Blogg
1 augusti 2012 12:00

Lätta poäng att tjäna

I dag ska mamma starta en lokal Lätt B:1 i Floby med sin fina häst Pondus (e Danone). Jag följde med ut till stallet i går och tittade när hon red. Knäpptyst såklart eftersom mor-dotterrelationen inte helt magiskt kan omvandlas till coch-ryttarförhållande sådär på beställning.

Jag sa inte ett pip tills hon sa att det var okej att jag kunde säga ”lite”. Eftersom det är den första starten på länge, länge och de lär av varandra så frågade jag vad det värsta och respektive bästa som skulle kunna hända i morgon var. Det fanns en önskan om ”flyt” så jag fokuserade på det. Hon red igenom programmet och jag berömde att hon gör fina volter. Sedan gällde det att lägga fram de som kunde förbättras. Dagen innan tävling får och ska man inte försöka vända upp och ner på hela paketet. Det handlar om att hitta vart man kan skrapa ihop enkla poäng.

Jag tipsade om att hon ska låta honom vara i skritten och våga sitta still. Han länger så fint på sin stora kropp själv och det ser bara ansträngt ut om ryttaren sitter och trycker helt i onödan = lättförtjänt pluspoäng.

I stället för att stirra sig blind på hörnbokstaven när hon rider galoppökningen, sedan lite abrupt göra en avsaktning och aldrig riktigt komma igång igen så ska hon bara rida vidare med blicken. När hon passerar X ska hon i stället vara på mitten av kortsidan i tanken. Då rider man enkelt genom hörnet och behåller ”flytet” framåt. Återigen enkla poäng att tjäna.

Det här med att vara före hästen med blicken förbättrar mycket. Som ryttare balansera man upp hästen när man alltid har siktet ställt framåt. Det gör att man ger hästen små signaler hela tiden om vad som väntar. Omedvetet förbereder man vilken väg man rider och man är fokuserad på fortsättningen. Precis som vilken sport som helst så gäller det att inte fastna och älta misstag. Det som sker det sker och det är ovesäntligt för vad som komma skall.  

Vi är inte så intresserade i protokollet. Det viktiga är att försöka främja ett flyt så de båda får en bra känsla att utveckla vidare. Det kommer bli kul det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden