Träningstips
2 maj 2019 14:27
Ridsportplus

Cathrine Dufour tipsar: ”Hörnen är mina bästa vänner”

ProffstipsDanska dressyresset Cathrine Dufour gillar hörnen och använder dem extra mycket i uppvärmningen. Här berättar hon mer om varför det fungerar så pass bra att hörnen är en riktigt storfavorit.

Cathrine Dufour tipsar: ”Hörnen är mina bästa vänner”
Dufour delar med sig av träningstips. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Danska OS-ryttaren Cathrine Dufour delar med sig av sitt bästa tips för uppvärmningen. Hon använder sig av det både när hon rider unghästar och när hon rider sin mästerskapshäst Atterupgaards Cassidy.
    – Jag anser att uppvärmningen är viktigast. Jag värmer upp genom att skritta genom hörnen, säger Cathrine Dufour och förklarar att det innebär att hon bryter av till skritt i varje hörnpassering. Här berättar hon varför tipset fungerar så bra.

    Cdcassidyhemma
    Smarta hörnpasseringar är nyckeln till höga procent på tävling för Cathrine Dufour. Hon använder alltid hörnen under uppvärmningen. Foto: Catarina Hall

    1:

    Behåll fokus hos heta hästar

    Cathrine Dufour gillar heta hästar och är bra på att hantera dem. 
    – Hästar med mycket gnista och som vill jobba, det är vad vi önskar oss som Grand Prix-ryttare. Men utmaningen med sådana hästar är att få dem att lyssna. Vi måste också komma ihåg att variera arbetet hela tiden så att de inte har tråkigt, säger hon. 

    Cathrine använder hörnen för att säga: stanna upp här med mig.
    – En pigg häst måste du ständigt få att lyssna och behöver därför rida omväxlande hela tiden. Det viktigaste med sådana hästar är att hålla dem upptagna, så att de kan fokusera. En pigg häst lär sig att vänta när den i uppvärmningen ska gå från trav till skritt och tillbaka i trav vid varje hörnpassering. 

    2:

    Passar även långsammare hästar

    Tipset i hörnorna fungerar inte bara på heta hästar. De passar även för lite trögare hästar, även om det enligt Dufour inte finns så många av dem i hennes stall.
    – En häst som är åt det trögare hållet ska reagera med framåtbjudning när den ska tillbaka upp i trav från skritten. Om du inte får en snabb reaktion första gången, ger du omedelbart en snabb korrektion, rekommenderar Cathrine Dufour, och fortsätter:
    – Du får en häst som kanske inte blir pigg, men den blir lyhörd och gasen fungerar.

    3:

    Maximalt risktagande

    Det är enligt Dufour i nyanserna och i förmågan till kontroll som de sista decimalerna i dressyrpoängen skördas och marginalerna hämtas in. 
    – Om du vill vara med i de höga procenten på tävlingsbanorna måste du rida tydligt från punkt till punkt, men med ett maximalt risktagande. Två till tre galoppsprång före bokstaven måste du börja sakta lite, men fortsätt att rida fram till bokstaven. 

    – Jag skickar iväg hästen i ökningen, men känner efter att stoppknappen fortfarande fungerar. Gör likadant på uppvärmningen, så vet du var du har hästen. 

    4:

    Osynlig kontroll

    Hela tiden måste du känna att du kan öka och minska när det behövs, råder Cathrine Dufour, och fortsätter:
    – Det är viktigt att göra tydliga tempoväxlingar i momenten och visa att du kan rida hästen framåt, säger hon och betonar att det är lika viktigt att kunna få ner tempot igen.
    – Det är alltid trevligt med en explosiv ökning, men det är också trevligt om du kan sluta innan du når staketet.

    Hon jämför det med kopplingen på en bil, att du behöver veta hur mycket tryck du kan sätta på hästen. Du måste säkerställa att du har kontroll.
    – Samtidigt måste kontrollen måste utövas på ett subtilt sätt så att det inte kan ses från åskådarplats, anser Cathrine Dufour.

    – Det lyckas du med bland annat genom att göra övergångar till skritt i hörnpasseringarna, säger hon.

    Atterupgaards Cassidy Rt
    Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Foto: Roland Thunholm

    Artikeln publicerade första gången i Ridsport nr 6/2019.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden