrån / COP 190
    Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello startar först av de svenska ekipagen. Arkivbild: Roland Thunholm

    Samtidigt kan Tinne känna lite press och ett ansvar när hon rider för hemmapubliken.
    – Men jag tror absolut att jag kan fokusera, men jag vill ju också prestera i det läget. Samtidigt är det motiverande med publiken, så det är en blandning av känslor.

    Anton har klarat omställningarna bra

    Formen hos både Tinne och Don Auriello är bra. ”Anton” har nyligen kommit hem från Florida, och har klarat omställningarna med jetlag, foder och temperaturskillnader bra.
    – Jag har kunnat följa min plan i vinter som jag ville ha. Som jag tycker idag har vi lyckats förbereda oss på bästa möjliga sätt, sedan får vi se i morgon om jag står kvar vi det, säger Tinne med ett skratt.

    Kürprogrammet är finslipat när det gäller tiden och musiken, och Tinne berättar att hon fixat med lite smådetaljer – och att hon försöker slipa på sina halter. Nu hoppas hon ska kunna fokusera och att hon vill kunna göra Anton rättvisa i finalen.
    – Han är inte skyldig mig någonting, och jag vill verkligen göra bra rundor med honom, vara fokuserad och rida bra när det gäller.
    Målsättningen ligger i vad ekipaget levererar på banan, inte vilka procent de uppnår.
    – Det är domarna som dömer, jag kan inte styra hur de bedömer mig, men jag kan styra min egen prestation.
    – Jag vill vara med i nuet och rida, och rida på rätt sätt och göra det så bra som möjligt, säger Tinne.

    Daniel Bachmann Andersen kan skrälla

    Startfältet ser Tinne som extremt starkt med många bra ekipage på plats, något hon tycker är bra för sporten. Vem som åker hem som segrare går inte att säga helt säkert.
    – Det är Isabell Werth och Laura Graves naturligtvis, de är starka. Samtidigt är Daniel Bachmann Andersen extremt stark nu också.
    – Daniel kan skrälla, jag tror inte på första plats men man ska aldrig säga aldrig, det vore kul för sporten om det hände, avslutar Tinne.

    En sprallig känsla för Patrik

    Patrik Kittel är sprudlande glad och ger ett riktigt spralligt intryck under sina intervjuer. Det märks att han älskar att vara på plats i Scandinavium.
    – Jag är självklart förväntansfull, det är kul att tävla men också kul att vara på hemmaplan och göra de här grejorna, det gör en lite sprallig, säger Patrik.
    – Ända sedan jag var liten har jag velat hålla på med det här, och det är lika roligt varje gång, men speciellt på hemmaplan, det ger verkligen en speciell känsla.

    Patrikfriends2_rt
    Patrik Kittel och Delaunay OLD går ut näst sist i startfältet. Foto: Roland Thunholm

    Patrik har ridit två världscupfinaler i Göteborg tidigare, och totalt tror han att de är sex eller sju stycken. Senaste gången han var i Göteborg hade han samma förväntansfulla och spralliga känsla i kroppen, och till stor del tillskriver han den känslan till publiken.
    – Svensk publik är väldigt öppen, de tycker det är kul och de vill att det ska gå bra för ryttarna. De är entusiastiska, de hejar och vågar visa känslor, säger Patrik, som menar att just svensk ridsport inte går att jämföra med den i övrigt lite tillknäppta och försiktiga framtoningen som svenskar annars kan ha.
    – Nej svensk ridsportpublik visar känslor, de tycker det är kul att vara på plats, de kommer på tävlingarna för att det ska vara en upplevelse och en höjdpunkt. Det är det som är så härligt med att möta just den svenska publiken.

    Inom sig har Patrik egna delmål som han vill uppnå med ritten, och dessutom har han några tekniska detaljer som han vill ska vara på plats. Men han är försiktig med att nämna några direkta mål med sin kommande ritt.
    – Det är väldigt många bra med, så topp och flopp ligger extremt nära.
    – Jag har fått frågan om jag tror att jag kan vinna, och personligen är det klart jag tror att jag kan det, men realistiskt menar jag att jag kanske kan komma trea till åtta.
    – Det kan skilja liksom ett poäng mellan fem stycken ryttare för alla är så bra och så nära. Det är också det som gör sporten så kul, säger Patrik.

    Man kan både vinna och komma sist

    Patriks inställning är att när man äntrar en tävling så kan man både vinna och komma sist.
    – Alltså det är så det är, det är 18 starter, en ska komma etta, en ska komma 18, så är det.
    – Isabell och Laura kan också göra fel, de kan ha en dålig dag, avslutar Patrik

    Grand Prix-klassen börjar klockan 13:00 fredag den 5 april.

    Startlista Grand Prix

    Så avgörs

    finalerna

    HOPPNING

    Torsdag 4 april 18:00
    Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
    Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

    Fredag 5 april 18:00
    Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
    Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

    Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

    Söndag 7 april 14:00
    Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
    Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
    Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
    Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

    Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

    DRESSYR

    Fredag 5 april 13:00
    FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
    Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

    Lördag 6 april 16:00
    FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
    Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

    Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

    Källa: Svenska Ridsportförbundet

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden