Reportage
15 april 2019 11:55
Ridsportplus

Stora förväntningar när nystartad dressyrakademi kickade igång

Ridsport på platsVad krävs egentligen för att knipa en av de åtråvärda platserna i landslaget? I söndags gick startskottet för den nya satsningen DressagePower Academy där just den frågan är en av många som avhandlas. Ridsport var på plats – följ med till Solvalla och träffa några av de 60 deltagarna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totalt 60 barn och ungdomar från hela landet har antagits till det första utbildningsåret i DressagePower Academy. På söndagen var det dags för kickoff på Solvalla dit även föräldrar bjudits in.

    Bakom akademin står Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam som jobbat med utformningen sedan 2015.
    – Allt fler köper ponny eller häst tidigare utan att ha ridskola eller annan teoretisk bakgrund, det skapar ett teoretiskt kunskapsglapp som ofta är skillnaden mellan att lyckas nå sina mål eller inte, säger Peter Härnstam.

    – Vi vill att akademin ska vara ett självklart stöd för unga ambitiösa ryttare och deras föräldrar, säger Kristian von Krusenstierna som menar att fokus alltför ofta hamnar bara på ridningen.
    – Det är minst lika viktigt att förstå och lära sig ta hand om sig själv och sin häst, att veta hur man ska göra för att få den att må bra och hur man lär sig att prestera tillsammans, säger han.

    Dpa_1004.
    Kristian von Krusenstierna har grundat DressaagePower Academy tillsammans med Peter Härnstam. Foto: Lina Nydahl
    Dpa_1007.
    ”Gör ni den här övningen varje dag innan ni sitter upp i sadeln sparar ni på både er och hästens kropp”, förklarar akademins PT Hanna Hellbig Foto: Lina Nydahl
    Dpa_1008.
    Fystränaren och akademins PT Hanna Hellbig visar Emmy Jansson hur hon kan stretcha före ett ridpass. Foto: Lina Nydahl

    ”Lära känna nya kompisar”

    I söndags fick deltagarna en introduktion till både fysisk och mental träning av akademins fystränare Hanna Hellbig och den mentala tränaren Nina Fox Stark. De anhöriga som följde med fick en föreläsning kring föräldrarnas roll med Anette Svanberg, mamma till en landslagsryttare, och tränaren Cecilia Kristoffersen, som bland annat tränar OS-ryttaren Minna Telde och ponnylandslagsryttaren My Sandgren.

    För 14-åriga Ida Almérus från Motala var det just upplägget med den mentala träningen som fick henne att söka. Hemma i stallet står D-ponnyn Ottilia och två stora hästar som bland annat ska gå children-klasser under året.

    – Jag hoppas få lära mig massor om mental träning under det här året. Jag ser också fram mot att lära känna nya kompisar, jag är ensam om att rida dressyr i min klubb så det betyder mycket för inspirationen, säger hon.

    Dpa_1003.
    Ida Almérus, Ellen Sandell, Ida Kjeller och Ebba Hermansson är med under det första utbildningsåret i DressagePower Academy. Foto: Lina Nydahl
    Dpa_1005.
    Föräldrarna bjöds på en föreläsning med Anette Svanberg, mamma till en landslagsryttare och tränaren Cecilia Kristoffersen från Mosslunda dressyrstall. Foto: Lina Nydahl
    Dpa_1006.
    Föräldrarnas roll var temat för deras föreläsning. Foto: Lina Nydahl

    Vill ta ett steg till

    14-åriga Ebba Hermansson från Stockholm har bara haft sin D-ponny Bonne Boghardt i bara ett par månader och hon tycker akademin känns som en bra start på deras gemensamma karriär.

    – Jag ser fram mot att lära mig fokusera mentalt, få tips på fysisk träning och lära mig allt från hur jag räknar ut foderstater till att träna hållbart. Kort sagt kunskap jag kommer ha med mig hela livet, säger hon.

    Jag ser fram mot att lära mig fokusera mentalt, få tips på fysisk träning och lära mig allt från hur jag räknar ut foderstater till att träna hållbart.

    Sundsvallsbaserade 15-åriga Ida Kjeller, som tävlar FEI-klasser på sin D-ponny Pride Super Grace, håller med.
    – Jag har gått ryttarutveckling i mitt hemdistrikt och där fick jag bra hjälp med mental träning. Nu vill jag ta det ett steg till och därför kände jag och mamma att akademin kunde passa, säger hon.

    Dagen uppskattades även av föräldrarna.
    – Det är en fantastisk möjlighet att lära känna fler dressyrmänniskor i Sverige, jag har själv mest ägnat mig åt hoppning, säger Cecilia Jansson från Älvängen som följt med 15-åriga dottern Emmy till Solvalla.

    Dpa_1002.
    ”Det är en fantastisk möjlighet att lära känna fler dressyrmänniskor i Sverige, jag har själv mest ägnat mig åt hoppning”, säger Cecilia Jansson som följt med 15-åriga dottern Emmy till Solvalla. ”Jag ser akademin som ett sätt att förbättra mig själv, lära mig om mental träning och hur jag sätter realistiska mål för mig och min häst”, säger Emmy.
    Sofie Csongradi, 13 år från Nödinge, fick tips av akademins ena grundare att söka.
    ” Jag tränar för Peter Härnstam som tyckte det kunde vara ett bra sätt för mig att utvecklas. Jag är väldigt nöjd med det jag fått med mig den här första träffen, säger hon, här tillsammans med mamma Marie Samuelsson. Foto: Lina Nydahl
    Dpa_1001.
    Dressyrpapporna (fr v) Anders Eriksson, Peter Anjemark, Johan Palmgren och Peter Lundberg lunchade ihop på Solvalla. ”Som ponnypappa hoppas jag mest på nätverket akademien skapar. För min dotter Evelinas del tror jag att utbildningen i mental träning och fysiologi kommer att vara värdefull, det är superviktiga bitar som lätt glöms bort i vardagen”, säger Anders Eriksson från Trollhättan.
    ”Jag tycker det är väldigt kul att lära känna andra föräldrar och bolla tankar och upplägg. Dressyren kan bli lite ensam ibland, det är inte som med hoppning där man alltid är fler föräldrar på plats på träningar till exempel”, säger Peter Lundberg från Tranås. Foto: Lina Nydahl

    Peter Anjemark från Kungälv, pappa till 18-åriga Caroline, tyckte gruppdiskussionerna med de andra föräldrarna var givande.
    – Inte minst i hur vi som föräldrar på bästa sätt kan stötta våra barn på vägen mot målet. Jag tror också självkänslan ökar massor hos ungdomarna när de får bli en del av akademiens plattform, säger han.

    Akademin vill utöka

    Akademiens grundare ser positivt på framtiden.
    – Nu startar vi med 60 antagna och deras föräldrar vilket känns som en bra uppstart då allt är nytt. När året är avslutat finns även möjligheten att söka ett påbyggnadsår och fördjupa sig ytterligare, säger Kristian von Krusenstierna som spår att antalet ansökningar kommer att vara betydligt högre till nästa år.

    – Många vill vänta och se hur satsningen mottas och för många familjer är priset också en prioritering. Men målet är att akademien de närmaste åren ska bestå av flera hundra ryttare, säger han.

    De som antas till akademin betalar 9 800 kronor för ett års utbildning med tre gemensamma fysiska träffar tillsammans med en förälder och därtill sju–åtta föreläsningar via hemsidan. Vid dessa ges också tillfälle att livechatta med allt från kända tränare och ryttare till veterinärer.

    – Deltagarna får väldigt mycket för pengarna även om det är en utgift man som familj behöver prioritera in i sin ekonomi. Vi anlitar skapar en plattform för deltagarna som är helt unik, det finns ingenting liknande i Sverige i dag, säger von Krusenstierna.

    För akademins samarbetspartner Agria var det självklart att gå in i projektet. Försäkringsbolagets veterinärer och teamryttare deltar i flertalet föreläsningar under året.

    Hållbar hästhållning

    – Vi vill höja kunskapen runt hållbar hästhållning och hållbar träning. Det här är ett suveränt tillfälle att jobba med det redan med ungdomar. Dessutom får vi chans att påverka föräldrarna, lära dem hur ryttarna ska få långa karriärer med sina hästar och inte bara jaga snabba segrar, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef på Agria.

    – Vi vill åstadkomma en beteendeförändring som gör hästarna mer hållbara. Sådant tar tid och därför ser vi det här som starten på ett långsiktigt arbete, säger han.

    Att det bland deltagarna lär finns en eller flera blivande olympier är Peter Härnstam övertygad om.
    – Absolut, det tror jag verkligen! Och det känns lika fantastiskt som att vara med och skriva ridsporthistoria tillsammans med alla de som nu är med satsningen, säger han.

    Kort om

    utbildningen

    • DressagePower Academy är en rikstäckande, teoretisk, avsutten utbildning.
    • 60 ryttare i åldrarna 12 till 21 år från hela Sverige har antagits till det första utbildningsåret i DressagePower Academy. Kostnaden är 9 800 kronor.
    • Bakom akademin står Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam. Tillsammans har de stor erfarenhet som aktiva inom ridsporten, bland annat som landslagsryttare, ridlärare, tränare och tävlingsarrangörer. 
    Dpa_1009.
    Totalt 60 ryttare från hela landet har antagits till den första årgången deltagare i DressagePower Academy som kickade i gång i söndags på Solvalla. Foto: Lina Nydahl

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden