Distansritt
14 april 2019 20:55

Intensiv helg i distansritt

NationelltTrestjärnig 160 km i Slovenien med två svenska ekipage. Ny distansritt 80 km utanför Falköping och TE-tävling i Kungsör dagen efter. Det blev en intensiv helg att ha koll på för alla som gillar svensk distansritt.

Intensiv helg i distansritt
Hadari ox och Kjell Westerback finslipade SM-formen när de enkelt vann nya Flobyrittens 80 km på lördagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

I Sverige bjöd helgen på två distansritter. Nya Flobyritten, ungefär 16 km sydväst om Falköping, på lördagen och Drottning Kristinas ritt i Kungsör på söndagen. Flobyrittens huvudklass var 80 km med nio startande. Banan var flack och lättriden med cirka halva distansen på grusväg och den andra halvan i skog och på mindre traktorvägar.

Han kändes väldigt bra och har utvecklats i vinter precis som jag vill ha honom nu inför SM. Kjell Westerback om Hadari ox. 

Klart mest meriterad och därmed storfavorit var 11-årige distansrittstalangen Hadari ox med Kjell Westerback ombord. De båda tog en fin femteplats på SM 160 km förra året och har efter debuten 2014 matchats lugnt och metodiskt. Fram till vetgate 1 efter 33 km tog de båda kommandot i täten på 16,70 km/tim. Värmlandsekipaget Ghaniyah/Ann-Therese Helgesson, som i år fått en plats på landslagets utmanarlista, närmast två minuter bakom Hadari. Migrant ox, som är 17 år och tävlar distansritt på sitt tionde år tillsammans med Anne Brückner, är en dryg halvminut bakom Ghaniyah. Och den ordningen stod sig ända in i slutbesiktningen som avgör ordningsföljd och placeringar i distansritt. Alla nio startande genomförde godkänt.

Hadari ökade

På sista sträckans 18 km ökade Hadari till 17,12 km/tim och vann med drygt 13 minuters marginal på Ghaniyah och Migrant. Segertiden över full distans på 80 km blev 4.49,30 tim/16,58 km/tim.
– Han kändes väldigt bra och har utvecklats i vinter precis som jag vill ha honom nu inför SM 160 km den 8 juni på Simlångsritten  i Halmstad. Målsättningen i årsdebuten var att känna på en lite snabbare 80 km och han var klart under 2 minuter i bägge vetgates in till puls med bara A av veterinärerna i alla besiktningar, säger Kjell Westerback som också han finns på landslagets långa utmanarlista i år.

– Vi har tränat fem till sex dagar i veckan i vinter med en hel del hårdare back- och galoppass. Sista veckan har vi bara skrittat. Årets målsättning är SM och lag-SM 80 km. Den långsiktiga målsättningen, om allt går bra, är en biljett till VM 160 km 2020, säger Kjell.

FF Lawrence klarade första 160 km

Vad gör man om man om man fått en plats på landslagets utmanarlista för EM-året 2019 men ekipaget saknar FEI-kval som ska ske på minst 14 km/tim? Så var det för både FF Lawrence och Annelie Ohlén och Min Pontijack och Anette Falk. Eftersom det bara finns en 160 km i Sverige i år och det är SM, så väljer man att försöka kvala i god tid på en bana man känner till och åker till Samorin i Slovakien.

Min Pontijack klarade två 160 km 2017 där den ena räckte till lagbrons på EM i Bryssel. Men båda gångerna var det Annelie Ohlén, som har över tio genomförda 160 km och tre SM-guld som satt i sadeln på den inte alltid så lättridna ”Jack”. Tillsammans med sin ägare Anette Falk genomförde Jack, som är en korsning arab-vbl. travare, SM 160 km 2016. Men för att få starta på EM och VM har FEI bestämt att man som ekipage måste ha genomfört minst en tävling på mästerskapsdistansen inom 24 månader. Detta saknade Jack och Anette och kan ha varit en anledning till att man åter åkte cirka 170 mil en väg till Samorin i Slovakien. Båda känner ju banan sedan Unghäst-VM för 7-åringar 2014.

Debuterade som 5-åring

FF Lawrence debuterade som 5-åring med Annelie på Dackeritten 2016. Har sedan haft en fin resa uppåt i distansritt och skimmelvalacken genomförde Unghäst-VM 120 km för 7-åringar i Samorin på 17 km/tim förra året.

Tre I Topp Kungsör -19
Topp tre på TE-tävlingen i Kungsör, Assiaf ox/Carolina van den Berg, La Madonna/Erica Svensson och El Dor Pribot ox/Sarah Fredriksson. Foto Katarina Mungsgård

Samorin, som är byggd för att klara alla ridsportens internationella grenar plus en fullstor galoppbana på gräs, ligger bara 26 km söder om Bratislava och 76 km från Wien. På CEI*** 160 km var det 12 startande från 8 nationer, och fem sträckor på 40, 40 , 30, 30 och 20 km. Banan går till stora delar nära eller på strandkanten till floden Donau.

Anette och Annelie red 140 km av loppet tillsammans och hjälpte varandra. De höll ett jämnt tempo på 14,8 till 15,8 km/tim medan täten låg på upp till 17 km/tim. Inför sista sträckan var de båda cirka 48 minuter bakom täten. FF Lawrence kämpade på, genomförde loppet godkänt, och klararade FEI-kvalet på 14,457 km/tim över full distans. Min Pontijack fick släppa Lawrence och blev utesluten när han inte klarade maxtiden. All sport är grym ibland.

Överraskning

Vinnaren av loppet, som red på 16,173 km/tim, var nog en överraskning för många. Gang Zhi från Kina, född 1970, red shagayaskimmelstoet Gazal Borbala född 2005 i Ungern, men de var ingen debut varken för honom eller med hästen. Gang debuterade i internationell distansritt i Frankrike 2011 och har därefter tävlat internationell distansritt i flera länder i Europa. I Samorin 2017 vann han med samma häst både 80 och 160 km.

Den 3 april i år var han tolva på 80 km med Wu Di i Dang Shan i Kina. I det loppet var det 37 startande och 15 genomförde. Wu Di fick cirka 6.000 kr för sin tolfteplats och vinnaren drygt 60.000 kronor. Kina har synts lite mer i Europa i distansritt de senaste åren och kanske får vi se ett lag med fem kinesiska ekipage på VM 2020. Och Gang Zhi är i alla fall en av de första kinesiska distansryttarna att vinna en trestjärnig internationell distansritt i Europa.

Mer svenskt i Samorin. Svenskuppfödda Miz Ella ox (f 2008 e Elcatero u Miz Evita, uppf Karin Hammarling) som 2015 tog fem raka segrar i Sverige på 80 till 120 km och såldes till Slovakien för några år sedan, var tvåa på 80 km i Samorin med YR-ryttaren Lucia Jun Supekova. De båda slog tvillingsyrran Micaela Supekova till tredjeplatsen med 3 sekunder. Båda systrarna tävlade med svenska lånehästar på Rimboritten 2015.

Assiaf ox och Carolina vann en TE-tävling

En distansritt genomförd som TE-tävling lockade 22 starter på 50 km i Kungsör. Ett samarrangemang mellan Mälardalens Distansryttarförening och Kungsörs RK.

TE-tävling eller Tempotävling kommer från Frankrike där man kan använda den för distansrittstävlingar mellan 20 km och 90 km. I Sverige får den användas för Pröva på, Clear Round och Tävling 50 och 80 km. En TE-tävling har lite andra regler men liknar den klassiska distansritt som i år funnits 42 år i Sverige. Syftet är att premiera ursprunglig distansritt och därmed minska farthetsen i loppen.

Vilotid

De viktigaste skillnaderna mot klassisk distansritt är att man genomför loppen inom ett minimi- och maximitempo. Starten är enskild inom ett tidsintervall på 30 eller 60 minuter beroende på arrangörens proposition. Den obligatoriska vilotiden är alltid en timme räknat från ankomsttiden men man har fortfarande bara 20 minuter på sig från ankomsttid till intid och puls.

Vinnaren i en TE-tävlingsklass i distansritt räknas ut med hjälp av en formel där total hastighet/ridtid, pulsvärde, koefficienter och minimihastighet ingår. Högst värde vinner loppet. Det är alltså inte säkert att först i mål med godkänd slutbesiktning (som det är i klassisk distansritt) vinner loppet.

Blandning av ekipage

I startfältet på TE 50 km fanns en blandning av både nybörjare, elitryttare och en häst och en ryttare med SM-guld. De flesta red de två sträckorna på 30 respektive 10 km (två varv) på 12 till 15 km/tim. Det segrande ekipaget var inte snabbast i mål utan det ekipage som efter formelräkning slutade tvåa. De tre bästa i mål var:
1. Assiaf ox/Carolina van den Berg, 43,70.
2. La Madonna/Erica Svensson, 41,95
3. El Dor Pribot/Sarah Fredriksson, 38,48

– Flera utnyttjade den enskilda starttiden. Att vi fick så många anmälda tror jag beror på att TE-tävling uppfattas som en lite mer avstressande tävlingsform, och att vår tävling låg logistiskt rätt med bara några enstaka kilometer till europaväg 20, och Mälardalen är en hästtät region. Nästa år kan det bli en 80 km också, säger tävlingsledaren Katarina Mungsgård.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden