Avelsnyheter
8 april 2019 11:05
Ridsportplus

Fusk med rapportering lurar stoägarna

FuskDet digitala betäckningssystemet som används inom SWB, Språngrulla.se, har många fördelar – men det finns även ett utbrett fuskande.
– Den som inte rapporterar på rätt sätt bryter mot lagen, säger Ann-Charlotte Cadier på SWB.

Fusk med rapportering lurar stoägarna
Om inte alla semineringar av ston förs in i Språngrulla förbättrar stationer både sin egen dräktighetsprocent – och hingstens. Stoägaren luras att tro att en station eller hingst lyckas bättre i avelsarbetet än de egentligen gör. Arkivbild tagen i ett annat sammanhang: Stina Qvarnström.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

     

    Ridsport har pratat med ett antal uppfödare som berättar om hur det fuskas i Språngrulla.

    Det är framför allt tre fusk som figurerar:

    • Att inte föra in stoet i systemet förrän hon är dräktig. Utebliven dräktighet innebär att stoet aldrig har rapporterats som seminerad, och både hingsten och stationen får en högre dräktighetsstatistik än vad den egentligen har.
    • Att inte rapportera semineringarna förrän stoet blir dräktigt. Även om stoet seminerats på flera brunster är det bara semineringen på den brunst som leder till dräktighet som rapporteras. Hingstens dräktighet per brunst blir därmed missvisande.
    • Att stoägaren inte löser ett-sto-licens på hingsten förrän stoet är dräktigt. På detta sätt slipper stoägaren betala licensavgiften om dräktighet uteblir, och hingsten får en högre dräktighetsprocent än vad han egentligen har.

    Medvetna om fusket

    Anna Ozén är uppfödare och driver även seminstation. Hon tycker att övergången till Språngrulla har underlättat otroligt mycket för stationen, men är bekymrad över det utbredda fusket.

    – De flesta inblandade är medvetna om fusket och förhåller sig till det, och sto-ägarna är många gånger helt öppna med det, säger Anna Ozén.

    – De som inte är insatta kan bli imponerade över den höga dräktigheten som ett-sto-hingstarna har, men då får man ha i tanken att det är svårt att veta hur många ston hingsten egentligen har haft.

    Anna OzénFoto: Madick P: 2016-09 P: 2017-06-ax P: 2018-12
    Uppfödare Anna Ozén.

    Någon direkt lösning på hur fuskandet skulle gå att lösa har inte Anna Ozén.
    – Tyvärr är det ju så att de som vill fuska, de fuskar oavsett vilket system man har. Vi som är ärliga får nöja oss med att vi kan sova gott om natten, och så får vi tänka på att det ändå blivit så mycket bättre med Språngrulla.

    Lättare om sköts rätt

    På SWB är man medveten om fusket.
    – Ja, vi vet om att det finns fall där man försöker fuska, där man försöker komma runt för att utnyttja systemet, säger Ann-Charlotte Cadier, som är ansvarig för hingstfrågor och Språngrulla.

    – Systemet bygger på att alla ska göra rätt för sig, och det blir lättare för alla parter om det här sköts på rätt sätt.

    Vi vet om att det finns fall där man försöker fuska, där man försöker komma runt för att utnyttja systemet

    SWB utför uppdraget med bland annat godkännande av hingstar och registrering av hästar åt Jordbruksverket. I seminavtalet som SWB har åtar sig seminstationerna att följa Jordbruksverkets regler, och därmed är det dessa som gäller.

    Bryter mot lagen

    Hingsthållaren och stationen har en delad skyldighet för att alla semineringar rapporteras och förs in i systemet, och det är hingsthållaren som har skyldighet att rapportera dräktigheten.

    – Den som inte rapporterar på rätt sätt bryter mot lagen och då blir det ett ärende för länsstyrelsen, säger Ann-Charlotte Cadier.

    Den som inte rapporterar på rätt sätt bryter mot lagen och då blir det ett ärende för länsstyrelsen.

    Anncha_beskuren_filter-1
    Ann-Charlotte Cadier.

    Länsstyrelsen har under säsongen en dialog med SWB, och SWB skickar uppgifter om misstänkt fusk flera gånger per säsong till länsstyrelsen.

    Själva kan personalen på SWB inte göra annat än att påminna om att alla semineringar ska rapporteras och att ett-sto-licensen ska betalas så fort ett sto inseminerats – detta oavsett resultatet av semineringen.
    – Det är omöjligt för oss att hålla koll på hur många gånger ett sto semineras, så det ansvaret vilar på seminstationerna och hingsthållarna, säger Ann-Charlotte Cadier.

    Språngrullainfo

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden